Real šampion Španije, Rudi MVP finala!

Košarkaši Real Madrida osvojili su titulu u ACB ligi, pošto su sa 3-1 u seriji savladali Baskoniju.  Dončić se umorio, Rudi doneo titulu Realu! Slovenački košarkaš Luka Dončić nije briljirao u četvrtoj, ispostavilo se i poslednjoj utakmici ACB šampionata, ali se sa još jednim šampionskim peharom seli u NBA ligu.  Španska kruna se vratila Kralju! Šta napravi Rudi i kakvu trojku je pogodio Luka! Real je prvak ACB lige.

Košarka 20.06.2018 | 00:09
Real šampion Španije, Rudi MVP finala!
Izabranici Pabla Lasa u poslednjem, četvrtom, meču slavili su u Vitoriji sa 96:85.

Za najkorisnijeg igrača finala proglašen je Rudi Fernandes, koji je u odlučujućoj utakmici postigao čak 27 poena.

Real Madrid došao je do 34. titule u domaćem šampionatu i sada imaju 16 više od Barselone. 

"Kraljevski klub" ovim trijumfom zaokružio je savrešenu sezonu, pošto su pored Španije, pokorili i Evropu. 

Postoji velika verovatnoća da je ovo bio poslednji meč Luke Dončića za madridski klub jer se očekuje da Slovenac naredne sezone obuče dres neke NBA franšize. 

Kada je reč o poslednjem meču, Real je celo vreme kontrolisao utakmicu, a uz Fernandesa istakao se Kampaco sa 17, Ajon sa 14 i Dončić sa osam poena, osam skokova i dve asistencije. 

U poraženom sastavu Šengelija ubacio je 16 poena, dok je Met Džening postigao jedan manje.

Dupla kruna za "kraljevski klub"!

Real Madrid je osvojio 34. titulu španskog prvenstva pošto je u finalu plej-ofa savladao Baskoniju u četiri meča - 3:1. Finalni trijumf šampion Evrope ostvario je ove večeri u Vitoriji gde se domaćin nije predavao do poslednjeg momenta, ali je morao na kraju da pruži ruku boljem.

Rekorder po broju nacionalnih pehara Španije tako je imao gotovo savršenu sezonu, a za dlaku im je izostala "tripleta" pošto su u finalu Kupa poraženi od Barselone.

BASKONIJA - REAL MADRID 85:96 (21:18, 17:24, 19:23, 28:31)

Luka Dončić (8 poena, 8 skokova) je u poslednjem meču u dresu Reala pre odlaska u NBA ligu delovao umorno i do poslednje deonice je imao tek jedan pogodak iz igre, ali kada je "bilo gusto" u finišu meča, pošto je Baskonija prišla na tri razlike, pogodio je svoju prvu trojku (s jedne noge) i stavio tačku na utakmicu u kojoj je briljantan bio Rudi Fernandes.

"Iskočio" je iskusni košarkaš sa klupe i "častio" ekipu iz Vitorije sa čak šest trojki iz devet pokušaja, za ukupno 27 poena uz pet asistencija.

Odličnu partiju pružio je i Fakundo Kampaco (17 poena i 7 skokova), dok je dvocifren bio iGustavo Ajon (14 poena, 7 skokova). 

Kod poraženog, ponovo je prednačio Rodrig Boboa sa 19 poena, dok je Šengelija pomogao sa 16. Pet trojki sa klupe pogodio je i Met Džening, ali to nije bilo dovoljno za Baskoniju koja ostaje na tri osvojene titule prvaka.

Slovenački biser se ovim zvanično oprašta od Reala i u NBA odlazi sa najvišim individualnim priznanjima, ali i sa čak sedam trofeja u tri sezone profesionalnog igranja košarke.

Videćemo ko će ga izabrati na draftu zakazanom za 21. jun...

Nedostaje samo trofej u Kupu kralja da konstatujemo - osvojili su sve! Verujemo da, ipak, niko ne mari za taj izgubljeni trofej, pošto je Real Madrid u svoj posed vratio ona dva najvažnija zvanja - šampiona Evrope i Španije! 

Posle onog brejka u Vitoriji pre dva dana, ništa se manje nije očekivalo! Kraljevska garda osetila je krv i zato je morala da završi kompletan posao večeras, u srcu Baskije - 96:85 (18:21, 24:17, 23:19, 31:28)!

Utakmicu možemo da podelimo u dva segmenta - jedan je pripao neverovatnom Rudiju Fernandezu, a drugi kompletnom timu zbog strašne, šampionske reakcije u trećem kvartalu, posle čega je bilo jasno da se pehar vraća kući. Šta je u ovoj šampionskoj večeri napravio Rudi Fernandez! Španski veteran, koji je pre samo nekoliko dana produžio ugovor sa Realom i odrekao se 2.000.000 evra za nove dve godine ugovora razneo je koš Baskonije u paramparčad! Ubacio je čak 17 od ukupno 42 Realovih koševa u prvom poluvremenu, uz strašnih 4/5 sa distance! Uprkos tome, Baskonija je prvu četvrtinu završila s prednošću u svojim rukama, ali su već u narednom periodu stvari počele da se menjaju.

U nastavku utakmice Rudi je počeo da dobija podršku koja mu je nedostajala ranije, a Baskonijin bedem pod košem počeo je da puca u furioznom naletu protivnika. Pablo Laso je mudro koristio sve napadačke opcije koje je imao na raspolaganju i to mu je dalo željenu dimenziju u igri. Nisu se proslavili oni od kojih se najviše očekivalo, već su odlične role pružili Fakundo Kampaco i Gustavo Ajon sa 17, odnosno 14 poena. Ipak, možda i najbitniji koš na utakmici postigao je Luka Dončić na nešto više od dva minuta do kraja. I to na kakav način! Spektakularan, u najmanju ruku! Igrali su se završni sekundi napada, kada je slovenačko čudo od deteta uzelo loptu pod svoje, a onda pogodilo nešto nestvarno - s jedne noge, pogodak jednom rukom. Najbolje je da pogledate sami, jer ćete sigurno ostati bez teksta. 

Baskonija je u nekoliko naleta pokušao da se odupre Kraljevskom klubu, ali nije se dalo. Rodrig Bobua ponovo je odigrao vrhunski meč sa 19 poena, 16 koševa ubacio je Toko Šengelija, dok je poen manje imao Met Džening. Ali, kada se sve sabere i oduzme, Real je imao više igrača s pravim uticajem i igru koja je dala konačnu prevagu. Rudi je na kraju skupio čak 27 poena (6/9 za tri) i s punim pravom bio je apsolutno prva figura ove utakmice. Luka Dončić je za nešto manje od 29 minuta imao po osam poena i skokova.

Realu je ovo 34. šampionska kruna u Španiji!

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar