SP: Senegalski "Lavovi" pojeli Poljake!

Nastavljaju se iznenađenja – Senegalci šokirali Poljake! Reprezentacija Senegala nastavila je niz iznenađujućih rezultata na Svetskom prvenstvu savladavši Poljsku u drugom meču grupe H – 2:1 (1:0).  Afrika slavi: Čudni golovi Senegala za prvu pobedu posle 11 krompirića! Poljaci skoro ništa nisu pokazali i već se nalaze u ogromnom problemu!

Fudbal 19.06.2018 | 19:10
SP: Senegalski "Lavovi" pojeli Poljake!
Povratnici na Mundijal, još od 2002. i šampionata u Japanu i Južnoj Koreji, najavili su da bi mogli da budu iznenađenje turnira, a i te kako se može reći da su potpuno zasluženo stigli do velikog trijumfa i ogromna tri boda.

Zanimljivo je da su i pre više od deceniju i po takođe slavili, tada nad aktuelnim prvacima planete Francuzima, dok pobeda Japana nad Kolumbijom (2:1), u prvom meču dana, u potpunosti menja očekivanja u ovoj grupi.

Posebno jer u narednoj rundi Kolumbijci igraju sa Poljacima.

Ipak, koliko god su Afrikanci zasluženo stigli do trijumfa mora se istaći i da su imali ogromnu dozu sreće pre vodećeg pogotka, jer je udarac Idrise Geja dva puta na putu do mreže menjao pravac.

"Lavovi Terange" su svoj, tek drugi, Mundijal, prvi posle 16 godina (prvo Svetsko prvenstvo 2002. godine), počeli neočekivanom pobedom nad favorizovanom Poljskom!

Zahvaljujući sreći, snalažljivosti i lukavstvu, ali i vrlo lošim Poljacima, Senegal slavi prvu pobedu koja je, posle trijumfa Japana nad Kolumbijom (2:1), jedno od najvećih iznenađenja u dosadašnjem toku turnira.

Poljska - Senegal 1:2 (0:1). Strelci: Ćonek (autogol) 38. i Nijang 62. minut za Senegal, Krahovjak u 86. minutu za Poljsku.
.....

U istom danu dva iznenađenja. Japanci, koji su igrali ceo meč protiv Kolumbije sa igračem više, uspeli su da ostvare veliki trijumf, da bi usledilo novo iznenađenje - pobeda Senegala nad indisponiranim Poljacima, koji osim tog gola i sporadičnih jalovih pokušaja, APSOLUTNO NIŠTA nisu prikazali.

Prvo poluvreme mneča na stadionu Spartaka u Moskvi bilo je za zaborav, a mnogi su verovatno i zaspali gledajući spori i nezanimljiv fudbal (najlošije poluvreme na turniru do sada).

Ali, tu uspavanku prekinuo je gol Senegala. Srećan!

Apsolutno se ništa nije dešavalo na terenu, a onda BUM! Nijang je dobio duel sa Piščekom, što bi se reklo "otresao ga je", prosledio je loptu do Idrisa Ganea Gajea, koji je šutirao, a lopta je putu do gola pogodila u nogu Ćoneka i prevarila Vojćeha Ščesnjog.

Očekivao se nekakav odgovor Poljske u nastavku. Istina, Poljaci jesu ušči odlučnije u drugo poluvreme.

Robert Levandovski, najveća uzdanica Poljaka, sjajno je izveo slobodan udarac u 49. minutu, ali je 34-godišnji golman Senegala Kadim Ndiaje fenomenalnom paradom sačuvao mrežu.

Osma reprezentacija na svetu (FIFA rang lista), kojoj je ovo osmo svetsko prvenstvo u istoriji, međutim, nikako nije uspevala da pokaže ideju šta učiniti sa rastrčanim i fizički dobro pripremljenim Senegalcima, koji su zatvarali prostor.

I tek što su Poljaci "živnuli" i počeli da stvaraju akcije u talacima, novi šok za njih!

Bio je to neverovatan kiks Krahovjaka, koji je došao na ideju da loptu sa centra vrati unazad, ka svojoj odbrani i golmanu. 

Međutim, lopta je bila spora i "kratka", lukavi Nijang je ušao sa strane, lako je prevario Ščesnjog i stuštio se ka golu Poljske, potpuno neometan ubacio loptu u mrežu. E sad, pitanje je da li je dobio dozvolu da uđe na teren od sudije, posle lekarske intervencije. Mahao je Nijang sudiji na terenu, a pored njega je stajao četvrti. Teško je reći da li je od jednog od njih dvojice dobio dozvolu da uđe na teren. Kontroverzan gol, ali je na semaforu pisalo 2:0 za Senegal!

Ovo je bio prvi gol za Senegal ovog fudbalera iz prvog udarca na gol na Svetskom prvenstvu!

Dodatno demoralisani ovim golom, Poljaci su nekako sebe "naterali" da ponovo krenu napred, ali čitavih 20 minuta od tog drugog gola ništa nisu uspevali konkretnije da urade.

Do 86. minuta kada je Krahovjak je odlično reagovao glavom posle centaršuta Grošickog i savladao golmana Senegala.

Ostalo je bilo premalo vremena da Poljaci nešto urade, a Senegal je umešno čuvao loptu... Sada će Poljaci morati da se "vade" protiv Kolumbije, koja je takođe kiksnula i Japada.

Egipat je poklekao tek u finišu susreta sa Urugvajem (0:1), Maroko autogolom sam sebi presudio protiv Irana (0:1), Nijegija nije dorasla Hrvatskoj (0:2), Tunis tek u nadoknadi primio drugi gol od Engleske (1:2), ali čast Afrike na koncu prvog kola Mundijala je odbranila možda i najjača selekcija sa Crnog kontinenta u ovom trenutku - Senegal. Popularni Lavovi, koji su impresionirali svet pre 16 leta u Japanu i Južnoj Koreji, danas su kreirali još jedno iznenađenje, pošto su u Moskvi umrtvili Poljake i mimo prognoza došli u poziciju da se već u narednoj rundi, protiv Japana, bore za osminu finala - 2:1.

Na Atkritije areni nije Senegal igrao bog zna kakav fudbal, ali je bio dovoljno čvrst pozadi, organizovan na sredini terena i, mora se priznati, prilično srećan napred, pa je zahvaljujući dva čudna gola osigurao trijumf koji mu daje ogromne šanse da preživi Grupu H, u kojoj su, osim današnjeg takmaca, za favorita slovili još i Kolumbijci. No, i oni su poraženi.

Uz jučerašnji okršaj Švedske i Južne Koreje, ovaj susret je po svim parametrima bio najlošiji na turniru. Duže od pola sata ništa vredno pomena se nije dešavalo, samo je pesma živopisnih navijača odjekivala sa tribina, a onda je grešku Lukaša Piščeka na golu kaznio tim Aliju Sisea. Lopta u prostor, pa odložena za Idrisu Geja, vezista Evertona tukao je sa oko 20 metara i verovatno bi promašio ceo gol da nije pogodio Tijaga Cioneka, a štoper italijanskog SPAL-a postao tračigar susreta, promenio smer lopti, prevario Ščesnog i promenio rezultat na semaforu, što se, verovatno, ne bi desilo iz neke „normalne“ akcije.

A onda, na isteku sata igre, jedan od najčudnijih golova ne samo na ovom turniru, već možda i u mundijaskoj istoriji. Strelac Mbaje Nijang iz situacije koja nikom do kraja nije jasna. Najviše zbog toga „nema dokaza“ da je sudija iz Bahreina Navaf Šukrala dozovlio Torinovom napadaču da se vrati na teren, pošto mu se ukazivala pomoć. Svejedno, posle ne baš promišljenog Krihovjakovog odigrvanja glavom unazad, Nijang je „namirisao“ loptu, utrčao na teren, zbunio Poljake, protrčao „kroz“ golmana Ščesnog i matirao ga za velikih 2:0.

U tom trenutku znalo se da će Afrikanci slaviti. Posebno što tim Adama Navalke ništa specijalno nije pokazao u prvom poluvremenu i što je prvu pretnju u drugom imao preko Roberta Levandovskog (iz slobodnog udarca). Zatim su pokušavali Lukaš Pišček, pa Krihovjak, ali tom malo jačem pritisku prilično lako su odolevali Senegalci. Sve do 85. minuta kad je Gžegož Krihovjak glavom pogodio mrežu. Dovoljno samo da pokaže kako Poljska nije slučajno dala 28 golova u kvalifikacijama, ali nedovoljno da makar „zakuva“ finiš meča u Moskvi.

Možda baš zbog te odsečenosti Levandovskog u napadu i slabog protoka lopte ka kapitenu, možda i zbog potecenjivalčkog stava, a biće da ima nešto i u toj borbenosti Alijua Sisea, koji je Senegal učinio prvom afričkom reprezentacijom koja je uspela posle 11 vezanih mečeva na prvenstvima sveta (deset poraza i remi) da pobedi. I otškirne vrata druge faze...

Grupa H – prvo kolo:

Poljska – Senegal 1:2 (0:1)
Krihovjah 86 - Ćonek 38(ag), Nijang 60

Stadion: Otkritije Arena, Moskva

Kapacitet: 45.360

Sudija: Navaf Šukrala (Bahrein)

Sastavi:

Poljska (4-2-3-1): Ščensni – Pišček, Ćonek, Pazdan, Ribus – Krihovjak, Zjelinski – Blažčikovski, Milik, Grosicki – Levandovski.

Senegal (4-3-3): K. N'Diaje – Vag, Sane, Kulibali, Sabali – A. N’Diaje, Kujate, Gana – Nijang, Mane, Dijuf

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

gweher

19.06.2018 18:22

Bravo za senegalce, samo tucite nastranu evropsku bargru koji imaju javne kuće sa životinjama.

ODGOVORITE