Otvoriti BiH za kineske turiste

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je u kraćem intervjuu Kineskoj državnoj agenciji Xinhua News Agency dao očekivanja vezana za viznu liberalizaciju sa Kinom sa posebnim osvrtom na to kako će se to odraziti na turističku privredu u BiH.

Bosna i Hercegovina 27.06.2018 | 13:00
Otvoriti BiH za kineske turiste
Kako ocjenjujete bilateralne odnose BiH sa Kinom?

"Sporazum o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine potpisan je u okviru 6. Samita 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine u novembru prošle godine u Budimpešti. Sporazum je ratifikovan i stupio je na snagu 29. maja ove godine.

Balkanski region u cjelini predstavlja interesantno turističko odredište za kineske turiste koji posljednjih godina otkrivaju ovo područje pa i Bosnu i Hercegovinu i njene gradove. U tu svrhu je neophodno osigurati kvalitetnu transportnu i turističku infrastrukturu prilagođenu zahtjevima i navikama kineskih turista u cijeloj regiji.

Vizna liberalizacija sa Kinom snažno će podstaći turističku privredu Bosne i Hercegovine i prvi rezultati vidjeće se već ove godine.

Dugoročno gledano turistički sektor treba osmisliti posebnu ponudu za probirljive ali i izuzetno zahvalne kineske turiste. Kao dobar primjer ističem turističku ponudu Srbije i Bosne i Hercegovine `Putevima Valtera` koju sam promovisao prošle godine sa ministrom Rasimom Ljajićem i koja već bilježi iznenađujuće zapažene rezultate". 

Da li nam možete reći broj kineskih turista koji su posjetili BiH u 2017. godini? Koliko kineskih turista očekujete u ovoj godini a koliko u 2019?

"Potrebno je napomenuti da je u 2009. godini broj kineskih turista koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu iznosio tek 478 turista i da je postepeno rastao do 2016. godine kada je u Bosni i Hercegovini zabilježeno 13.305 turista.

U 2017. godini broj turista dostigao je 31.776 i što je posebno važno njihova dužina boravka u Bosni i Hercegovini se iz godine u godinu produžava.

Nakon ukidanja viza u 2018. i 2019. godini očekujem 100.000 kineskih turista koji će posjetiti Sarajevo, Mostar, Trebinje i neke druge naše gradove". 

Kako će povećanje broja kineskih turista u BiH uticati na bh.ekonomiju i na bilateralne odnose?

"Konstantno povećanje broja dolazaka kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu i turističkih dolazaka uopšte, će imati direktan ekonomski uticaj turizma na društveni proizvod, razvoj nedovoljno razvijenih područja, zapošljavanje, platni bilans zemlje, značajno povećanje trgovine i prodaje turističkih proizvoda kao i na investicije u infrastrukturu i smještajne kapacitete.

Za vrlo kratko vrijeme uvjeren sam da ćemo odluku o viznoj liberalizaciji sa Kinom smatrati jednim od najboljih poteza u oblasti turizma koje smo povukli u posljednjih nekoliko godina".

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Roki

27.06.2018 16:52

Evo i ovaj priziva kineze Mektic nagomilo arape ovaj sad hoce kineze ja bande szp.

ODGOVORITE
Name

Direkt

28.06.2018 01:38

Pustite Kineze na miru, toga i previse: sto njih, sto njihove robe. Dajte nam bezvizni rezim sa Velikom Britanijom, Kanadom itd, kao i 0 posto carine na automobile iz Rusije, Juzne Koreje, Japana pa cak i iz Kine.

ODGOVORITE