Nema kampa za migrante van EU

Šef predstavništva UNHCR u Beogradu Hans Fridrih Šoder kaže da ne postoji dogovor o izgradnji prihvatnog kampa za migrante van granica Evropske unije.

Region 20.06.2018 | 10:35
Nema kampa za migrante van EU
"Ova ideja je sklonjena sa stola, ne želim i ne treba da spekulišemo", rekao je Šoder u gostovanju na Radio-televiziji Srbije povodom Svetskog dana izbeglica koji se danas obeležava.

On je naglasio da "nije bilo napretka" u toj ideji i da sve države, uključujući i članice EU imaju međunarodnu obavezu da primaju migrante u skladu sa procedurma za azil. 

"Dogovora po tom pitanju može biti samo uz pristanak treće zemlje i to je moguće samo ukoliko bi se sve radilo u skladu sa evropskim i međunarodnim zakonima", naveo je Šoder. On je rekao da države imaju pravo da upravljaju svojim granicama kako žele, ali je ocenio da zatvaranje granica nije rešenje. 

Šoder je naveo da je situacija u Srbiji, kada je u pitanju migrantska kriza stabilna i da se broj migranata u prihvatnim centrima prepolovio, sa 6.000 na 3.000. 

Svetski mediji prethodnih dana preneli su da zemlje EU traže pogodnu lokaciju za izgradnju velikog prihvatnog kampa koji bi mogao da se nalazi na Zapadnom Balkanu. O tome je govorio i danski premijer Rasmusen, ali i austrijski kancelar Kurc.

(Beta)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Karadoz

20.06.2018 08:53

Sve po sistemu: "vjerujte mi na rijec" a znamo koliko rijec danas vrijedi.

ODGOVORITE
Name

hwrhzert

20.06.2018 09:01

Neka migranti idu kod kurca, neka ih on primi.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

20.06.2018 09:46

Vi ste im rušili gradove, vi ste od mirnih zemalja napravili pakao na zemlji i leglo terorista. Vi ih sada i primite u svoju kuću. Mi treba da im obezbedimo brz prolazak i da se na tom putu osećaju kao ljudi, a ne kao marva koju svaka šuša bičuje.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

20.06.2018 11:02

Možda tako misli,ali juče je na oficijelnoj ORF objavljeno da postoji interes i daće da pomažu sabirne centre i samo ko van EU dobije azil moće ući u EU. To znači da će biti tih centara na žalost ili nečiju radost...

ODGOVORITE
Name

Nema kampa za migrante van EU

20.06.2018 14:22

Znači ode zapadni balkan po ubrzanom procesu u EU

ODGOVORITE
Name

Tigar

20.06.2018 18:06

Pomozite ljudima koliko ko moze jel ako "snsd" pobijedi u oktobru krenuti ce mo i mi istim putem...

ODGOVORITE