SP: Hrvati ''odučili'' Mesija i Argentince od fudbala!

Hrvati zgazili 'Gaučose', Mesi i Argentina na ivici ambisa! Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u osminu finala iz grupe D maestralnom pobedom nad Argentinom u drugom kolu – 3:0 (0:0).  Hrvatska ide dalje, BRODOLOM očajne Argentine! Sve je bilo užasno u igri Argentine - od uigranosti do taktičkih rešenja preko potpune mentalne nestabilnosti koja je bila uočljiva još na intoniranju himnu. Ništa to ne umanjuje skoro perfektnu partiju Hrvata koji idu dalje.  Ovo rasulo više ni Mesi ne može da zaustavi, Hrvatska ponizila Argentinu! Vatreni ubedljivo do osmine finala, Gaučosi na pragu eliminacije – 3:0.

Fudbal 21.06.2018 | 22:10
SP: Hrvati ''odučili'' Mesija i Argentince od fudbala!
Hrvati su odigrali maestralnu utakmicu i potpuno nadigrali ‘Gaučose’, obezbedili nokaut fazu, ujedno gurnuvši ekipu Lionela Mesija na ivicu ambisa pred nastavak takmičenja.

Mesi je odigrao još jednu bledu partiju i teško da i on može da im pomogne – Argentina ima samo bod iz dva meča i ostale su joj teoretske šanse da prođe dalje.

Na ruku joj ne ide negativna gol razlika, pa će u petak od 17 časova navijati da Island i Nigerija odigraju nerešeno.

Utakmica u Nižnjem Novgorodu počela je velikim presingom Hrvatske koja i šansom za Ivana Perišića već u petom minutu. Probio je igrač Intera po levoj strani, išao 1 na 1 sa čuvarom, namestio loptu na levu nogu i gađao suprotni ugao, ali je odbranio Vili Kabaljero.

Agresivna igra ‘Kockastih’ naterala je defanzivce Argentine da u nekim trenucima izgledaju kao početnici – Nikolas Otamendi je napravio dva oštra faula, dvaput promašio čitavu loptu, da bi posle desetak minuta zaigrao i Leo Mesi.

Prvo mu je falilo nekoliko centimetara da dohvati loptu u petercu, a onda i jednim dodavanjem ka Eduardu Salviju kreirao priliku za Enca Peresa. Ipak, tada se isprečio Dejan Lovren i klizećim startom spasao gol.

Usledio je nešto mirniji ritam što se fudbala tiče, ali ne i dešavanja na terenu, jer smo videli nekoliko izuzetno oštrih startova obe selekcije. Tek na isteku pola sata, u roku od samo nekoliko desetina sekundi, dogodila se po jedna stopostotna prilika na obe strane.

Spomenuti Peres je promašio prazan gol sa 12-13 metara, kada mu se lopta odbila u noge posle loše procene odbrane Hrvatske, a u suprotnom kaznenom "odužio" mu se Mario Mandžukić. Šime Vrsaljko ga je sjajno proigrao na drugoj stativi, ali je on loše zahvatio loptu u idealnoj poziciji u petercu.

Do kraja poluvremena Ante Rebić je dobio žuti karton i bio sebičan u dobroj situaciji, pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

Prvi deo igre bio je sadržajan, uprkos tome što nije viđen niti jedan pogodak, ali šta tek onda reći za drugi koji je počeo prilikom za Aguera, da bi u nastavku akcije Kabaljero katastrofalnom greškom najavio potom svog tima.

štoper, on se dvoumio da li da je izbaci, pa je samo podigao i nabacio na volej Rebiću koji je zakucava pod prečku za vođstvo našeg suseda.

Iznervirani Horhe Sampaoli pokušao je uvođenjem i Paula Dibale, kojeg nije pustio u prošlom susretu, ali opet nije bilo dovoljno ritma u napadu, osim jedne prilike koju je propustio Mesa. U 80. minutu sudbina im je zapečaćena i to na kakav način.

Luka Modrić je prihvatio je loptu na nekih 25 metara i niko mu nije prišao, on je dva puta zalamao, a onda pored četvorice protivničkih igrača uputio projektil u donji desni ugao nemoćnog Kabaljera i veliko slavlje selektora Zlatka Dalića.

Otamendi je potom zbog užasnog poteza zaslužio crveni, ali ga nije dobio, malo je falilo da ga Ivan Rakitić kazni iz slobodnjaka, prečka je tada spasla Argentince, pre nego što je vezista Barselone u nadoknadi vremena overio ubedljiv trijumf.

Povukao je kontranapad, lopta je došla do Kramarića kojem se od bloka opet odbila, on je nesebično vratio Ivanu i ovaj rutinski pogodio za konačnih 3:0.

Hrvatska u poslednjem kolu igra protiv Islanda, a Argentina protiv Nigerije.

Katastrofa Argentine!

"Gaučosi" su potpuno razbijeni ove večeri u Nižnjem Novgorodu - u svakom smislu. Hrvatska ih je taktički potpuno nadigrala, "gaučosi" su delovali kao "razbijena družina" bez ikakve ideje šta bi trebalo da rade, a nervoza je isijavala iz svakog igrača na terenu.

I ne samo igrača - Sampaoli je čitav meč skakao i šetao pored aut-linije nemoćan da promeni išta u igri svog tima koja nije ni izgledala kao igra, a nije mogao ni da opusti svoje igrače.

Ne treba to nikako da umanji sjajnu partiju Hrvatske koja je uspela u drugom poluvremenu da postigne tri gola - prvo je Ante Rebić kaznio veliki kiks Vilija Kabaljera, da bismo potom videli majstorije Luke Modrića i Ivana Rakitića.

"Gaučosima" ostaju samo teoretske šanse da prođu dalje...

Argentina - Hrvatska 0:3 (0:0)

Rezultat na semaforu ni blizu ne pokazuje očaj u igri Argentine koji je možda mogao da se nagovesti još na intoniranju himni kada je Leo Mesi bio nervozan kao nikad u životu. Svi igrači delovali su kao da su "pred pucanjem od pritiska", a svaki novi loš potez terao bi ih da budu još nervozniji i još nespretniji, da bi to Hrvatima davalo dozu samopouzdanja.

Pravo je čudo da u prvom poluvremenu nismo videli golove i više od jednog kartona, ali kada su "vatreni" prevazišli tu fazu i shvatili da je Argentina samo po imenu bauk - brzo su ih kaznili.

Pritisak na zadnju liniju, na ovom meču sa tri štopera - što nije donelo NIKAKVU prednost Argentini opet ni u jednom aspektu igre, isplatio se Rebiću u 53. Minutu kada mu je Kabaljero nabacio loptu za volej - a ovaj to perfektno iskoristio.

Uhvatili su se svi za glavu, u neverici posmatrali šta se dešava, ali kao da su svakog momenta verovali ipak da će Mesi "izvući" jedan potez i vratiti ih u igru.

Ipak, ni on nije svemoguć. Igrao je gotovo sam u sredini terena, Sampaoli se odlučio za "vingbekove" koji bi sa još jednim igračem igrali "dva na dva" sa Hrvatima što se završavalo tragično, dok Maskerano i Enco Perez nisu kvalitet igrača koji će kreirati.

Pokušao je Sampaoli sa Dibalom i Pavonom, ali već je bilo kasno…

Naraslo je samopouzdanje Hrvata kao kvasac - osetili su ranjivost svog rivala koji se branio i napadao u "čoporima" - pa je Modrić nakon "solo" akcije strašnim udarcem pogodio mrežu Kabaljera u 80. Minutu. I nije se završilo na tome, pa je ljuti Rakitić, samo dva minuta nakon što je pogodio prečku iz slobodnog udarca, "rešio" odbranu Argentine koja je stajala i gledala kako je ponižavaju.

Igrači su utučeni napustili teren, a njihova jedina nada sada je Nigerija koja igra protiv Islanda. U slučaju da pobede Ostrvljani - šanse Argentine ostaju baš minimalne i onda im je potrebna pobeda Hrvatske u poslednjem kolu.

Naravno, podrazumeva se ako pobede Nigeriju, ali u ovom trenutku i po prikazanom na terenu - "gaučosi" deluju da ne mogu da pobede nikoga.

Još tokom kvalifikacija za Mundijal videlo se da Argentina nema hemiju, ali se fudbalska javnost u ovoj zemlji nadala da bi to moglo da se promeni u Rusiji. Ipak, takve procene su bile pogrešne. Argentina je večeras na Svetskom prvenstvu doživela pravi brodolom, potpuno je razbijena od Hrvatske, koja slavi zasluženi plasman u osminu finala, a Gaučosima ostaje samo teorija i nada da će nekavo čudo da se dogodi u poslednjem kolu - 3:0 (0:0). To je zaista teško očekivati nakon ovakvog debakla.

Nošeni fantastičnim dvojcem na sredini terena, Lukom Modrićem i Ivanom Rakitićem, Vatreni su očitali pravu fudbalsku lekciju selekciji Horhea Sampaolija. Objektivna razlika u kvalitetu, pre svega na sredini terena, posebno je bila očigledna u drugih 45 minuta, kada je viđena igra mačke i miša na stadionu u Nižnjem Novgorodu.

Hrvati su i u prvom poluvremenu bili smireniji, odmereniji u ambicijama i strpljiviji. Sačekali su svoju šansu, naterali protivnika da se opusti i surovo ga kaznili. Uloga tragičara utakmice pripala je nesrećnomViliju Kabaljeru, koji je na startu drugog poluvremena poklonio gol lukavom Anteu Rebiću. Potpuni nokaut doživeo je deset minuta pre kraja utakmice kada nije imao šta da traži kod projektila Luke Modrića. Dok je ono što su učinili Hrvati u poslednjim trenucima meča, kod gola Rakitića, predstavljalo pravo poniženje za čitavu ekipu Horhea Sampaolija, ne samo za nesrećnog čuvara mreže Čelsija.

Lionel Mesi je glavobolju imao još na samom početku utakmice. Trenutak koje su uhtatile televizijske kamere jasno je pokazivao da Argentina ne ulazi na pravi način u meč. Veliki as Barselone i svetskog fudbala bio je potišten čitavu utakmicu. Svaki njegov pokušaj da prođe kroz dvojicu ili trojicu igrača završaovao se na samom početku. Slično je bilo i sa ostatkom tima, koji nije umeo da pronađe pravi način da se odupre nadahnutom protivniku.

Veliki gubitnik je i Sampaoli, čije je trenersko umeće nakon ovakvog nastupa na Mundijalu postalo više nego upitno. Za njegovo „razapinjanje“ večeras će biti zadužena argentinska štampa, koja ne dozvoljava ovakvo fudbalsko ponižavanje. Temperamentni strateg je u prve dve utakmice na Mundijalu sve pogrešno uradio, pokušaće nešto da promeni u utakmici sa Nigerijom, ali bi tada moglo da bude kasno, jer više ništa ne zavisi od Argentine.

Hrvatska nakon ovog meča ima otvoren put pred sobom. Dalić će biti u mogućnosti da dobro odmori ključne igrače protiv Islanda i dobro pripremi za osminu finala. Sa igrom koju su večeras demonstriraliModrić i Rakitić probleme bi imale i da leko kvalitetnije i organizovanije selekcije od Argentine, tako da će Vatreni u nastavku takmičenja biti tim "za izbegavanje" od strane protivničkih selekcija.

Argentiska svlačionica bi mogla da eksplodira već večeras, ako se to nije dogodilo i pre ove utakmice. Oni iskusni su potpuno podbacili, a oni od kojih se očekivala sveža krv nisu doneli dodatni kvalitet. Takođe je jasno da je apsolutno bez autoriteta ostao i Sampaoli, čije se reči neće previše uvažavati u pripremi za meč sa Nigerijom. Većina u taboru Gaučosa bi verovatno već večeras želela da napusti Rusiju, ali će ipak morati da ostanu na istom mestu još pet dana.

Svetsko prvenstvo – grupa D:

Argentina – Hrvatska 0:3 (0:0)
(Rebić 53, Modrić 80, Rakitić 90+1)

Nižnji Novgorod
stadion: Nižnji Novgorod
broj gledalaca: 40.000
sudije: Ravšan Irmatov (Uzbekistan), Abdukamidulo Rasulov (Uzbekistan), Jakongir Saidov (Uzbekistan), Norbert Nauata (Tahiti)

Argentina (4-4-2): Kabaljero – Merkado, Otamendi, Taljifiko – Salvio (Pavon 56), Masćerano, Mesa, Peres (Dibala 68), Akunja – Mesi, Aguero (Iguain 54)

Hrvatska (4-2-3-1): Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić – Brozović, Rakitić – Rebić (Kramarić 57), Modrić, Perišić – Mandžukić

Nigerija - Island (22. jun, 17 časova)

TABELA: Hrvatska 6, Argentina 1, Island 1, Nigerija 1.

Poslednje kolo (26. jun, 20 časova): Nigerija - Argentina Island - Hrvatska

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: Action images

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tetak Mata

21.06.2018 21:12

Bio je to film Lesi se vraća kući.

ODGOVORITE