Poznate koalicije za izbore u BiH

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 34 koalicije za opšte izbore, među kojima je šest za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Republika Srpska 22.06.2018 | 13:02
Poznate koalicije za izbore u BiH
Tako će PDP nastupiti zajedno sa Seljačkom strankom Gordane Vidović, a zanimljivo je da se koalicija zove „PDP – Mladen Ivanić“, dakle po počasnom predsjedniku stranke, dok ostale stranke u nazivu imaju imena aktuelnih lidera.

Koaliciju za Narodnu skupštinu prijavila je i SDS, i to zajedno sa SRS RS i radikalima „Dr Vojislav Šešelj“, što znači da će kandidati svih stranaka biti na jedinstvenoj poslaničkoj listi. Istovremeno, NDP Dragana Čavića u trku za poslaničke glasove će zajedno sa svojim koalicionim partnerima – partijom „Sloboda“, NS i SNS.

Sljedeća je koalicija „Proevropski blok“, koju čine SDP, DF, Naša stranka, SBB Fahrudin Radončić, Hrvatska stranka BiH, NS „Radom za boljitak“ i Nezavisni blok. Ova koalicija je prethodno saopštila da će imati dva bošnjačka kandidata za istu funkciju potpredsjednika RS, a to su Sadik Ahmetović i Admir Čavka, te Jozu Barišića iz reda hrvatskog naroda. Međutim, Ahmetović za Srpskainfo objašnjava da to ipak ne znači da će i on i Čavka biti kandidati, već da su za sada obojica u igri.

– Imaćemo jednog kandidata. Trenutno sam ja taj koji ima podršku svih stranaka koje čine blok – kaže Ahmetović.

Budući da je „pukla tikva“ između HDZ BiH i HDZ 1990, Hrvati će za Narodnu skupštinu RS imati dvije koalicije – jednu koju predvodi partija Dragana Čovića, a drugu na čelu sa strankom Ilije Cvitanovića. Bošnjačka koalicija za NSRS nosi naziv „Zajedno za BiH“ i čine je SDA, Stranka za BiH i BPS Sefer Halilović, a ta koalicija će zajedno i u trku za potpredsjednika RS, gdje im je kandidat Ramiz Salkić.

Kada je riječ o Predstavničkom domu BiH, PDP će u koaliciju sa Savezom „Ostanak“. U pitanju je skup Srpske patriotske stranke,  Slobodne Srpske, Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, Stranke “Povratak otpisanih” i udruženja Mali akcionari. Za Parlamentarnu skupštinu BiH NDP i Šešeljevi radikali idu na poslaničku listu SDS.

Mada ne postoji formalna koalicija SNSD i Ujedinjene Spske za Parlamentarnu skupštinu BiH, saznajemo da su partije saradnju za ovaj nivo vlasti regulisale međusobnim ugovorom, koji podrazumijeva da će kadrovi US biti na listi SNSD te da će US podržati Milorada Dodika i Željku Cvijanović. Takođe, ljudi iz US biće i na kompenzacionoj listi SNSD za PS BiH, a dvojica potencijalnih kandidata su lider stranke Nenad Stevandić i potpredsjednik Milan Petković, u zavisnosti od toga ko će od njih dvojice biti kandidat na NSRS. Stevandićeva stranka za parlament Srpske nastupiće sa samostalnom listom.

Hrvati su i za nivo PS BiH nastupili sa dvije koalicije, dok je A-SDA u koaliciji sa do sada nepoznatom partijom – Savezom mladih snaga SMS. Koalicija DF i Građanskog saziva nosi naziv „BiH pobjeđuje!“ dok su LDS i NS „Radom za boljitak“ u jednom timu.

Za Predsjedništvo BiH postoji samo jedna koalicija, pod nazivom „Savez za pobjedu“, koju su prijavili SDS i PDP. Kako su nam rekli, podrška NDP zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva Mladenu Ivaniću nije upitna, ali je treći partner NDP izostavljen s liste samo zbog toga da ne bi plaćao taksu CIK BiH. Identična situacija je i za predsjednika RS, gdje je zajednički kandidat Vukota Govedarica.

S druge strane, vladajuće partije u RS (SNSD, DNS i SP) nisu prijavile koaliciju ni za predsjednika RS, ni za člana Predsjedništva BiH iako imaju zajedničke kandidate – Željku Cvijanović i Milorada Dodika. I kod njih je dogovor da kandidate prijavi SNSD, a ostali će im pružiti podršku.

„Srpska lista“

Za Predstavnički dom FBiH i skupštine svih deset kantona SNSD, DNS i SP prijavili su „Srpsku listu“. Kako su ranije izjavili za Srpskainfo, to ne znači da su zatvorena vrata i ostalim partijama u RS koje žele da sa njima zajedno nastupe na izborima u Federaciji. Rok za prijavu imena je 9. jul.

Istovremeno, CIK BiH je saopštila da juče nije ovjerila četiri koalicije kojima je ostavljen rok od dva dana da otklone nedostatke u prijavi. Koalicija ima status političke stranke u izbornom procesu od dana ovjere za učešće na izborima koalicije do dana ovjere izbornih rezultata. U tom periodu članica koalicije se ne može povući iz nje.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Uh

22.06.2018 11:13

Vise stranki i kandidata, nego glasaca .Pa ko ce im para nastampati koliko ih ima?

ODGOVORITE
Name

Walter

22.06.2018 11:59

Koji bordel.

Name

kkk

22.06.2018 12:45

Drago mi je za Mihaljicu da se i on uglavio, bitno je da prodje da ne daj Boze nesto mora raditi! Juce ga vidim zabrinut vozi se u svom Mercedesu!

Name

Re: kkk

22.06.2018 14:52

Шабане, не знаш му ни презиме, а ватио си се коментарисања. Ај сад фино угаси компјутер, па га поклони некоме ко има бар мало више мозга.

Name

Zile

22.06.2018 18:28

Čast pojedincima a ostali su ološi i vucibatine ne bi li se docepali kakve funkcije ifotelje

Name

www

22.06.2018 11:13

A gdje je to Snaga naroda Alekse Milojevića, pa i on ide na izbore?

ODGOVORITE
Name

Eskim

22.06.2018 11:22

'Oću i ja, 'oću i ja! 'Oće i moj pingvin i bijeli međed!

ODGOVORITE