SP: Malo je jedan Salah: Rusi slave drugi krug!

'Zbornaja' pregazila Egipat – Rusija na korak do istorije! Reprezentacija Rusije došla je na korak do istorijskog plasmana u osminu finala Svetskog prvenstva, posle pobede nad Egiptom u prvom meču drugog kola grupe A – Egipat 3:1 (0:0).  "Zbornaja" posle 32 godine u drugoj fazi Svetskog prvenstva.  Ko bi rekao? Rusi prvi u osmini finala - sigurno, lako, ubedljivo! Baćuške po prvi put od raspada SSSR-a prošli grupu na Mundijalu.

Fudbal 19.06.2018 | 22:10
SP: Malo je jedan Salah: Rusi slave drugi krug!
Domaćini sada imaju šest bodova, posle ubedljivog trijumfa nad Saudijskom Arabijom u prvom meču i može se reći da su već obezbedili istorijski plasman u osminu finala, prvi od kada se takmiče kao samostalna zemlja. 

Da bi se našli među šesnaest najboljih ekipa sveta dovoljan im je i bod protiv Urugvaja u poslednjem kolu, ali se to praktično već i sada može konstatovati jer je naučna fantastika očekivati da Saudijci slave protiv 'Urusa' i Egipćana, i to veoma ubedljivo. 

Sam početak susreta obeležio je furiozan start domaćina, koji je u uvodnih desetak minuta tri puta opasno zapetio, najpre preko Artjoma Dzjube, odnosno šutem sa distance Denisa Čeriševa, da bi Egipćani uspeli da se oslobode nedugo zatim i da stignu do svog prvog udarca iz ugla. 

Prvo poluvreme obeležila je uglavnom izjednačena igra, uz veliku borbu na sredini terena, ali i veliki broj netačnih dodavanja na obe strane. 

Šanse su uglavnom dolazile posle akcija sa krila ili prekida, a ’Faraoni’ su bili ti koji su ipak bili bliži vodećem pogotku. 

Pre svih Mahmud Hasan Trezege, čiji udarac sa dvadesetak metara, u 16. minutu, odlazi zamalo pored dalje stative, dok je Mohamed Salaha, u samom finišu prvog dela igre, bio još bliži sa slične razdaljine.

Međutim, situacija se dijametralno promenila već posle 120 sekundi igre u nastavku, kada je u tragičara susreta izrastao kapten Egipćana Ahmed Fati – nespretnom intervencijom na ivici peterca. 

Posle centaršuta Aleksandera Golovina, Mohamed El Šanavi boksovao je loptu, Roman Zobin traljavo šutirao, ali je Fati na ivici peterca, u želji da otkloni opasnost, skrenuo loptu i prevario sopstvenog čuvara mreže. 

Ekipa Stanislava Čerčesova nastavila je sa napadima i posle stečenog vođstva, a to joj se ponovo isplatilo već u 59. minutu, a Denis Čerišev izjednačio se sa Kristijanom Ronaldom na čelu liste strelaca, doduše – uz meč više. 

Nije se domaćin ni time zadovoljio, a sve je i definitivno bilo rešeno u 62. minutu – kada je Artjom Dzjuba napokon uspeo da nagradi sebe za veliki trud koji je uložio u ova dva meča, za svog drugi gol. 

Lepo se zagradio snažni centarfor, a onda još lepšim driblingom ostavio čuvara iza sebe i lako unutrašnom pogodio bliži ugao. 

Tim Ektora Kupera do kraja susreta uspeo je da se upiše na semafor, ujedno i da postigne prvi pogodak na šampionatu, a strelac je bio Mohamed Salah iz penala u 73. minutu, posle faula upravo nad njim, ali i intervencijom VAR.

Ako ne vidimo dve ubedljive pobede Saudijske Arabije protiv Urugvaja i Egipta, a po svemu prikazanom u prvom meču to bi bila senzacija prve vrste, Rusija je prva reprezentacija koja je obezbedila učešće u nokaut fazi Svetskog prvenstva.

Domaćin je bio efikasan i u Sankt Peterburgu pošto je za 17 minuta drugog poluvremena tri puta savladao golmana Egipta - koga su "napustili" defanzivci u tim situacijama.

Rusi su zanimljivo u 21. veku na ukupno dva učešća na svetskim prvenstvima postigli šest golova, a na "domaćinskom" su već na koti osam posle samo dva meča. Do trećeg pogotka na SP stigao je "neplanirani starter" Čerišov, dok je i Artjom Dzjuba upisao drugi.

Egipćani su "otvorili" seriju golova tako što je kapiten Fati savladao svog čuvara mreže El Šenavija, dok je Mohamed Salah tek ublažio poraz golom iz penala u 73. minutu.

"Faraoni" nisu još zvanično eliminisani sa Mundijala, ali im je potrebna pobeda Saudijske Arabije da bi zadržali kakve takve šanse da idu dalje...

RUSIJA - EGIPAT 3:1 (0:0)

Prvo poluvreme bilo je uzbudljivo, dobrog tempa, ali šanse nisu bile brojne i uglavnom se sve svodilo na udarce sa distance, pošto su štoperi uspevali da izađu na kraj s protivničkim centaršutevima. Možda i najbolju šansu imao je Mohamed Salah, koji je počeo meč i nastupio prvi put od finala Lige šampiona u Kijevu, kada je u kaznenom prostoru uspeo da se okrene pored Žirkova, ali njegov plasirani udarac otišao je malo pored gola.

Rusi su navikli navijače da furiozno ulaze u nastavak meča, pa su posle jedne od brojnih akcija po desnoj strani i slabašnog šuta Zobnina - neočekivano došli do gola.

Rvao se kapiten "faraona" Fati sa snažnim Dzjubom, potom nezgodno pao pored njega koji je stajao ukopan kao tenk, a nogom u padu zakačio je loptu koja je prevarila El Šenavija za gol u 47. minutu i radost na "Krestovskom".

Drugi gol je ipak bio majstorija, prelepo je "probio" Fernandes 59. minutu i vratio za Černišova koji je poentirao za svoj treći gol na Mundijalu i premašio očekivanja posle povrede Dzagoeva.

Za ukupnu osmu radost Rusa od početka Mundijala pobrinuo se snažni Dzjuba koji je jednu dugu loptu između dvojice štopera prvo primio na grudi, u prijemu nogama je proturio kroz noge Gabru, i snažno tukao u gol El Šenavija.

Razočarani Salah pokušavao je sam, a nakon serije driblinga u 73. dobio je penal, deseti na SP, ali uz pomoć VAR tehnologije koja nije ispitivala težinu prekršaja, nego gde je bio.

Pogodio je najbolji Egipćanin za svoj 45. gol ove sezone, ali nije to popravilo raspoloženje pošto se njegova reprezentacija verovatno vraća kući već posle grupne faze.

Aršavin, braća Berezucki, Pavljučenko, Dmitri Sičev, Sergej Semak... To društvance sa EURA 2008. do večeras je bilo nešto najlepše što je ruski fudbal iznedrio od raspada SSSR-a. Oni su igrali polufinale u Austriji i Švajcarskoj. Od večeras Rusija se divi i klanja nekim novim momcima. Tu su i dalje veterani Sergej Ignaševič, Žirkov i golman Akinfejev, ali ove Baćuške vode mlađani Golovin i za sada apsolutno najveće otkrovenje Mundijala Denis Čerišev. Njih dvojica u kombinaciji sa kreativcem Samedovim, pouzdanim tandemom zadnjih veznih - Zobnjin/Gazinski, te gorostasnim centarforom Artjomom Dzjubomčine - ako bi rekao da će tako biti - pravu kaznenu ekspediciju prve faze turnira. Dve utakmice, osam golova i lagani, gotovo rutinski prolaz u osminu finala: Rusija - Egipat 3:1!    

Pričali smo uoči starta Mundijala o limitiranim Rusima. Rusima bez prave zvezde. Rusima koji će teško pronalaziti put do mreže rivala i koji će "klati" sa Salahovim Egipćanima za drugo mesto, a videli smo sigurnu, efikasnu, pa možemo slobodno reći i ponajbolju Rusiju u 21. veku.   

