Kolaps zbog pritiska

Po visokim temperaturama, na nagli pad krvnog pritiska najčešće se žale osobe koje boluju od hipertenzije, koje svoju redovnu terapiju nisu prilagodile toplijem vremenu.

Zdravlje 27.06.2018 | 11:05
Kolaps zbog pritiska
MALAKSALOST, zamor, glavobolja i nesvestica samo su neki od simptoma naglog pada krvnog pritiska, koji se najčešće događa tokom letnjeg perioda, za vreme velikih vrućina. Dok je kod mladih, zdravih osoba niži pritisak sinonim za zdravlje, kod hroničnih bolesnika pritisak ispod 120/70 mmHg može da dovede do vitalne ugroženosti, upozorava dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Po visokim temperaturama, na nagli pad krvnog pritiska najčešće se žale osobe koje boluju od hipertenzije, koje svoju redovnu terapiju nisu prilagodile toplijem vremenu.

- Tokom leta telo se pojačano znoji i krvni sudovi se šire. Kada tome dodamo eliminaciju vode i soli iz organizma i terapiju za snižavanje krvnog pritisaka, jasno je zbog čega nastaje problem - objašnjava, za "Novosti", dr Radmila Šehić.

Pacijenti koji koriste antikoagulantne lekove imaju povećani rizik od pada pritiska, zbog čega je neophodno da redovno regulišu dozu lekova. Kod osoba koje imaju proširene vene, zbog loše venske cirkulacije i smanjenog protoka krvi takođe dolazi do ovog problema.

- Mnoge druge hronične bolesti, poput dijabetesa i oboljenja štitne žlezde, takođe mogu da utiču na česte oscilacije krvnog pritiska - kaže dr Radimila Šehić. - Neurolabilnim osobama i pacijentima koji su pretrpeli stres češće se dešava nagli pad pritiska.

Malaksalost i zamor su simptomi na koje treba reagovati, i pacijentu treba da bude pružena adekvatna prva pomoć.

- Najpre mora da legne i podigne noge pod uglom od 20 do 30 stepeni. Potrebno je da popije vodu u kojoj su rastvoreni šećer i so, što je najbrži način da se pritisak reguliše - kaže naša sagovornica.

Ukoliko se posle ukazivanja prve pomoći stanje ne poboljša i pacijent i dalje oseća nesvesticu i vrtoglavicu, makar i u blažoj meri, to je znak da je stanje ozbiljnije i da je neophodna hitna medicinska pomoć. Pad pritiska posebno je opasan za starije osobe, jer može da uzrokuje smanjenu funkciju vitalnih organa, poput bubrega, mozga i srca, što dalje dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

- Gubitak svesti, "preskakanje" srca, odnosno poremećaji srčanog ritma, neki su od znakova da je pad pritiska prouzrokovan nekim dubljim zdravstevenim problemom. To se naročito odnosi na osobe koje nikada ranije nisu imale taj problem - objašnjava dr Radmila Šehić.

GUBITAK TEČNOSTI

KOD osoba koje zbog zdravstvenih problema imaju problem sa dijarejom i povraćanjem, često se dešava da posledično dođe i do pada pritiska.

- Zbog toga što se iz tela često izbacuju minerali i tečnost, pritisak može da padne ispod prosečnih vrednosti. U težim slučajevima, u ovim situacijama potrebno je primeniti infuziju kako bi se pacijentu pomoglo - objašnjava dr Radmila Šehić.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar