Gljivične infekcije nokta se teško i dugo liječe

Zatvorena obuća leti i zaraze sa javnih kupališta. najčešći su uzrok promena na nokatnim pločama.

Zdravlje 20.06.2018 | 09:15
Gljivične infekcije nokta se teško i dugo liječe
TOPLO vreme, znojenje i zatvorena obuća, kao što su patike u kojima većina muškaraca provodi leto, pogoduju razvoju gljivica na noktima, koje se javljaju kod 20 odsto populacije starije od 60 godina. Zbog anatomskih karakteristika, ovaj problem se teško leči i može da se prenose sa jednog nokta na drugi. Često se uvek iznova javlja, zbog nepotpune terapije, higijenskih i životnih navika i udruženih stanja kao što su dijabetes, slabija periferna cirkulacija, bolesti i lekova koji dovode do slabljenja imunog sistema.

Mesta na kojima se najčešće "zakači" gljivična infekcija jesu javna kupališta, nesterilisani instrumenti za manikir i pedikir, sale za vežbanje i svlačionice. Može da se prenese sa jednog na drugog ukućanina, dok su zbog lošije cirkulacije, sporijeg rasta nokta i promena strukture nokatne ploče, ovom problemu najviše sklone starije osobe.

- Pacijenti koji koriste imunosupresivne lekove, imaju oslabljen imuni sistem, povredu nokta i oboljenja koja dovode do lošije cirkulacije, pod povećanim su rizikom od nastanka gljivičnih infekcija - kaže, za "Novosti", dr Tanja Tirnanić, dermatovenerolog iz Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

Prema rečima naše sagovornice, najefikasnije lečenje uključuje terapiju oralnim antimikoticima, koji se primenjuju sedam dana mesečno, tokom nekoliko meseci.

- Koriste se kada je neznatno zahvaćen jedan nokat, ali i u uznapredovalim fazama gljivične infekcije. Najvažniji preduslov za primenu sistemske terapije u lečenju je adekvatna funkcija jetre i redovna kontrola biohemijskih parametara tokom primene - kaže dr Tanja Tirnanić.

Upravo zbog poremećaja funkcije jetre ili zbog povećanog rizika njeaga, koriste se i antimikotske kreme, koje zahtevaju svakodnevnu, upornu i dugotrajnu primenu.

- Terapija dugo traje, ali je lečenje neophodno kako bi se sprečio bol, diskomfor i širenje gljivične infekcije sa nokta na druge delove kože. U pojedinim slučajevima, ukoliko se infekcija ne leči može da dođe do težih komplikacija, kao što je gubitak nokatne ploče i nastanka bakterijskih infekcija, poput celulitisa i osteomijelitisa - objašnjava doktorka Tirnanić.

Mere prevencije su, takođe, važne i obuhvataju izbegavanje tesne obuće, obavezno nošenje papuča na javnim kupalištima i u svlačionicama, svakodnevno pranje stopala, redovno skraćivanje noktiju i korišćenje antifungalnih sprejeva za obuću. Takođe, pedikir i manikir treba obavljati u kozmetičkim salonima za koje smo sigurni da sterilišu instrumente na adekvatan način.

BAKTERIJE I EKCEMI

Infekcije gljivicama nisu jedini uzrok promene izgleda nokatne ploče.

- Druga oboljenja poput psorijaze, ekcema, bakterijskih infekcija i trauma nokta mogu dovesti do promene izgleda nokatne ploče. Zbog toga je uvek najbolje i najsigurnije obratiti se lekaru, uraditi mikološki pregled nokta i zatim započeti terapiju antimikoticima ukoliko je neophodno - kaže dr Tanja Tirnanić.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar