Gordana Tadić dvije godine v.d.

Još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi mogao biti imenovan novi glavni tužilac BiH s obzirom na to da je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) ranije poništilo raspisani konkurs.

Bosna i Hercegovina 01.07.2018 | 10:49
Gordana Tadić dvije godine v.d.
Inače, skoro dvije godine Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić u svojstvu vršioca dužnosti glavnog tužioca.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH rečeno je da je VSTS donio odluku da se konkursi za rukovodioce u pravosuđu, glavne tužioce, zamjenike glavnih tužilaca i predsjednike sudova u BiH, koji su ranije bili raspisani, uključujući i konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ponište i ponovo raspišu nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Poslovnika o radu VSTS-a BiH, koji takvu odredbu predviđa u prelaznim i završnim odredbama, odnosno 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Izmjene Poslovnika VSTS BiH je usvojio na sjednici održanoj 11. maja 2018. godine, a u skladu sa Akcionim planom VSTS-a BiH za implementaciju preporuka Evropske komisije, koje se, između ostalog, odnose na oblast odabira i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

"Imajući u vidu da izmijenjeni Poslovnik o radu VSTS-a BiH još nije stupio na snagu, konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine nije raspisan, samim tim nismo u mogućnosti predvidjeti kada će cijela procedura izbora biti okončana", kazali su iz VSTS-a.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić, koja već dvije godine rukovodi Tužilaštvom BiH, ranije je potvrdila kako će se kandidovati za glavnog tužioca BiH.

Prema Zakonu o Tužilaštvu BiH glavnom tužiocu i zamjenicima glavnog tužioca mandat traje šest godina uz mogućnost ponovnog imenovanja. Mandat glavnog tužioca može prestati uslijed podnesene ostavke, navršene starosne dobi propisane za obavezan odlazak u penziju ili smjenjivanja s dužnosti iz opravdanih razloga.

(Klix.ba)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

RVI

01.07.2018 08:58

A leptir, moze li on biti kandidat. milokrad

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

01.07.2018 09:50

Treba još ovim lopovima Dodiku, Čoviću, Izedbegoviću ako neko drugi prođe za glavnog tužioca onda moraju tražiti nove kandidate za izbore pošto bi isti pobjegli glavom bez obzira..

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

01.07.2018 09:58

Moj prijedlog da tu funkciju vrse :Dragan Covic,Milorad Dodik,Bakir Izetbegovic,Fahrudin Radoncic i Zlatko Lagundzija ionako se sve njih pitalo a ne glavnog tuzioca.

ODGOVORITE
Name

Pajo

01.07.2018 10:03

Treba izabrati postenog dosad je bilo sve korumpirano

ODGOVORITE
Name

ALBATROS

01.07.2018 11:11

DALIDU BURZIC IZABRATI, AKO SE HOCE VLADAVINA PRAVA I PRAVNA SIGURNOST GRADJANA.

ODGOVORITE
Name

Mitar M.

01.07.2018 13:09

Ostace Gordana T.glavni tuzilac. To jw moguci kompromis da M. Tegektija ostane predsjednik VSTS. Usruzenje sudija FBiH je protiv da iko iz RS bude.

ODGOVORITE
Name

IVICA KLARENS IZ SARAJEVA

04.07.2018 05:36

PRIJE 4 MJESECA KAŽE MI ADVOKAT TOMIĆ DUŠKO DA ĆE BITI PONIŠTEN I DRUGI KONKURS ZA GLAVNOG TUŽIOCA. JA SE NASMIJAO I POMISLIOU SEBI, LUPA OVAJ ČOVJEK. GLAVNI TUŽITELJ JE ZA MJESEC DANA TADIĆKA I TAČKA. SAD ČITAM DA JE PONIŠTEN TAJ KONKURS, KAKO MI JE REKAO ADVOKAT TOMIĆ. IZVINI GOSPODINE TOMIĆU. TI SI ZAISTA GOSPODIN I TI SI STVOREN ZA GLAVNOG TUŽIOCA BIH. SAMO TEŠKO ĆEŠ PROĆI, JER TE NE VOLI MILORAD DODIK. A NI DRAGANU ČOVIĆU NISI MIO. TAKO TI JE TO, MOJ ADVOKATU.

ODGOVORITE