I NATO sada želi podjelu Kosmeta?

Centar za evroatlantske integracije, koji vodi Jelena Milić, objavio je studiju pod nazivom „Priča sa zapadne strane“, u kojoj stoji predlog „za korekciju administrativne linije između Srbije i Kosova u formatu pod okriljem Zapada“.

Srbija 23.06.2018 | 15:16
I NATO sada želi podjelu Kosmeta?
Tu se navodi da je došlo do izvjesnog zastoja u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i da ovaj zastoj može imati negativne implikacije po EU i NATO. Ukratko, prijedlog je da se izvrši mala korekcija adminstrativnih granica kao vid ustupka Srbiji iz kojeg bi se mogla izvući višestruka korist po sve zemlje u regionu, ali i za međunarodne činioce.

"CEAS predlaže da prvi korak ide u pravcu razmatranja opcije korekcije administrativne linije između Srbije i Kosova ,u najvećem dijelu duž linije sadašnje četiri opštine (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) sa srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, bez ikakve ideje o razmjeni teritorija koja bi podrazumijevala opštine s albanskim stanovništvom na jugu Srbije.

Nakon toga bi odmah slijedio sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa. Prijedlog o korekciji administrativne linije nema nikakve veze s idejom etničkog razgraničenja. Ta pitanja se mogu riješiti na međunarodnoj konferenciji, ili u nekom drugom formatu, čiji bi politički pokrovitelj trebalo da budu zemlje članice NATO.

Na konferenciji, osim usvajanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji bi morao uslijediti odmah po korekciji administrativne linije, pored BiH i Hrvatske, trebalo bi da budu pozvane Albanija, Makedonija i Crna Gora", stoji između ostalog u prijedlogu koji je prenio nedeljnik „Ekspres“, dodajući da je ovakav prijedlog naišao na pozitivne signale u NATO i američkom Stejt departmentu.

"Studija se odmah našla i na sajtu „Democracy digest“, glasilu famoznog „National endowment for democracy“, uticajnog američkog „think tanka“, vrlo aktivnog u političkim procesima u Vašingtonu", navodi se.

Diplomata Zoran Milivojević napominje da bi eventualna podjela Kosova otvorila i mnoga druga pitanja.

"Prvo, dobro je što oni uvažavaju da se bez Srbije ne može riješiti kosovsko pitanje i da se Srbiji mora izaći u susret i ići ka kompromisu, a to podrazumijeva i interese Srbije povezane sa sjeverom Kosova i ZSO.

A drugo, ideja oko podjela bilo je i ranije, međutim, zapadni centri izjašnjavali su se protiv toga zato što bi to otvorilo i druga otvorena pitanja na Balkanu oko granica i ne bi se samo moglo zaustaviti na kosovskoj priči.

Takođe, išlo bi se u pravcu etničkih granica i išli bismo u prilog onome što govore Hoti i prištinski zvaničnici o jugu Srbije, o razmjeni teritorija, a to nije realno i to Srbiji ne pada na pamet", kaže diplomata.

Sa druge strane, prof. dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta bezbjednosti u Novom Sadu, kaže da bi poruku NATO-a trebalo da shvatimo kao dobronamjernu.

"Pomalo iznenađujuću, ali i zanimljivu poruku su uputili NATO zvaničnici, s obzirom na to da NATO predstavlja vojni savez, a ne političku organizaciju. Ali, to je ujedno i dobronamjerna poruka upućena albanskoj i srpskoj strani da je i dalje moguć kompromis koji podrazumijeva da bi i jedna i druga strana trebalo nešto da izgube.

Ovu poruku možemo smatrati dobronamjernom i Vlada bi trebalo ozbiljno da razmisli o njenom pravom značenju. Lično sam mišljenja da bi za obe strane moguća podjela teritorije bila najispravnije rješenje koje bi dovelo do konačnog rješenja problema Kosova i dugoročnog mira i stabilnosti na prostorima Balkana", navodi on.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, više puta iznio je stav da je podjela Kosova i Metohije najbolje rješenje koje bi odgovaralo i Albancima.

"O podjeli govorim desetak-petnaest godina i mislim da je to jedino moguće i brzo rješenje", ponovio je Dačić za "Alo!" više puta, navodeći da bi Srbija za to imala podršku i Vladimira Putina, predsjednika Rusije.

(Alo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

I

23.06.2018 14:18

Ja sam za podelu Njemacke.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

23.06.2018 14:38

Prica sa zapadne strane.... Aloo smijem se grohotom

ODGOVORITE
Name

Брест

23.06.2018 16:45

То би био прагматичан потез САД , јер су свјесни да ће Србија тешко признти Косово. Жури им се јер се Русија све више осјећа на Балкану, и то им смрди, и зато су толико "великодушни".

Name

Nista novo

23.06.2018 19:33

Nato nije velikodusan ali je da sto prije zaboravi sta je Radio u Srbiji. U svijetu je sve vise nezadovoljnih onim sto NATO radi i to nije novost. Kao takav poceo je da puca sa svih strana. Kosovo nikada nece biti drzava a to Amerikancima odrovara jer ce oni odlucivati i kad ce ko ici na pisanje. Niko nije mogao ni pomisliti da ce Kosovo biti glavni Problem sve ove godine. Mislili su to za noc sve promijeniti ali Putin im pomrsi konce. Zato bi sada vratili Deo okupirane teritorije kako bi se Srbija odrekla ostatka Kosova.

Name

Čarli

24.06.2018 13:06

Ajmo dati Čikago srbima

ODGOVORITE