Dobili smo datum za pregovore

Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je "istorijskom" odluku EU o uslovnom određivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu sa Makedonijom i Albanijom i izneo tvrdnju da će konsolidacija EU biće dovršena tek kad Unija prihvati Zapadni Balkan.

Svijet 30.06.2018 | 11:00
Dobili smo datum za pregovore
U intervjuu za "Dojče vele" (DW), na konstataciju novinara da ima različitih interpretacija odluke Evropske komisije i da njegova vlada tvrdi da je reč o istorijskoj odluci, dok kritičari ocenjuju da je u pitanju samo još jedno odlaganje i razočarenje za Makedoniju, Zaev ocenjuje da "ne postoji neki drugi opis te odluke osim da je ona istorijska".

"Dobili smo datum za pregovore: jun 2019. Do tada ćemo, zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz Evropske komisije, zajednički da radimo na ostvarivanju kriterijuma, odnosno na implementaciji svih faza dogovora sa Grčkom, ali i na okončanju reformi. Veoma smo blizu našeg cilja, a to je dostizanje standarda Evropske unije", rekao je Zaev.

On je naveo da se "prema dosadašnjim iskustvima u proširenju Evropske unije, poglavlja u proseku zatvaraju u roku od sedam godina".

"To je na liniji s našim ciljem, i ciljem Evropske komisije koji je naveden i u Strategiji o proširenju Evropske unije do 2025. godine... Ostajemo na reformskom putu, pred nama je jasan cilj. Ostaje nam da završimo naš domaći zadatak - sprovedemo poslednju fazu reformi, a posle toga gordo možemo da uđemo na vrata Evrope. Sva sporenja i sve kritike te ogromne odluke mogu da se posmatraju samo kroz prizmu političkih i drugih interesa", kazao je makedonski premijer.

Na podsećanje DW da je njegova vlada pre manje od dve nedelje potpisala istorijski dokument sa susednom Grčkom u sporu oko imena i pitanje koliko će mu to što je poziv EU za sada samo uslovan zakomplikovati napore da ubedi nacionaliste i opoziciju u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom, Zaev je odgovorio da će "tome ostati do kraja snažno posvećen".

"Sa svim argumentima koji mi stoje na raspolaganju, trudiću se da dokažem da je dogovor sa Grčkom istorijski, a da je datum za početak pregovora zaslužen, odnosno da će pregovori početi u junu 2019. godine. Protivnici toga su oni politički faktori u zemlji koji bez ikakve argumentacije negiraju koristi (sporazuma). Oni žele da se vrate autoritarnoj politici i to u vreme kada većina građana u našoj zemlji, ali i građana Zapadnog Balkana, želi da se priključi EU i NATO", naveo je Zaev.

Upitan da li ga zabrinjava to što u Grčkoj postoji snažan otpor i koalicionog partnera premijera Aleksisa Ciprasa i opozicije tome da se prihvati „makedonska nacija“ i „makedonski jezik“, kako je to navedeno u potpisanom sporazumu, Zaev je rekao da "činjenica da se opozicione političke partije u obe zemlje protive dogovoru pokazuje da je postignut dobar kompromis".

"Građani Republike Makedonije dobili su potpuno priznanje makedonskog identiteta, a građani Grčke priznanje helenističkog nasleđa iz antičke istorije. Političke stranke u obe zemlje decenijama su imale priliku da reše taj spor, ali nisu uradile ništa. Naprotiv, samo su ojačale razlike. A sada, suočene s činjenicom da je rešenje moguće, i da je ono pođednako prihvatljivo za obe strane, te političke stranke odlučile su da se usprotive, umesto da prihvate činjenicu da je ovo jedini način da obe zemlje krenu napred", kazao je predsednik makedonske vlade za DW.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar