Vodeni konac protiv parodontoze

Žvakanje žvakaćih guma i ručno masiranje desni, nisu od dugoročne pomoći, poručuju stomatolozi.

Zdravlje 26.06.2018 | 11:38
Vodeni konac protiv parodontoze
ZA lečenje i izbegavanje posledica parodontopatije najbitnije je da stomatolog ukloni uzrok koji je doveo do promena na desnima. Drugi korak je besprekorna oralna higijena koja je ključna za sprečavanja daljeg razvoja ovog oboljenja. Žvakanje žvakaćih guma i ručno masiranje desni, nisu od dugoročne pomoći, poručuju stomatolozi.

- Pranje zuba odgovarajućom četkicom i upotreba interdentalnih četkica kojima se temeljno čisti prostor između zuba su neophodna nega zuba, pogotovo kod onih pacijenata koji imaju parodontozu - kaže dr Nataša Mratinković. - Pojačanu oralnu higijenu trebalo bi sporvoditi svakodnevno, posle svakog obroka.

Naša sagovornica kaže da je preporuka da oboleli od parodontopatije za pranje zuba koriste i posebne, kućne aparate za ispiranje zuba i desni.

- Ovi aparati su novina na tržištu, a s obzirom na to da ispuštaju vodu pod pritiskom oni praktično deluju kao vrsta "vodenog konca", koji ne samo što besprekorno uklanja svaku nečistoću sa najskrivenijih delova zuba, već istovremeno i masira desne.

U slučaju kada zubi ne mogu da se operu posle obroka, tada se preporučuje žvakaća guma. Ona pospešuje lučenje pljuvačke i na taj način doprinosi privremenom uklanjanju nečistoća sa zuba i desni.

Novosti
foto:internet
 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar