Trgovački lanci potpuno nestaju

U centrima američkih i britanskih gradova zatvaraju se mali dućani, a veliki trgovački lanci bankrotiraju.

Svijet 01.07.2018 | 12:42
Trgovački lanci potpuno nestaju
Prigradski šoping centri se prazne, a nervoza se takođe širi među trgovačkim lancima u EU.

Jedan od glavnih razloga krize je 'učinak Amazona' – e-trgovina proždire šoping kakav smo do sada poznavali

Do kraja godine tradicionalni američki trgovački lanci Sears, Wallgreen i Gap zatvoriće 11.000 prodajnih mesta. Zatvaranje trgovina najavili su JC Penny i nekada najveća robna kuća na svetu Macy's. Samo je prošle godine u SAD bankrotiralo deset maloprodajnih lanaca, prenoisi Tportal.

Bankrotom je završena igra i za kralja klasičnih dečjih igračaka Toys'R'Us sa 1.600 prodajnih mesta i 64.000 zaposlenih. Prošle godine u Americi je bez posla u maloprodaji ostalo 89.000 prodavača, a predviđa se da će se do kraja 2018. zatvoriti 9,8 miliona kvadratnih metara trgovačkog prostora.

U Ujedinjenom Kraljevstvu lani je takođe zatvoreno rekordnih 5.800 trgovina, a britanski Centar za istraživanje maloprodaje predviđa da će ih se do isteka 2018. zatvoriti još 10.000.

U američkim i britanskim Ilicama, njihovim Cvetnim trgovima i Westgate-ovima sve više izloga zjapi sablasno prazno.

U nekadašnje krcate šoping zone useljavaju dućani tipa 'sve po jedan dolar ili funtu', ali i ti superjeftini lanci bore se za kupca.

Dok Amerika proživljava 'maloprodajnu apokalipsu', a u Britaniji govore o 'kraju trgovačkih zona' u gradskim središtima, nervoza se takođe širi među trgovačkim lancima u EU, pa i poznati nemački Karstadt proživljava pravu agoniju.

Trgovce u čvrstim trgovinama od cigle, stakla i čelika sustiže 'učinak Amazona'.

Ozbiljna zatvaranja u SAD i Britaniji krenula su početkom ove decenije kao rezultat onlajn šopinga i e-trgovine, međutim malo je ko verovao da će internet tako brzo menjati način kupovanja na kakav smo navikli. E-trgovina u SAD raste stopom od neverojatnih 15 do 20 odsto godišnje.

Međutim, e-konkurencija je samo jedan deo problema maloprodaje. Ameriku su zadnjih decenija premrežili ogromni šoping centri.

Ali nakon velike recesije broj onih koji odlaze u centre se, između 2010. i 2013., prepolovio. Tome nije kumovalo samo to što su Amerikanci postali štedljiviji, već i velika inflacija šoping centara.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dario

02.07.2018 07:12

Da bog da pa da Amerika i Britanija nestanu.

ODGOVORITE