Napeto na Kosovu: Pojačane mjere

Na Kosovu se danas obilježava Vidovdan, uz pojačane mjere bezbjednosti, naročito do i oko mjesta gdje će raznim manifestacijama biti obilježen ovaj praznik, poput Gračanice i Gazimestana…

Region 28.06.2018 | 12:00
Napeto na Kosovu: Pojačane mjere
Od jutros nikakvih incidenata nije bilo, ali je atmosfera napeta, naročito imajući u vidu pojačan broj pripadnika policije.

Kako navode prištinski mediji, a poslije jučerašnje informacije o zabrani ulaska ministru odbrane Aleksandru Vulinu u južnu srpsku pokrajinu, jedinice kosovske policije ROSU krenule su put sjevera Kosova.

Iako su se pojavile spekulacije da bi upravo ovo mogao da bude razlog za “pojačanu borbenu gotovost”, zamjenik komandanta policije za sjeverni region Besim Hoti rekao je da Vulinova zabrana uopšte nije razlog tome, već da policija prati kolonu vozila koja je došla iz Srbije za Vidovdansku gozbu u Gračanici i Gazimestanu, i da je razlog tome bezbjednost.

Govoreći o zabrani, Hoti je naveo da je to odluka vlade i da će se primjeniti.

– To je odluka vlade, a policija je mora sprovesti – dodao je on.

Međutim, da bi zabrana ulaska srpkom ministru vojnom mogla da bude povod za incidente, smatraju pojedini vladini zvaničnici. Oni čak govore i o potencijalnom pokušaju ulaska na Kosovo bez dozvole.

To je na svojoj Fejsbuk stranici naveo Jetlir Ziberaj, savjetnik kosovskog šefa diplomatije Bedžeta Pacolija. On je naveo i da su međunarodni partneri svjesni svih aktivnosti koje će Kosovo preduzeti.

– Za svaku provokaciju koja se desi, posljedice će snositi Beograd jer ih on izaziva. Međunarodni partneri su obavješteni o svakoj od naših akcija. Pored zavjera koje se redovno stvaraju, vrlo je jasno da ilegalni ulazak bilo koga na teritoriju Kosova podrazumijeva sprovođenje zakona od strane kosovske policije – napisao je on.

Ministar Vulin je jedini srpski zvaničnik kome je zabranjen ulazak u pokrajinu, ali će zato danas, prema zvaničnim najavama, na Kosovu biti direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar prosvjete Mladen Šarčević.

Kako navodi kosovski portal “Bota sot”, oko 50 pripadnika kosovskih specijalnih policijskih snaga stacionirano je u bazi specijalne jedinice “Belveder” u Mitrovici, gdje čekaju naređenje da intervenišu u slučaju potrebe.

Iako nije navedeno šta je razlog za zabranu ulaska Vulinu, kosovski mediji pišu da bi to mogli da budu njegove “nacionalističkih izjava protiv Kosova”.

Inače, kosovska policija je juče saopštila da je pripremila poseban operativni plan kako bi garantovala javnu bezbjednost prije i poslije obilježavanja pravoslavnog praznika Vidovdana.

Kako se dodaje, policija je preduzela sve potrebne mjere za održavanje javnog reda i mira, sprovođenje zakona, kao i povećanje mjera bezbjednosti.

– U cilju garantovanja slobode i slobodnog kretanja za sve građane, na lokacijama gdje budu ograničenja, potpune ili djelimične blokade određenih putnih pravaca, u područjima gdje se smatra da će se održavati razne manifestacije, kao što su Priština, Gračanica, Gazimestan, angažovaće se dovoljan broj službenika policije – navedeno je u saopštenju.

Povodom Vidovdana više događaja organizovano je u Gračanici, gdje se održava centralna manifestacija. Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 sati, a parastos se na Gazimestanu biće služen danas u 13 časova.

Takođe, u 13 sati u Kosovskoj Mitrovici Đurić i Šarčević će prisustvovati Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta, nakon čega će uručiti 40 laptopova i pet tableta Univerzitetu, prenosi Blic.

Izvor: SrpskaInfo

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Prišipetlja

28.06.2018 10:19

Interesantno je da Dodik ne ide tamo gdje bi moglo biti gusto ili kao crnolistaš nesmije ići među Albance.Možda ima zabranu i od SPC jer je provalio mjesto i nacin smrti Svetog Save,a možda i što ne ide Vučić pa se nema u što skloniti ako zapada kiša.113% bi moglo biti to u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Ništa mi nije jasno

28.06.2018 10:34

Pa ako Kosovo nije država kako može zabraniti ulazak.

ODGOVORITE
Name

Šah-mat

28.06.2018 11:20

Trebalo bi da nekako Vučić ubaci Milu i Željku na Kosovo. Kad dodju na vlast na Kosovu, samo malo pričeka i eto Kosova nazad. Ima da ga uniste za 2 god financiski da ce samo doci Srbiji. Zamislite kako bi branitelj Srpske branio Svetu Srpsku zemlju. Ma sve bi ih " u more i podavio ko mačiće"

ODGOVORITE