Počela žetva, a cijene još nema

Žetva pšenice u Republici Srpskoj počela je danas, a otkupne cijene nema. Poljoprivrednici tvrde da je minimalna prihvatljiva cijena 35 KM za 100 kg pšenice.

Republika Srpska 21.06.2018 | 22:18
Počela žetva, a cijene još nema
Po dugogodišnjem scenariju, vršidba skoro gotova, otkupne cijene hljebnog žita ni na vidiku. Poznata je donja granica preko koje poljoprivrednici neće preći.

"35 KM je realna otkupna cijena, plus 5 feninga koje finansira Vlada Srpske. 40 KM je cijena koja bi pokrila poljoprivrednike. Međutim, šanse su male. Sumnjam", kaže poljoprivrednik iz Kojčinovca kod Bijeljine Milorad Đurović.

I rod i kvalitet su, kažu poljoprivrednici, na zavidnom nivou; pet-šest tona po hektaru. Osim toga u zlatno klasje ove godine se uložilo više nego prethodnih.

"Pšenica je rodila onako kako je rodila. Ulagano je mnogo, moralo se prskati protiv bolesti i protiv korova. Sada ne znamo ni cijenu ni šta ćemo sa njom", navode poljoprivrednici.

Sumnju podgrijava najava otkupljivača o niskoj cijeni otkupa. Oni su početkom godine konstatovali da je zasijano više pšenice nego što je potrebno, te da će to uticati na cijenu otkupa.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dario

21.06.2018 20:40

Da je zetva jabuka cijena bi bila vec dogovorena i to 3km po kili jer Igor ima Vocarsku Firmu.

ODGOVORITE
Name

Waller

22.06.2018 04:22

"Zetva pri kraju" a nije ni pocela.Posle ovih i narednih kisa kvalitet ce biti upitan.

ODGOVORITE