Posle poraza u 89. minutu od Urugvaja Faraoni su igrali za opstanak na šampionatu. Rusi su znali da im trijumnf donosi prolaz dalje (prvi plasman u osminu finala Mundijala od raspada Sovjetskog Saveza) i videlo se da su opterećeni, po pritiskom. Samo ta činjenica ostavila je Egipat u igri posle slabih prvih 45 minuta. Bilo je ritma, nekoliko polušansi na obe strane, ali golmani nisu imali mnogo posla. 

Šta je Stanislav Čerčesov kazao svojim momcima u svlačionici verovatno će ostati tajna, ali su se na teren vratili rešeni da "pokidaju". Dobro, i sreća ih pogledala već na startu, kada je u 47. minutu do tada najbolji Egipćanin na terenu - desni bek Fathi, nespretno sproveo loptu u sopstvenu mrežu. Šutirao je Zobnjin iz daljine, lopta išla na Dzjubu, a ovaj u želji da je spreči da dođe do visokog ruskog napadača kolenom skreće u El Šenavijev gol. 

Samo 12 minuta kasnije Denis Čerišev - 2:0. Momak koji se u prvom meču na terenu našao usled povrede Alana Dzagoeva i postigao dva gola, nastavio je tamo gde je stao. Veliki posao tom prilikom odradio je Mario Fernandez. Divna varka telom, centaršut na petarac i precizni Čerišev... Denis Čerišev koji sada deli prvo mesto na listi strelaca sa Kristijanom Ronaldom. 

Čerčesov je promenio napadača u odnosu na prvi meč. Umesto Smolova počeo je Dzjuba, a to je to bio pun pogodak pokazalo se tri minuta posle drugog gola, kada je snažni centarfor sve sam odradio, primio dugu loptu Kutepova, prevario Gabra i rešio sve dileme - 3:0 u 62. minutu. Nije mnogo prošlo od tada, arbitar Kaseres iz Paragvaja pokazao je na belu tačku. Sad je već teško izborajti koji je to penal po redu na turniru... Salah je precizno gađao i postavio konačan rezultat. 

Za kalkulacije je rano, međutim ukoliko Urugvaj sutra opravda ulogu apsolutnog favorita protiv Arabije jasno je da će meč posloednjeg kola između Rusa i Urusa rešavati pitanje prvog mesta u grupi. A to svakako neće biti nevažno, jer očekuje se da u grupi B prvo mesto zauzme Francuska. Dakle, prvo mesto u grupi A otvora lepu mogućnost i Rusiji i Urugvaju da doguraju daleko...

Ono što je sigurno jeste da od večeras imamo prvog učesnika osmine finala - to je Rusija. I prvog putnika kući - to je Egipat.

RUSIJA - EGIPAT 3:1 (0:0)
/Fathi 47 ag, Čerišev 59, Dzjuba 62 - Salah 73/

Stadion: Krestovski, Sankt Peterburg.
Gledalaca: 64.468.
Sudija: Enrike Kaseres (Paragvaj).

Rusija (4-2-3-1): Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov (od 86. Kudrjašov) - Zobnin, Gazinski - Samedov, Golovin, Čerišev (od 74. Kuzjajev) - Dzjuba (od 79. Smolov).

Egipat (4-2-3-1): Elšenavi - Fathi, Gabr, Hegazi, Abdelšafi - Hamed, Elneni (od 64. Varda) - Salah, Abdala, Trezege (od 68. Sobhi) - Marvan (od 82. Kahraba).

GRUPA A

2. kolo

Rusija - Egipat 1:0 (0:0)
/Fathi 47ag/

Urugvaj - Saudijska Arabija (sreda, 18.00)

1. kolo

Rusija - Saudijska Arabija 5:0 (2:0)
/Gazinski 12, Čerišev 43, 90+1, Dzjuba 71, Golovin 90+1/

Egipat - Urugvaj 0:1 (0:0)
/Himenez 89/

3. kolo (25. jun)

Urugvaj - Rusija
Saudijska Arabija - Egipat

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar