Priča: Kao kratko ćebe...

I to na minus 15. Toliko su Belgijanci neprijatni i nezgodni.

Fudbal 23.06.2018 | 23:20
Priča: Kao kratko ćebe...
Ako se za neku reprezentaciju na ovom šampionatu sveta može reći da je nezgodna kao kratko ćebe na minus 15, onda je to definitivno Belgija. Kako god da se pokrijete, negde ste goli. A to Crveni đavoli koriste obilato baš u skladu sa svojim nadimkom.

U to je poslednji mogao da se uveri Tunis. Pre toga je to na svojoj koži osetila Panama. Nisu to ekipe vrhunskog renomea, ali igrali su i na papiru mnogo jači timovi protiv sličnih protivnika - pa nisu bili ovako ubedljivi kao Belgija.

Na ovoj utakmici Belgija je postigla najviše golova u istoriji svog učešća na Mundijalima - pet. Raniji rekord je bio četiri gola koja su dali protiv Engleske 1954. godine u remiju od 4:4, kao i 1986. u pobedi nad Sovjetskim Savezom od 4:3. 

Toliko je Belgija dobra u Rusiji na prva dva meča! Malo mogu da ih brinu dva primljena gola, ali ovo je tim koji igra na gol više, a ne gol primljen manje.

Malo ko je to mogao da očekuje, ali ovo je tim koji zada igra najbolji fudbal. Videćemo Meksiko danas, ali od Španije, Nemačke, Brazila, Argentine, Engleske, Francuske pa nadalje nismo videli ovako tečnu i brutalnu igru kao kod Belgijanaca. Duel protiv Engleske će biti prvi pravi ispit, ali sada možemo da konstatujemo da su Belgijanci tim koji je do sada pokazao najlepšaviju igru. Za uživanje.

Nekako, deluju kao dobro uigran tim iz Premijer lige. Sa stilom igre Mančester Sitija. Nije ni čudo što je tako kada su u timu asovi sa Ostrva poput Edena Azara (Čelsi), Romelua Lukakua (Mančester Junajted), Kevina De Brujnea (Mančester Siti), Tiba Kurtoe (Čelsi). Pa na sve dodate Tobija Aldervajrelda iz Totenhema, pa Mišija Batšuaija iz Čelsija, pa Drisa Mertensa iz Napolija, Janika Karaska, doskoršanjeg igrača Atletiko Madrida... Da ne nabrajamo sada ceo tim uz selektora Roberta  Martineza koji je takođe radio u Premijer ligi.

Bukvalno da se naježite. I što je najbolje od svega, to nije samo na popiru, to se vidi na terenu. Igraju atraktivan, brz, jednostavan fudbal. Brutalan, ako smemo da primetimo. Sa mnogo dodavanja u prostor i kreacije u poslednjoj trećini. Postoji ideja, zna se šta je čiji posao, a talenta ima toliko da jednostavno mora da dođe na naplatu.

Najčešće ulogu blagajnika u toj naplati ima Romelu Lukaku. Stelac dva gola protiv Tunisa i dva protiv Paname. Izjednačen je na vrhu liste strelaca sa Kristijanom Ronaldom sa po četiri data gola.

Lukaku je sa dva gola na ovom meču stigao do svog petog gola za Belgiju na Mundijalima (dao jedan 2014.) i tako se izjednačio sa MarkomVilmotsom koji je u karijeri dao isto toliko na Mundijalima. Takođe, as Mančester Junajteda je uspeo da postane prvi igrač koji je dao po minimum dva gola na dve ili više utakmica zaredom. To nije nikome uspelo još od  Dijega Armanda Maradone 1986. godine!

Da bi Lukaku mogao ovako da maltretira protivničke golmane mora da ima iza sebe dobre pakere. A on ima mašine od igrača.

Eden Azar je direktno umešan u 23 gola kada se računa poslednji 21 meč belgijske reprezentacije. Dao je 11 golova i asistirao je za još 13. Spektakularan skor i pokazatelj koliko je zapravo dobar fudbaler. Mozak je cele ekipe, igrač koji lagano stvara šanse i za sebe i za saigrače.

Još jedan bitan podatak - na četiri od pet golova Belgije viđene su asistencije i to su učinili sve različiti igrači - Mertens, Menije, Aldervajreld i Tilemans. Tolika je rezerva Belgijanaca da magični Kevin De Brujne nije morao da “troši” svoj arsenal. Sa druge strane, imamo Batšuajia koji uđe i samo je pitanje kada će da postigne gol. Toliko lopti je dobijao da je mora da ga da.

Koliko je Belgija zapravo dobra na Svetskim prvenstvima govori i podatak da Crveni đavoli nisu izgubili meč u grupnoj fazi Svetskog prvenstva od 1994. godine na ovamo. Tačnije, 11 vezanih utakmica ne znaju za poraz. Na četiri šampionata računajući i ovaj imali su pet remija i šest poraza.

U stilu iz naslova - da se naježiš!

P.S: Ko se seća (odličnog) Radže Najngolana koji nije ni pozvan?

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar