Nastavljeno mučenje favorita - Španija jedva sa Iranom!

Fudbaleri Španije ostvarili su prvu pobedu na Mundijalu, pošto su sa 1:0 bili bolji od Irana u meču drugog kola grupe B. Talični Kosta skratio muke Špancima, ne otpisujte odlični Iran! Furija slavila sa 1:0 i napravila veliki korak ka plasmanu u osminu finala.  Malo sreća, malo Kosta: Španija jedva dobila Iran! Šampion sveta iz 2010. godine namučio se protiv čvrste ekipe Karlosa Keiroša.

Fudbal 20.06.2018 | 22:10
Nastavljeno mučenje favorita - Španija jedva sa Iranom!
Izabranici Fernanda Jera bili smo mnogo jači rival na ovoj utakmici, međutim Iran se branio sa svim igračima i gotovo je bilo nemoguće probiti njihov bunker.

Kada to nisu mogli smislenom akcijom, gol za "Crvenu furiju" došao je sasvim iznenada. Bek Irana napucao je loptom u nogu Dijega Kostu i posle toga ona je završila iza leđa Bejranvanada.

Igrao se 54. minut kada je Španija uspela da dođe do vođstva.

Iran se posle toga probudio, počeo da napada gol "Furije" i na kraju je uspeo da dođe do gola, ali ispostaviće se neregularnog.

Iranci slavili su gol u 61. minutu, ali je arbitar Kunja pozvao kolege iz VAR studija, oni su mu potvrdili da je bilo ofsajda i on je poništen.

Imala je reprezentacija iz Azije još prilika do kraja meča, a najbolju propustio je Mehdi Taremi u 83. minutu. Krilni napadač Irana šutirao je glavom preko gola i tako je upropaštena sjajna šansa da se dođe do izjednačenja.

Ekipa Fernanda Jera do kraja meča uspela je da održi prednost i da dođu do zaslužene pobede. Pogodak jeste dat uz dosta sreće, ali oni su je i zaslužili posle tolike opsade gola Irana.

Španija sada ima četiri boda, kao i Portugal, dok je Iran treći sa jednim manje. U poslednjem kolu "Furija" igra sa Marokom, a Iran sa Portugalom.

Slabo dekoncentrisani gledalac sigurno bi se na momenat zbunio u Kazanju, dok bi sebi "bistrio sliku" ko nosi crvene, a ko bele dresove.

Španija je u sredu ostvarila prvu pobedu na Mundijalu 2018, u utakmici u kojoj je potrošila veliku energiju. I pred golom tvrdog protivnika, a i pred svojim, na koji su Iranci kidisali i u određenim fazama meča bili potpuno ravnopravni velikom favoritu.

Ipak, odlučio je gol Dijega Koste, kojim je španski centarfor u 54. minutu prekinuo mučenje svog tima. U duelu sa čuvarima postavio se na pravo mesto da se od njegove noge lopta odbije na jedino mesto koje Alireza Beiravand večeras nije uspeo da dohvati.

IRAN - ŠPANIJA 0:1 (0:0)

Do kraja utakmice, viđena je "tvrda" borba, u kojoj je "furija" kao malo kada bila primorana na defanzivne sekvence.

Vahid Amiri, vezista Irana, driblao je Đerara Pikea kao da on igra za Barselonu, a ne za Persepolis. Njegovi saigrači Karim Ansarifard i Mehdi Taremi u dve situacije su promašili izjednačenje i ostajali "kratki" u petercu, ali su i "zaledili" navijače Španije.

Gledaoci u dresovima "La Rohe" u potpunom šoku su u 63. minutu gledali kako Said Ezatolahi, vezista Amkara, zaista trese mrežu Davida De Hee!

Dok su se Egipćani grlili kraj terena i slavili pogodak, sudija iz Urugvaja Andres Kunja konsultovao je kolege za VAR tehnologijom, a oni su pokazali da gol ipak ne bi trebalo da bude poništen, zbog ofsajda.

Iran nije stao, napadao je do kraja, ali nije uspeo da napravi senzaciju, pa će poslednje kolo i meč protiv Portugala (ponedeljak, 20 časova, Kazanj) dočekati sa tri osvojena boda i poenom manje od vodećeg tandema Španija - Portugal (po četiri).

Nema sumnje da će Kristijano Ronaldo i saigrači morati da se dobro oznoje da bi probili odbranu čvrstih i disciplinovanih Iranaca. A, ako se u toj utakmici dogodi iznenađenje, lako bi moglo da se dogodi da u Grupi B odlučuje gol-razlika.

Mučila se Španija u drugom kolu Mundijala protiv Irana, ali je strah od novog neuspeha na svetskoj smotri odagnao talični Dijego Kosta. Crvena furija je u Kazanju pobedila sa 1:0 i sada deli prvo mesto na tabeli B grupe sa Portugalijom.

U poslednjem kolu špansku selekciju čeka duela sa Marokom koji je ionako izgubio šanse za plasman u osminu finala, dok će Iranci odmeriti snage sa Kristijanom Ronaldom i drugovima. Zbog svih okolnosti u ovom trenutku ipak najrealnije deluje da dalje prođu dva evropska velikana, kao što je bilo i prognozirano mesecima uoči Mondijala.

Za razliku od prvog kola i Iberijskog derbija, Španci su pružili znatno slabiju partiju u kojoj su samo na momente delovali kao ekipa koja puca na najviši plasman na Mundijalu. Iran je izgledao hrabro, dobro ih je spremio Karlos Keirož, ali su presudili individualni kvalitet i poslovična sreća Dijega Koste koji je uz to i pravi fudbalski majstor.

Tokom većeg dela utakmica Španci su delovali kao da im nedostaje malo želje i makar još mrvica borbenosti, dok su Iranci na fanatičan način zatvarali sve prilaze svom golu. Nije to bio bunker, već pravo atomsko sklonište u odbrani iranske selekcije. Kako je vreme odmicalo na stadionu u Kazanju, tako su igrači Crvene furije jednostavno bili primorani da sve više pritiskaju napred ne bi li nekako pronašli pukotinu u ekipi Karlosa Keiroša. I uspeli su nekako u tome.

Bilo je malo povuci-potegni, pomoglo su i Iranci u tome, pa je Španija povela u 54. minutu. A za to je bio zadužen prgavi, ali i veoma, veoma talični Dijego Kosta. Puraligandži je u pokušaju da izbaci loptu van kaznenog prostora pogodio u koleno napadača španske reprezentacije, a lopa se odbila pravo u mrežu. Fernando Jero konačno je mogao malo da odahne, mada je ovo definitivno bila znatno slabija partija u odnosu na onaj duel protiv Portugalije.

Kako naši treneri to vole da kažu, Iran je dobro stajao na terenu dobrih 50 minuta. Španija gotovo da u prvom poluvremenu nije imala pravu priliku za gol. A u napadu je čak azijska selekcija uspela da napravi pometnju u par navrata u nastavku utakmice. Samo minut pre nego što je Kosta dao gol, Karim Ansarifarda je snažno šutirao i pogodio spoljni deo mreže. U prvom trenutku je čak delovalo da je lopta ušla, posle čega su usledili uzdasi.

A na momente je visila španska odbrana u finišu utakmice, iako nije tu bilo mnogo konkretnih šansi za Irance. Ipak, ona iz 82. minuta kada je Mehdi Taremi sa peterca gađao malo iznad prečke. Valja pomenuti i da je Irancima, doduše opravdano zbog ofsajda, poništen gol Sajeda Ezatolahija u 63. minutu. Kao da su se doza straha i nesigurnosti uvukle u redove Španije jer nisu uspeli da postignu i drugi gol kako bi na vreme otklonili sve dileme oko konačnog pobednika.

IRAN – ŠPANIJA 0:1 (0:0)
/Kosta 54/

Stadion: Kazanj Arena
Kapacitet: 42.873
Sudija: Andres Kunja (Urugvaj)

IRAN (4-2-3-1): Beiravand – Rezejan, Puraligandži, Hoseini, Hadžsafi (od 69. Mohamadi) – Ebrahimi, Ezatolahi - Ansarifard (od 75. Jahanbakš), Taremi, Amiri (od 86. Godos) – Azmun.

ŠPANIJA (4-2-3-1): De Hea – Karvahal, Pike, Ramos, Alba – Buskets, Inijesta (od 71. Koke) – Silva, Isko, Vaskez (od 80. Asensio) – Kosta (od 89. Rodrigo).

Tabela: Španija 4 (4:3), Portugal 4 (4:3), Iran 3 (1:1), Maroko 0 (0:2).

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar