SP: Argentina je živa - Nigerija dobila Island!

Musa nokautirao "Vikinge", obradovao Argentince! Fudbaleri Nigerije savladali su Island 2:0 u drugom kolu Svetskog prvenstva i zakomplikovali borbu za plasman u osminu finala iz Grupe D.  "Afrički orlovi" pobedili Island i ostali u trci za osminu finala, ali i vratili Argentinu u život.  Orlovi, super ste iz kontre! Nigerija igra za za osminu finala! Ahmed Musa dvostruki strelac u pobedi nad Islandom (2:0).

Fudbal 22.06.2018 | 19:15
SP: Argentina je živa - Nigerija dobila Island!
"Superorlovi" su razbili "Vikinge" u drugom poluvremenu meča u Volgogradu, a apsolutni junak bio je dvostruki strelac Ahmed Musa.

Prvo poluvreme u Volgogradu je bilo za zaborav, ali je najavljivalo moguću pobedu Islanda.

Nigerijci su imali veći posed lopte, ali su Skandinavci bili daleko konkretniji u završnici, pa je posle 45 minuta odnos šuteva bio 6-0.

Međutim, ni Island nije bio preterano blizu pogotka, uglavnom je Gilfi Sigurdson pretio iz slobodnih udaraca i kornera.

Ipak, sve se preokrenulo na poluvremenu, Nigerijci potpuno preuzimaju kontrolu u nastavku i u svakom segmentu razbijaju rivala.

Nisu Islanđani imali rešenja za brzonoge "Superorlove" koje je predvodio fantastični Musa.

Načeo je rivala u 49. minutu sjajnim pogotkom nakon proigravanja Mozesa sa leve strane. Zakucao je loptu u mrežu sa 6-7 metara.

Očekivao se pritisak Islanda, ali su Nigerijci u nastavku bili značajno opasniji, redale su se šanse ispred gola Skandinavaca, da bi u 74. minutu sreća pogledala "Vikinge", jer Musa pogađa prečku.

Međutim, već u sledećem napadu napadač CSKA je bio mnogo precizniji. Nakon što je dobio loptu iz pozadine na levoj strani, proleteo je pored mnogo sporijeg Arnasona do peterca, tu je obišao Haldorsona i lagano loptu ubacio u mrežu.

Desetak minuta pre kraja meča Island dobija šansu da se vrati u meč, Finbogason je izborio penal nakon starta Ebuehija i reakcije VAR pošto sudija Conger nije svirao jedanaesterac.

Međutim, najbolji igrač Islanda Gilfi Sigurdson se obrukao, poslao je loptu daleko iznad gola na tribine Volgograd Arene.

Posle dva kola Hrvatska je u osmini finala sa šest bodova, Nigerija ima 3, a Argentina i Island po 1. U poslednjem igraju Argentina – Nigerije i Hrvatska – Island.

Ludnica u Grupi D!

Hrvatska je pobedom protiv Argentine (3:0) obezbedila plasman u osminu finala Svetskog prvenstva i "gaučose" dovela u nezavidnu situaciju da zavise od drugih.

Ali…

Nepuna 24 sata kasnije Argentina je ponovo u igri i sama odlučuje o svojoj sudbini. Tačnije - u konkurenciji za prolazak grupe su sve tri selekcije, a vrlo važna je i gol razlika.

Nigerija je trenutno na drugom mestu jer je u Volgogradu pobedila Island 2:0 i sada gaji nadu da preko vicešampiona sveta može u nokaut fazu. Ahmed Musa je junak "afričkih orlova". Fudbaler CSKA iz Moskve bio je dvostruki strelac u 49. i 57. minutu.

Gilfi Sigurdson se obrukao, jer u 83. minutu nije iskoristio penal i uveo meč u neizvesnu završnicu.

Nigeriju pobeda protiv Argentine sigurno vodi u osminu finala, a u slučaju remija zavisiće od duela Hrvatska – Island. Afrikanci imaju tri boda i gol razliku 2:2. Island ima bod i gol razliku 1:3. Argentina takođe ima bod i 1:4…

Dakle, čeka nas spektakularni rasplet u Grupi D i Hrvatska bez mnogo motiva i ambicija.

Loša Nigerija je mnogo bolje ušla u drugo poluvreme i posle propuštene prilike nakon 20 sekundi igre, u 49. minutu sjajnu akciju krunisala golom. Mozes je s desnog krila centrirao, a Musa sjajno prihvatio loptu i zakucao je u mrežu.

Nedugo zatim izveo je slalom kroz odbranu "ribara", bio čak i sebičan, ali je uspeo da smesti loptu u mrežu i Nigeriji obezbedi tri boda.

Tri poluvremena ih nije bilo nigde, kako su igrali protiv Hrvatske u Kalinjingradu i u prvih 45 minuta današnjeg okršaja u Volgogradu činilo se da im preti eliminacija, a onda su Nigerijci vaskrsli i posle pomalo neočekivanog trijumfa nad Islandom (2:0) dobili priliku da u završnom kolu Grupe D sami odlučuju o sudbini, odnosno plasmanu u osminu finala. I to u direktnom sudaru sa Argentinom.

A kako je igrala danas, afrička selekcija i te kako ima adute protiv Gaučosa. Pre svih u liku Ahmeda Muse, dvostrukog strelca koji je golovia doveo ekipu nemačkog stručnjaka Gernota Rora na drugo mesto na tabeli, a Islanđane ostavio da se „vade“ protiv pobednika grupe, Hrvatske, koja je danas osigurala pol-poziciju pred nokaut fazu.

Musa je mrežu golmana Hanesa Haldorsona pogađao posle kontri koje su postale zaštitni znak Superorlova. To oruđe koristili su u mundijalskim kvalifikacijama, sve ključne golove postizali na taj način i kad već nisu mogli iz igre i(li) poseda vratili su se proverenom receptu, što im se višestruko isplatilo. Najpre je u 47. minutu Keleči Ihenačo „otresao“ jednog Islanđanina na centru, lansirao Viktora Mozesa, krilni vezista Čelsija istrčao kontru i omogućio Musi da poentira. Samo, kakav je to pogodak bio. Spektakularan. Prijem lopte u vazduhu, već tad polegali su odbrambeni fudbaleri Islanda, pa je našadaču CSKA preostao lakši deo posla, da zakuca loptu pod prečku.

A onda u 75. minutu da iskoristi brzinske sposobnosti. Opet je kontre krenula sa centra, u ulozi asistenta našao se Kenet Omeru, Ahmed Musa je ostavio utisak da može da se trka i sa Juseinom Boltom, prevario kompletnu odbranu rivala i poentirao za 15. gol u dresu državnog tima. Koliko samo važan. Neprocenjiv!

Bio je to najbolji odgovor selektoru Roru što je Musu držao na klupi protiv Hrvata duže od sat vremena i što je na premijeri dao šansu Odionu Igalu u špicu i Aleksu Ivobiju na krilu. Nemac je, očigledno, shvatio grešku, prešao je na sistem 3-5-2, zaigrao sa Musom i Kelečijem Ihenačom u špicu i mada je bio neučinkovit u prvih 45 minuta (bez udaraca u okvir gola) sve mu se isplatilo u nastavku, kad je Nigerija osim dva gola, stvorila još četiri, pet zicera i mogla ranije da reši pitanje pobednika.

Islanđani su propustili priliku da se probiju na drugo mesto. Patili su zbog promašahja Gilfija Sigurdsona na početku (dve dobre prilike) i u finišu, pošto je Evertonov vezista u 83. minutu promašio okvir gola iz jedanaesterca i tako prilično ukopao šanse svoje reprezentacije da prođe u osminu finala. Pokazalo se i na ovom susretu sa Islandu ne odgovara kad ima posed, vodi igru, već mu više prija da čeka rivala. Nažalost po Evropljane, Nigerija ništa nije čekala, već je po izlasku iz svlačionice u drugom poluvremenu delovala kao ekipa spremna i za nešto više.

Koliko, videćemo 26. juna u Sankt Peterburgu protiv Argentine.

NIGERIJA - ISLAND 2:0 (0:0)
/Musa 49, 75/

Volgograd Arena
Gledalaca: 45.000
Sudija: Metju Konger (Novi Zeland)
Žuti karton: Idovu (Nigerija)

NIGERIJA (3-5-2): Uzoho - Trust-Ekong, Balogun, Omeru - Mozes, Endidi, Obi Mikel, Etebo (od 90. Ivobi), Idovu (od 46. Ebuehi) - Ihenačo (od 85. Igalo), Musa.

ISLAND (4-4-2): Haldorson - Sevarson, Arnason, R. Sigurdson (od 65. Ingason), Magnuson - Gunarson (od 87. Skulason), G. Sigurdson, Bjarnason, Gilason - Bodvarson (od 71. Sigurdarson), Finbogason.

GRUPA D, 2. kolo:

Argentina – Hrvatska 0:3 (0:0)
/Rebić 53, Modrić 80, Rakitić 90+1/

Nigerija – Island 2:0 (0:0)
/Musa 49, 57/

TABELA: Hrvatska 6, Nigerija 3, Island 1, Argentina 1.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar