Bolan preokret Švajcarske u 90'! Nada još postoji...

Sudije unakazile Srbiju – Šaćiri srušio 'Orlove' u 90'! Reprezentacija Srbije poražena je od Švajcarske u meču drugog kola grupe E na Svetskom prvenstvu u Rusiji – 2:1 (0:1)! Srbija je igrala odlično i vodila protiv Švajcarske, ali od izjednačenja s početka drugog poluvremena - veliki pad u igri. Rizik se nije isplatio, pa je tako u 90. minutu Srbija ostala i bez "vrapca u ruci". Moramo da pobedimo Brazil! Moraćemo da pobedimo Brazil za plasman u osminu finala!

Fudbal 22.06.2018 | 22:02
Bolan preokret Švajcarske u 90'! Nada još postoji...
'Orlovi' su sjajno počeli i vodili su već od petog minuta pogotkom Aleksandra MItrovića, da bi se tim rezultatom otišlo i na odmor, ali se sve, nažalost i može se reći nezasuženo, promenilo u drugih 45 minuta.

Najpre je Granit Džaka fenomenalnim udarcem sa gotovo oko 25 metara doneo izjednačenje 'Sajdžijama' u 52. minutu, a konačan rezultat susreta postavio je Džerdan Šaćiri u 90.

Ipak, moraju se istaći i dve katastrofalne odluke glavnog arbitara Feliksa Briha, odnosno njegovih pomoćnika, baš u drugom delu igre.

Pre svega ona u 66. minutu kada nije svirao čist penal nad Mitrovićem, koga su posle centaršuta Dušana Tadića obema rukama držali i Stefan Lihtštajner i Fabijan Šar, ali je Nemac odlučio da svira faul u napadu!

Ona druga nije bila kobna, iako je vrlo lako mogla jer nije sviran očigledan ofsajd Mariju Gavranoviću, posle proigravanja Brila Embola na ivici kaznenog, ali je Vladimir Stojković i tada maestralno reagovao.

Međutim, velika želja da postignemo još jedan pogodak i već iz Kalinjingrada obezbedimo prolaz u osminu finala koštao nas je poraza. Ostavili smo previše prostora, čitava polovina bila nam je prazna, Duško Tošić nije uspeo da sustigne Šaćirija – što ovaj rutinski kažnjava za veliko slavlje Švajcaraca i očaj na licima naših momaka.

Naša reprezentacija je ostala na tri boda, Švajcarska ima jedan više, isto koliko i Brazil, koji je u prvom meču dana bio bolji od Kostarike koja je ostala poslednjeplasirana sa nula bodova.

To znači da će Srbija morati da savlada Brazil 27. juna u Moskvi ukoliko želi da se počne tačno dve decenije domogne nokaut faze Mundijala.

A, krenulo je idealno, plan selektora Mladena Krstajića i stručnog štaba – da se u uvodnim minutima krene agresivno ka golu rivala – urodio je plodom već u petom minutu. Samo napad pošto je Jan Zomer zaustavio pokušaj Mitrovića glavom, već prilikom sledećeg centaršuta Dušana Tadića nije imao ni najmanju šansu.

Švajcarci su pokušali odmah da odgovore, imali smo i sreće kada Bljerim Džemaili nije lepo zahvatio loptu na ivici peterca, posle proigravanja Rikarda Rodrigesa na svega nekoliko metara od gola, ali se ni mi nismo povukli posle vođstva. Odbili smo nalet rivala i počeli ponovo da stvaramo napade, a udarce su oprobali i Sergej Milinković-Savić i Luka Milivojević.

Malo je nedostajalo da Švajcarska ipak uzvrati posle pola časa igre, ali Stojković beleži prvu odličnu intervenciju i refleksnom reakcijom sprečava Džemailija da iskoristi stopostotnu priliku.

Opet, i mi smo do odlaska na odmor imali još dve veoma dobre prilike da udvostučimo prednost. Nažalost, Tošić je zamalo bio kratak posle kornera Tadića, dok je udarac Tadića sa ivice kaznenog prostora završio tik preko prečke.

Ekipa Vladimira Petkovića nastavila je sa napadima i u nastavku, nije mogla do nove izgledne prilike u uvodnih nekoliko minuta, ali je sve promenio opisani šut Džake.

Vezista Arsenala natrčao je na odbijenu loptu i zaista spektakularnim udarcem je poslao u dalji ugao našeg gola.

Sada su usledili ataci našeg tima, Krstajić je na teren poslao i debitanta Nemanju Radonjića u želji da postignemo toliko željeni gol, ali nam se to na kraju obilo o glavu iako je malo nedostajalo da Nikola Milenković preseče dodavanje.

Ostavili smo previše prostora igraču Stouk Sitija koji je to znalački iskoristio, vukao je loptu gotovo pedeset metara i u poslednji čas izbegao start požrtvovanog Tošića i samo plasirao loptu pored istrčalog Stojkovića za totalni preokret i novu veliki žal kada je u pitanju naš fudbal.

Preokret u Kalinjingradu!

Srbija je igrala odlično protiv Švajcarske, ali nije imala snage da "dotuče" organizovanog rivala koji je kaznio našu riskantnu igru u kojoj smo jurili drugi gol na meču.

Đerdan Šaćiri je iskoristio našu lošu ofsajd zamku u 90. minutu i pretrčao polovinu terena dok Duško Tošić nije uspevao da ga stigne, a napadač Švajcarske je uspešno proturio loptu kroz noge Vladimira Stojkovića čime smo ostali i bez boda u ruci.

Prethodno je Srbija povela u 5. minutu preko fantastičnog Aleksandra Mitrovića, potom nije iskoristila sijaset šansi, da bi Granit Džaka potpuno preokrenuo momentum meča u 52. minutu - odličnim šutem - ponovo usled loše organizacije u odbrani.

Srbija je od tada igrala daleko nervoznije, bilo je i umora kod naših igrača, a naivni pristup meča nas je koštao na kraju kada nas je strpljivi rival kaznio.

Ovaj poraz ozbiljno nas je udaljio od plasmana u narednu fazu pošto sada Švajcarska ide na drugo mesto u grupi sa 4 boda, jednim više od Srbije, pa je tako našem nacionalnom timu potrebna pobeda protiv Brazila u poslednjem kolu - ili remi - uz ubedljiv poraz "sajdžija" od Kostarike.

Može se reći i da nam sudijski kriterijum Feliksa Briha nije išao u ruku pošto su naši fudbaleri obično činili faulove u napadu, čak i kada bi bili okruženi dvojicom, kao kada je Aleksandar Mitrović možda i iznudio jedanaesterac- ali je u razgovoru sa sudijom dobio samo žuti karton.

U finišu meča kada smo krenuli na "sve ili ništa" imali smo problem i zbog toga što su vezni fudbaleri Sergej Milinković-Savić i Nemanja Matić već bili "požuteli", pa nisu smeli da "ruše" rivala u začetku kontre zbog toga što bi dobili crveni karton, dok je naš rival odlično završio meč kao i protiv Brazila kada su pokazali da su neverovatno fizički spremni.

Srbija je zato bolje ušla u meč i preko Mitrovića i Sergeja stvorila nekoliko šansi - pogodila samo jednom posle centaršuta Tadića - da bi posle 20. minuta rival uspostavio kontrolu.

Stojković je odlično reagovao u "jedan na jedan" sa Džemailijem, da bi nakon "crnih minuta" našeg tima - u završnici poluvremena ponovo usledio niz šansi. Tadić je dva puta hvatao poluvolej sa dvadsetak metara, a Tošić je posle kornera bio blizu, ali kao da smo se previše potrošili i postigli samo jedan gol....

Švajcarci su nas "čekali na kontru" i dočekali je u 53. kada je prvo izblokiran Šaćiri, ali ne i Džaka koji je topovskim udarcem pogodio mrežu. Proslavio je pokazujući "albanskog orla", kao i Đerdan Šaćiri u 90. minutu, zbog čega bi FIFA - ako se drži pravila - morala da ih suspenduje...

Pokušao je Krstajić uvodeći Radonjića i Ljajića, ali možda umesto fudbalera na pogrešnim pozicijama, pošto se u poslednjih deset minuta sve svelo na pleća Matića.

Srbiji ostaje da ostane hladne glave za meč sa Brazilom i da veruje u - gotovo - čudo.

Srbija je vodila, Srbija je napadala, ali je na kraju Srbija - izdahnula! Posle poraza od Švajcarske, Orlovima je ostala tanka nada da mogu do osmine finala Mundijala dobrim rezultatom protiv Brazila. To je, gotovo, uzaludna, rabota. Posebno posle svega viđenog u Kalinjingradu u kojem smo propustili i set i meč loptu.

Umesto da pogodak Aleksandra Mitrovića predstavlja uzlet srpskog državnog tima do naredne runde, bio je početak kraja. Vrlo brzo smo ušli u švajcarski lavirint, čiji ključ je progutao Džerdan Šaćiri. Nismo imali rešenje za igrača niskog težišta iz Premijer lige, niti za kolektivnu igru Švajcaraca. Udavili su nas, dali nam lekciju iz taktičkog i takmičarskog fudbala. Možemo da se žalimo na potencijalni penal nadMitrovićem, ali to bi bilo skretanje sa teme. Ove večeri slavio je uigraniji tim: Srbija- Švajcarska 1:2.

Tim koji je znao u svakom trenutku šta hoće i kako da iskoristi natrpirodne moći Šaćirija. On je ove, za nas tužne večeri, bio čovek tim. Preuzimao je odgovornost, driblao, šutirao, bio apsolutna zvezda. I na kraju nam presudio u 90. minutu.

Srbija je „pojela“ Švajcarsku u prvih 20 minuta. Kao nikada ranije, ili kao nikad od osamostaljenja. Tako su delovali Orlovi u uvodnoj fazi meča na Baltik areni. Na stranu pogodak, kao autorsko delo jednog velikog napadača u nastajanju. Svaki presing ekipe Mladena Krstajića bio je smislen, svaki pas je išao tamo gde treba i pipao loše strane sistema Vladimira Petkovića.

Na kineski zid u crvenom. Na to su naleteli Švajcarci. Posebno, posle petog minuta kada je Mitrović na asistenciju Dušana Tadića zaplivao kroz vazduh, nadskočio Fabijana Šera i doneo Orlovima vođstvo. Za totalni delirijum u Kalinjingradu.

Taj početni blef sa visokim presingom totalno je pojeo mozak Švajcarcima koji su se dugo, baš dugo tražili na terenu. As Stouka Šaćiri se odbijao o Kolarova, Džmaili nije mogao protiv Milivojevića, a savršena taktička slika u prvih 20 minuta upotpunjena je šou-tajmom Aleksandra Mitrovića. Kao pravi target men napadač Njukasla je sve lopte skupljao kao magnetom i počeo da rasterećuje ostatak tima.Matiću, Milivojeviću, zatim Tošiću i Milenkoviću ostao je lakši deo posla da pokupe ono što se pokupiti moralo.

Taktička perfekcija u igri Orlova počela je da isčezava onog trenutka kada je Džerdan Šaćiri uzeo i mač i pogaču u ruke. Momak iz Gnjilana je počeo da se uvlači u sredinu, loptama gađa prostor izmeđuMilenkovića i Ivanovića i koristi to što je popustila prva defanzivna srpska brana. U jednoj izglednoj situaciji Stojković nas je dobrano spasao. U preostalih 25 minuta minutu za Srbe na Baltik areni predstavljali su godine.

Švajcarci su nam uzeli loptu, počeli da gađaju Šaćirija koji se savršeno uvlačio između linija našeg tima. Posledica: imali smo velikih problema i tri igrača iz manvera sa žutim kartonima (Matić, Milivojević,Sergej Milinković Savić). Taj momak je igračkom klasom razigrao kompletan tim Švajcarske. Ili da budeo još precizniji - napravio je razliku i napravio od Orlova ekipu koja se brani.

Držali smo se zubima za vazduh do 50. minuta kad je sevnula levica Granita Džake. To je bilo poslednji stadijum posla koji su Švajcarci radili 30 minuta. Prosto su nas udavili, a i nastavili su sa istim procesom i posle toga. Nije bilo ni agresivnosti, ni ideje u Srpskoj igri. Za sve su se u tim trenucima pitali Švajcarci. Lako odolevali i čekali kontru. Mogli su mnogo pre da nas iskažnjavaju, ali nisu...

To privilegiju je dobo Šaćiri. Naša igra se mnogo pre toga ugasila kao žar na popušenoj cigareti.

SRBIJA – ŠVAJCARSKA 1:2 (1:0)
/Mitrović 5 - Džaka 52, Šaćiri 90/

Stadion: Kalininjgrad
Gledalaca: 35.212
Sudije: Feliks Brih (Nemačka)
Žuti kartoni: Milinković Savić, Milivojević, Matić, Mitrović (Srbija), Šaćiri (Švajcarska)

SRBIJA (4-2-3-1): Stojković – Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov – Matić, Milivojević (Od 80. Radonjić) – Tadić, Milinković Savić, Kostić (Od 64. Ljajić)  – Mitrović.

ŠVAJCARSKA (4-2-3-1): Zomer – Lihtštajner, Akanđi, Šer, Rodrigez – Džaka, Behrami – Šaćiri, Džemaili (Od 73. Embolo), Cuber (Od 90+3 Drmić) - Seferović (Od 46. Gavranović).

GRUPA E, 2. KOLO:

Kostarika - Brazil 0:2 (0:0)
/Kutinjo 90+1, Nejmar 90+6/

Srbija - Švajcarska 1:2 (1:0)
/Mitrović 5 - Džaka 53, Šaćiri 90/

TABELA: Brazil 4, Švajcarska 4, Srbija 3, Kostarika 0.

Poslednje kolo (27. jun): Srbija - Brazil, Švajcarska - Kostarika.

Izvor: B92/mondo.rs/Mozzartsport

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Otkud Sudije.

22.06.2018 20:05

Srbija,ili je rano krenula slaviti,ili su pali tehnicki,u drugom poluvremenu nista nisu uradili. Sami sebi krivi.

ODGOVORITE
Name

Budo

22.06.2018 20:19

Kofer love prijatelju, bolje je u Becicima na plazi nego igrati za svoju zemlju, sram ih bilo, kako ih nije sramota ovih ljudi koji su dosli u rusiju fuj fuj fuj

Name

NISU SUDIJE

22.06.2018 20:30

NISU SUDIJE. TRENER. ŠTA PRIČATE. MATIĆ SE MUČIO.MILINKOVIĆA NIGDJE. BANE SE BACA U NESVJEST KAD ŠUTIRA DŽAKA A NE NA LOPTU I TO STALNO RADI. GOLMAN BACA LOPTU POLA DRUGOG POLUVREMENA TOŠIĆU KOJI NIJE IGRAČ ZA ORGANIZACIJU IGRE.CIJELO DRUGO POLUVRIJEME NEMA U ODBRANI LINIJE 4. 4. I ONDA PORAZ. E MOJ KRSTAJIĆU ŠTA TI REDAŠ.

Name

UVEK SUDIJE

22.06.2018 20:36

Nama je svak kriv osim nedostatka patriotizma. Nisu sudije nego dva siptara, dva gola. Smijenili Muslina, covjek je u pravu, ovoga od miliona nije ni trebalo pozvati, "nije lopte vidio veceras". Balerine da grb nose. Svaka cast Hrvatima, onako se izgara za naciju.

Name

Bajo

22.06.2018 20:54

Pakuj kofere!

Name

Bajker

22.06.2018 20:56

Shiptari su bili srcaniji. Bolji .

Name

marko

22.06.2018 21:10

Dva Siptara i dva gola kako bi dobili ponosu dasu igrali 11 Siptara

Name

Cirih

24.06.2018 04:01

Može se slobodno reći da smo izgubili od šiptara, pošto su četvorica igrača u toj utakmici (što i oni smatraju), i do jutra su se vozili ulicama Ciriha, uz sirene i glasno slavlje! Naši su toliko loše igrali, da se imao utisak da imamo 2-3 igrača manje - nigdje nas nije bilo, igrači su se bezvoljno vukli po terenu kao crijeva, tako da se tu nema puno šta mudrovati - bili su bolji i zasluženo pobijedili! Kod nas je sve toliko spalo na niske grane, sve je na izdaju, sve na prodaju, tako da se medju našom dijasporom u Švajcarskoj spekuliše da je utakmica prodana!

Name

,,Ima Nade,,(Topcagic)

22.06.2018 20:08

Valjda je sada svima jasno zasto ,,Mudri Starac,,nije zvao onoga sa dva prezimena,ili kako vec.Nista tu nije mogao Krstajic,inace dobar covjek i zajebant.

ODGOVORITE
Name

Ma

22.06.2018 21:55

Cim je sin Fahrija Muslijua njima ponudio 10 miliona drzavne sirotinje, znalo se da od toga nema nista.

Name

Muamer

22.06.2018 20:16

Bolji uvjek pobjedi

ODGOVORITE
Name

Da

22.06.2018 20:31

Danas je pobjeda zasluzena. Svaka cast SUI.

Name

Budo

22.06.2018 20:31

Muamere, svaka ti je na mjestu, veceras nije bolji pobijedio nego hrabriji. Nemozes reci da su ovi sipci bolji nemaju oni pojma o fudbalu ali imaju jaja, druze moj. Srbi moraju na skolovanje u hrvatsku da nauce kako se postuje zastava i dres za koji igras. Tobda nauce, a fudbal oni znaju da igraju.

Name

Krsto TRENERU nemas pojma !

22.06.2018 20:28

pakuj kofere. Treba isterat iz FS Srbije: Trenera Krstu, pa Savu Milosevica itd. U Fudbalu se mora trcat. Ovo je bruka. Bolje da smo ostali kod kuce, kako ste se pripremili. Penal na Mitrovicu - za to je sudija kriv. Ostalo - ( mi smo sami krivi ). Ko ne jurisa, tu nema pobjede. E' sad mozete trenirat. Za neke je bolje da promijene SPORT. SP je danas zavrsilo za Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Kako

24.06.2018 04:12

Mogu i znaju igrati kad odu u strane klubove - tamo igraju za debele pare, a ovdje džabe?

Name

Global zitizen

22.06.2018 20:31

Zalosno sta sudije rade svim kako nas zovu trecim zemljama. Pokradu nas pred kamerama. O igri ne bih ovako je jos od juge. Krenu strasno i onda se princeze ogledaju na terenu.

ODGOVORITE
Name

CH Boy

22.06.2018 20:44

Sta cemo sad sa Dodika i Dacica? Siromasi pravi, nece moci ni pod satorom pjevati

ODGOVORITE
Name

Kralj

22.06.2018 20:47

Cuj mogla je biti ostecena. Hajd da i to cujem. Sad vam i to smeta.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.06.2018 20:49

Dobili smo Brazil u Urugvaju 1930. godine. Dobićemo ih i 2018 u Rusiji. ©Србија

ODGOVORITE
Name

Da

23.06.2018 07:42

Ako sudije budu navijale za nas. Samo se nadaj. Ovo je propast.

Name

Kako da ne

24.06.2018 04:17

Dobićemo ih, al u limburgu mjesecu! Žalosno je reći, al igrači su nam toliko netalentovani, a usput nisu nikakve patriote, samo ih pare zanimaju, kako da zgrnu što više, a rade što manje! Žali Bože protraćenog vremena, na ovu limunadu!

Name

Mislim Man

22.06.2018 20:50

Srbija explozivna i u prvih pola sata mnogo bolja ekipa na terenu. Svicarci dezorjentisani i traze dugim loptama napadace. Srbija bolja na sredini i agilnija u napadu. Na poluvremenu u svlacionici kao da se nesto desilo. Svicarci su imali posjed lopte i igru na sredini. Srbija i dalje opasna. Nedosudjen penal ali i dvije dosta solidne sanse svicaraca koje su morali pretvoriti u gol. Ovo je sve moja ocjena a nisam fudbalski strucnjak vec samo fudbaler 50godisnji aktivan jos uvijek na amaterskom nivou... Zalim sto Srbija nije nesto vise napravila u drugom polivremenu. Ako u zadnjem kolu pak izgubi od Brazila, a Svicarska pobjedi Kostariku ipak Srbija i navijaci moraju shvatiti da je to ustvari bio limit nacionalnog tima i ne kriviti sudiju za odluke koje su ih mozda zakinuli. Ako su ekipa vrijedna plasmana treba popraviti igru sa brazilom i igrati kao Kostarika danas do 90te minute i izvuci makar nerjeseno, nije nemoguce. A nadati se pri tom kiksa Svice protiv Kostarike. Nista po meni nije 100 % izgubljeno

ODGOVORITE
Name

Nema tu nista

22.06.2018 21:17

Vuse druze, protiv Brazila traziti spas a izgubis skoro dobivenu utakmicu, nema logike, Igracima se vise ne ostaje u Rusiji hoce na odmor, tako du im naredile gazde u klubovima gdje igraju. Matic ubija u engleskoj, danas se nije vidio, pravi faulove i moli boga da dobije crveni. Tadic dribla sam sebe, mitrovic zabo prica, sergej ko moja baba, dva koraka nemoze napraviti, samo ljube loptu ko malo ludi boze dragi. Svaku uhvacenu loptu ljube, sto im je to u navici, to niko ne radi. Kolarov izgubljen, Kostic blage veze nema, misli da je na zagrijevanju, dok saciri zabija, trci kao od 20 godina. Po cijelom terenu, to je borba. Mislim da bi tvoj amaterski klub od 50 godisnjaka bolju borbu pokazao

Name

Boss

22.06.2018 20:59

A da Ljaić zbog himne ne igra !!!

ODGOVORITE
Name

Zoka

22.06.2018 21:33

Da, naravno-sudije su krive. Nama je uvjek neko drugi kriv.

ODGOVORITE
Name

Grom

23.06.2018 07:20

Sta kaze krstajic, polako, smireno, nazad ??!! Nema on pojma, povuce se poslije datog gola i brani se ?? Isto protiv Kostarike uradio al sreca oni nemaju pojma pa nismo primili go. Ma bruka....

ODGOVORITE