Priča: #LM10!

Nikada nemojte da potcenite ovog čoveka!

Fudbal 22.06.2018 | 18:50
Priča: #LM10!
U momentima dok se intonirala himna Argentine, kamere na stadionu u Nižnjem Novgorodu bile su fokusirane na Lionela Mesija. Bio je pognute glave, zatvorenih očiju, prstima je trljao čelo. Izgledao je kao čovek sa užasno velikim teretom na leđima. Na potpuno suprotnom kraju skale bio je Luka Modrić. Tačnije, sve ono što Mesi nije. A, trebalo je da bude...

Hrvatska slavi jednu od najvećih i najubedljivijih pobeda, a život joj je udahnuo Luka Modrić. Ono što je #LM10 - kako ga sada ceo svet oslovljava, namerno aludirajući da je on pravi LM10, a ne Lionel Mesi - prikazao na travnatoj areni u Nižnjem Novgorodu bila je eksplozija čiste inspiracije. Fudbalska magija stvorena za maksimalni užitak i svojevrsnu erupciju odeševljenja! Nema veze što će narednog meseca napuniti 33 godine, Luka Modrić dominira velikom scenom kao retko ko. I, što je najvažnije - s podjednakim autoritetom i klasom to radi na klupskom i reprezentativnom nivou. 

Briljantan fudbal igra Luka Modrić! Nema potrebe mnogo da objašnjavamo sve ono što je uradio tokom svih prethodnih godina u madridskom Realu. Dovoljno je samo da vratimo film na sekvencu iz 80. minuta, kada je pored Nikolasa Otamendija poslao hitac pravo u srce Argentine. Na trenutak je izgledalo da je štoper Mančester Sitija, inače jedan od miljenika Pepa Gvardiole u minuloj sezoni, uspeo da pokvari Modrićeve planove i osujeti njegove pokušaje da napravi nešto smisleno. Argentinac nije verovatno ni bio svestan šta mu se tek sprema. Finta ulevo, finta udesno, jedan kratak izbačaj lopte u stranu i - umetničko delo je bilo rođeno. Vili Kabaljero bio je osetio koliko boli kada se potceni Hrvatska koju svakim atomom genijalnosti vodi Luka Modrić, a ljubiteljima čuvenih fudbalskih simulacija PES ili FIFA verovatno je izgledalo kao da je najbolji igrač Hrvatske varao tako što je ukucao neku šifru i poigrao se sa Albiselesteom.

Modrić je i večeras igrao u srcu sistema 4-2-3-1, baš ono što je Mesi igrao protiv Islanda u prvom kolu. Za razliku od svog dugogodišnjeg neprijatelja sa istim inicijalima, uradio je mnogo više. Konstantno je dolivao gorivo u hrvatsku mašinu i bio iskra koja je zapalila praktično svaku akciju Vatrenih. Zajedno saIvanom Rakitićem komandovao je veznim redom i svoje saigrače „spajao“ sa golom kada god je mogao. Retka prilika da Real i Barselona udruženim snagama nekog gaze. Njihove teledirigovane dijagonale rušile su Sampaolijev eksperiment sa tri štopera, jer su Akunja i Salvio bili gotovo savršene mete zaPerišića i Rebića. Posebno „novi“ fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta, koji je mogao još više da se proslavi, pored onog gola na amatersku glupost Vilija Kabaljera. Da je i Mario Mandžukić bio prisebniji kod one prilike u finišu prvog dela, kada je ostao usamljen pred golom, ko zna kako bi se utakmica dalje razvijala...

Modrićeva statistika u ovom meču govori umesto njega. Osvojio je sve vazdušne duele (3), izvukao sve klizeće startove (2), svaki put uspešno predriblao direktnog čuvara. Imao je 62 kontakta s loptom iz čega je izvukao 42 precizna dodavanja. Tri puta je ukrao protivniku loptu, stvorio je dve šanse, imao isto toliko direktnih šuteva na gol i zatresao mrežu u stilu najvećih majstora ove igre.

Zato, nemojte više nikada potceniti ovog čoveka. Iako to kritičari uporno rade. Umanjuju njegov defanzivni učinak, nipodaštavaju njegovu tehničku vrednost, a u njemu gori buktinja koja iznedri partije poput ove protiv Argentine. A, možemo da se setimo i one utakmice sa Španijom 2012. godine, kada je bio apsolutni gospodar terena protiv tada najjače ekipe sveta! 

Dok se Mesi davio u pod teretom pritiska koji mu je nametnula cela nacija, Modrić je uživao veliku podršku svojih najbližih saradnika - od Rakitića, preko Ivana Perišića, do Marcela Brozovića. Zbog toga Hrvatska nikako nije mogla da omane. 

Pribranost, taktičko savršenstvo, tehnička elegancija. To je Luka Modrić.

Za kraj - jedna zanimljiva misao. Da li u ovom trenutku ima boljeg reprezentativnog tandema u veznom redu od Luke Modrića i Ivana Rakitića? 

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar