U Parlamentu o ukidanju akciza

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić kaže da se može desiti da će kod poslanika Predstavničkog doma preovladati razum i da će biti uvaženi zahtjevi građana da budu ukinute akcize na gorivo u iznosu od 0,18 pfeninga. Bosić je rekao ako su "SNSD i HDZ braća nisu im kese sestre ". Vjeruje u pobjedu kandidata Saveza za promjene Vukote Govedarice i Mladena Ivanića.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Bosić je, gostujući u programu televizije N1, rekao da će se ta tačka koju je predložio poslanički klub SDS naći u hitnoj proceduri na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH:

"Mi smo i ranije kada je bila ta tačka na dnevnom redu upozoravali na negativne efekte, ali nažalost bili smo preglasani i taj zakon o povećanju akciza donesen je tijesnom većinom u Parlamentu BiH. Negativne posljedice su nastupile veoma brzo jer je došlo do lančanog povećanja cijena i drugih namirnica što se odrazilo na ioanko loše budžete građana", rekao je Bosić.

Komentarišući tvrdnju da su neki zahtjev SDS nazvali predizbornim politikanstvom, Bosić je rekao kako može biti politikanstvo ako to traže građani.

"Svjedoci smo bili prethodnih dana da su građani protestvovali i da su između ostalog tražili i ukidanje akciza na gorivo", kazao je Bosić i naveo da se pokazalo da vladajuće strukture u entitetima nemaju izraženu osjetljivost prema problemima građana i zato očekuje od poslanika u Predstavničkom domu da pokažu bar malo dobre volje prema problemima građana.

On je podsjetio da pare od akcza stoje na računu, jer se vlasti u RS i FBiH ne mogu složiti oko raspodjele tih sredstava, koji trenutno na računu ima oko 220 miliona KM.

Prema njegovim riječima, ključ oko raspodjele sredstava je kod HDZ i SNSD čiji kadrovi kontrolišu finansijski sektor u BiH. " Iako postoji visok stepen saglasnosti oko pojedinih pitanja ovdje se SNSD i HDZ nisu mogli složiti pa se na ovom pitanju pokazalo "braća smo ali nam kese nisu sestre", kazao je Bosić, navodeći da je zakon o akcizama donesen na prevaru.

"Tvrdilo se da sredstva od akciza idu u izgradnju autoputeva, a ispostavilo se da to služi za dodatno zaduživanje što predstavlja veliki problem naročito za Republiku Srpsku", kazao je Bosić.

Govoreći o stanju u BiH, Bosić je rekao da je RS u boljoj situaciji kada je u pitanju njena organizacija u odnosu na Federaciju BiH, ali je ekonomski u lošijem stanju zbog velike prezaduženosti.i visokog stepena korpucije.

"Problem u cijeloj BiH je neosjetljivost vlasti prema potrebama građana, nefunkcionisanje pravne države", kazao je, između ostalog, Bosić.

Kada su u pitanju predstojeći izbori Bosić vjeruje u pobjedu kandidata Saveza za promjene Vukota Govedarice za predsjednika RS i Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH iz RS.

"Govedarici u odosu na Željku Cvijanović je otvoren prostor da pobijedi, jer on nije produkt bilo kakve negativne aktivnosti, nije učesnik bilo kakve afere, jer nije učestvovao u vlasti i nije mogao biti uvučen u to u odnosu na Cvijanovićevu koja je dio vladajućeg aparata koji je RS doveo u tešku ekonomsku situaciju i za koji se vežu brojne kriminalne afere.

Kada je u pitanju Mladen Ivanić onda znate da se radi o čovjeku koji predstavlja stabilnost i zna da štiti interese RS u odnosu na Milorada Dodika koji vlada samo na konfliktu i sijanju straha", kazao je Bosić.

Na pitanje da li će Srbija imati favorita u izborima, Bosić je rekao da Srbije se neće miješati i da je to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno tokom razgovora sa rukovodstvom PS BIH i naglasio.

BN TV

KOMENTARI16
POŠALJITE PORUKU

Marko

19.06.2018 18:56

Sve je pametno rečeno, pa narode izvoli biraj ko je bolji,ali glavu uključi.

Bravo Mladene, nadam se da ce narodu BITI JASNO ko je ko. Promjene I u vlasti Republike Srpske su potrebne I neminovne Prijedor misli kao vi. SDS je jedina snaga

Milunka Sa

19.06.2018 21:27

Samo traziti prenos sjednice i pojedinacno glasanje prozivkom.

re

19.06.2018 22:32

Milan

19.06.2018 18:59

Bravo Bosiću.

Bravo,moj medjede on ti je pljunuti dodik.nek tirekne koliko imovine posjeduju njegovu clanovi? Dok djecu lijecimo SMS porukama,njegovu pajdasi kupiju auta po pardesetiba hiljada auta.od cega samo me zanima.snsd sds braca Po kriminalu

Re

19.06.2018 19:59

Mika

19.06.2018 19:03

Da je više ovakvih političara bilo bi puno bolje za sve.

Sina

19.06.2018 19:13

Podrška VUKOTI GOVEDARICI I MLADENU IVANIĆU:

Zivio mile car zeljka kralji ca

Za Sinu

19.06.2018 19:47

Bravo majstore. Sad bi prosječan čitalac pomislio kako si snsd-ov bot. Međutim, činjenicom da si im imena napisao "malim slovima" govori da je u pitanju sprdačina sa predsjedničkim kandidatima snsd-a. Zaista i vješto i mudro i pun pogodak. Vukota i Mladen su svakako spasonosna kombinacija.

re Za Sinu

19.06.2018 20:58

ODGOVOR

19.06.2018 19:21

Босићу само да знаш да у РС има више непоштених него поштених, тако да није тешко закључити ко ће за кога гласати.

Ako su nam lopovi budućnost onda neka idemo u vraga svi.

Nisam za lopove

19.06.2018 19:56

Нисам ни ја ал су у већини, још велика маса поштених апстинира тако да можеш мислити гдје смо

ODGOVOR

19.06.2018 20:52

DNS

19.06.2018 19:24

Biće zanimljivo glasanje o akcizama. Bojić glasao protiv uvođenja akciza kada je bio u SDS a danas glasao kao i Košarac protiv ukidanja akciza. Bojič je baš daleko dogurao.

BOJIC JE NIKO I NISTA.

PAPAK

20.06.2018 06:40

EXIT k

20.06.2018 01:17

Niko mene vise ne krade nego moji.Necu da kazem Bakir.Dok on mene zaštiti jaču biti mrtav.Nebrani me Bakire.Isto vazi Milorada i Dragana.A dragi moji sugrađani mislite stomakom živice te bolje.

Fs

20.06.2018 04:29

PODRSKA.GOVEDARICI.I.MLADENU.IVANICU.TAKODJE.I.U.OKTOBRU.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.