Mladi Balkana ginu u Siriji

Huseinović Ernad (1998) iz Plava poginuo je u Siriji oko 20. januara 2016. godine. Tinejdžer iz Plava je na ratište otišao u aprilu 2015. iz nemačkog grada Bohuma, gde je neko vreme živeo. Poginuo je u bombardovanju položaja Islamske države. Na društvenoj mreži Fejsbuk napravljena je grupa „R. I. P. Ernad Huseinović“. Među komentarima je i sledeći, čiji je autor Ebu Tarik Elvin Balić iz Rožaja: „Brate moj, ti si naš ponos. Ti si brate moj život svoj dao da Alahova reč bude gornja, a kjafirska donja. Ti si taj koji je branio čast naših sestara i potlačenih muslimana“.

Bosna i Hercegovina 26.06.2018 | 12:04
Mladi Balkana ginu u Siriji
Huseinović Ernad (1998) iz Plava poginuo je u Siriji oko 20. januara 2016. godine. Tinejdžer iz Plava je na ratište otišao u aprilu 2015. iz nemačkog grada Bohuma, gde je neko vreme živeo. Poginuo je u bombardovanju položaja Islamske države. Na društvenoj mreži Fejsbuk napravljena je grupa „R.I.P. Ernad Huseinović“. Među komentarima je i sledeći, čiji je autor Ebu Tarik Elvin Balić iz Rožaja: „Brate moj, ti si naš ponos. Ti si brate moj život svoj dao da Alahova reč bude gornja, a kjafirska donja. Ti si taj koji je branio čast naših sestara i potlačenih muslimana“.



On sam je prvo otišao u Irak, pa u Siriju. Za njim je u Siriju otišla i Elvira Klarić iz Velike Kladuše, koja je zbog njega napustila muža i dvoje maloletne dece. Venčali se po šerijatu. Kasnije je oženio još jednu pripadnicu Islamske države.

Huseinović Sedin iz Sarajeva na sudu je priznao da je u Siriji boravio dva puta. Ratovao je u jedinici u kojoj je bilo 20 boraca iz BiH, od kojih su šestorica poginula. Kako tvrdi, on nije učestvovao u borbama i pucao, već je u svojoj jedinici bio zadužen za logističku podršku.

Prvi put je otišao krajem avgusta 2012. godine, drugi put godinu dana kasnije, u oktobru 2013. godine. Kako je naveo sa njim u jedinici su bili Edin Pečenković, „koji je kao najstariji komandovao jedinicom“, Emrah Fojnica, Mithad Džano, Ramo Pazara, Emrah Pilipović, Mevludin Cicvara, Almin Ilišić, Ermin Kovač, Elvis Burzić, Ismar Mešinović, Jasmin Džemidžić, Fikret Hodžić, Ines Midžić...

Posle drugog povratka u BiH, uhapšen je, nakon čega je postigao dogovor sa tužilaštvom o priznanju krivice, koji podrazumeva i njegovo svedočenje u procesima protiv nekih islamskih ratnika iz BiH. Zahvaljujući tome, bio je prvi svedok na suđenju lideru vehabijskog pokreta u BiH Bilalu Bosniću.



Pred sudom Huseinović je ispričao da je prvi put na ratište stigao tako što je ilegalno prešao granicu iz Turske i da je tamo ostao dva meseca. Smatrao je da mu je kao muslimanu-sunitu „dužnost da pomogne sirijskom narodu“.

-Tamo su bili Jasmin Džemidžić, Fikret Hodžić i Ines Midžić. Prva dvojica su iz Sarajeva, a Midžić je iz Krajine. Polovina nas je imala kalašnjikove, a druga polovina nekakve puške slične M-48.

Godinu dana kasnije, kada je Veće islamskih učenjaka izdalo fetvu da je dužnost svakog muslimana, pripadnika sunitske verzije islama, da ode da ratuje u Siriji, ponovo se otisnuo na Bliski istok. Ovaj put sa sobom je poveo i suprugu. Sa njima su otišli i Elvis Burzić i njegova porodica. Putovali su njegovim automobilom, preko Srbije, Bugarske i Turske. Po dolasku u Tursku automobil je prodao, zato što je nameravao da zauvek ostane da živi u Siriji.

Poverovao je u priče svojih zemljaka da će tamo dobiti imanje, da je situacija u Siriji stabilna, da se živi po šerijatu, odnosno da nema alkohola, kladionica i sličnih poroka, koji su strani islamskoj religiji. Međutim, ubrzo se razočarao.

- Prešli smo kao izbeglice i niko nam nije kontrolisao papire. Kada smo prešli granicu, dočekao nas je Mithat Džano iz Hadžića, koji je kasnije poginuo - ispričao je svedok.



Precizirao je da su u predgrađu Halepa ostali dva i po meseca i da je ratovao u jedinici "Mudžahiri i ensarije".

- Borili smo se pod zastavom crne boje na kojoj je pisalo "Jedan je bog - nema boga osim Alaha". Islamska država naknadno je formirana i nastala je iz jedinica koje su došle da pomognu Oslobodilačkoj vojci Sirije koja se borila protiv Asadovog režima - rekao je Huseinović.

Dodao je da su se potom državljani BiH iz jedinice u kojoj je ratovao pridružili Islamskoj državi.

- Oslobodilačka vojska Sirije je iznenada počela napadati i mudžahirske jedinice (jedinice stranaca) i nakon toga sam se razočarao i odlučio da se vratim - rekao je Huseinović i dodao da su ga po povratku u BiH ispitivali istražioci FBI-ja i da im je ispričao sve što je kazao i u sudnici.

Izvor: Srbija Danas

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bez komentara

26.06.2018 10:20

Oni su otisli da ubijaju ili da budu ubijeni

ODGOVORITE
Name

Tako Ti Je To,

26.06.2018 12:24

Kada razmisljas glavom drugoga ,samo navalite idite ginite budale ,tako mladi momci zivota se navelicali

Name

Neka ginu

26.06.2018 13:41

Sta se to vas tiče - njihov život, njihova stvar!

Name

Rus

26.06.2018 10:32

Samo ajte hahahah

ODGOVORITE
Name

Ex Zvornicanin

26.06.2018 12:20

Ogroman broj bosnjacke i albanske omladine, otisao je put Sirije, ali i Iraka.....Cesto, taj put (kojeg li apsurda) vodio je preko nekakvih paradzemata u Njemackoj i Austriji.....Prvo su isli u Tursku....Na mnogim fejsbuk profilima bosnjackih omladinaca (povratnika) sa podrucja grada Zvornika i okolnih sela, primijetio sam jednu stvar.....u periodu od 2014 do 2016.....nemali broj njih, koji zivi na podrucju Austrije i Njemacke, u tom nekom periodu boravio je u Turskoj.....od te 2015-2016 nemali broj njih pustilo je brade.......I svima njima jedna je zajednicka stvar-fotografisali su se u Istambulu pokraj Aje Sofije.........Nisu naravno svi takvi-NECEMO GENERALIZOVATI-Ali, pgtoman btoj njih koji su poslije povratka na svoja prijeratna imanja na podrucju grada Zvornika i okolnih mjesnih zajednica, osobito juzno od grada (Divic, Josanica, Kamenica, Glodi) otisla je u Njemacku ili Austriju kod rodbine....Prvenstveno zbog lose ekonomske situacije....Medjutim....po pricama nekim, tamo su mnogi od njih (Bogu hvala vecina ne ali nrmali broj nazalost jeste) su potpali pod negativan uticaj raznih sejhova i hodza koji im ispiraju glavu raznim nebulozama koje su destruktivne u prvom redu za njih same Bosnjake, pa onda i za druge oko njih.....Vjetovatno za velike pare-pored te bolesne ISIS ideologije koja veze nema sa normalnim islamom (sekta koju podgrijavaju sluzbe)...mnogi se odlucuju da odu dole da se bore i sami ne znaju za koga i za sta...Odnosno "znaju" ono sto om je ekstremizmom i parama "objasnjeno".Svemu tome plodno tlo daje medijsko stranacka ptopaganda segregacije, kao i nerascisceni ratni racuni izmedju nas Srba i njih.....A te price zbog lopovskih interesa podgrijavaju i mnoge politicke opcije u cijeloj BiH....Jedna od rak rsna tj podljedica nebuloza kod bosnjacke omladine je i vdhabizam i odlasci u isil......I kod Srba o kod Hrvata ima ekstremista ali ovi su daleko najopasniji zbog jakih internscionalnih mreza.....

ODGOVORITE
Name

Rajko

26.06.2018 16:29

Ko bi rekao da ovakve miroljubive face mogu da budu teroristi,kakva slučajnost,pa svi su muslimani!

ODGOVORITE
Name

@Rajko

27.06.2018 05:31

Nista ne sekiraj druze....Imas ti i kod nas Srba ekstremista koji idu u Ukrajinu.A tek koliko kriminalaca ima,da nikad ocima ne progledamo......Sto onih u foteljama.Sto onih na ulici......

Name

Ja Bi Rekao Ovako

26.06.2018 20:26

Nema zivota osim ovoga zemaljskog i on je jedan jedini a vi kako god hocete,bujrum.

ODGOVORITE
Name

Srbin

27.06.2018 01:57

Zapitaju li se oni zašto nema na alahovom putu sinova od tih ljudi koji ih vrbuju ili od idejnih vodja,svoju djecu su poslali na sigurno na zapad,i da znate nema Alaha ni pučke materije već živi na zemlji sto najbolje možeš,budi domaćin čovjek!

ODGOVORITE