Intervju - Jokanović: Imamo vezistu budućnosti!

Tera ljude da se zaljube u njega! Španci, deluje mi da se zagrevate! O srpskom fudbalu, Jeru i Lopetegiju, pojačanjima Fulama. . .

Fudbal 22.06.2018 | 23:25
Intervju - Jokanović: Imamo vezistu budućnosti!
Trener u modi. Uspeo je da vrati Fulam u Premijer ligu, šuška se da će dobiti novi ugovor, ali dok ne počne pripreme sa londonskim timom, Slaviša Jokanović je jednako interesantan i Špancima, koji pažljivo prate svaki njegov korak u Engleskoj i malo-malo pa ga najavljuju kao stratega koji bi, u budućnosti, mogao da radi i u Primeri.

Sadašnjost je, pak, rezervisana za neke druge teme. Naravno, centralna je Mundijal, te je katalonska LaVangradija pozvala srpskog trenera i sa njim „pretresla“ aktuelna dešavanja. Počev od turnira u Rusiji.

„Plasman na Mundijal je veliki uspeh za Srbiju, ali je negativno što mladi igrači rano odlaze u inostranstvo, a mnogi od njih ne dostignu očekivani nivo“, ocenio je Jokanović.

Prema njegovom mišljenju, fudbal je pretrpeo ogromne promene u poslednje dve decenije. Samim tim ni Srbija više nije sila kakva je bila nekad.

„Primera radi, u Španiju sam prešao posle 200 utakmica u dresu Vojvodine i Partizanu, pa nisam primetio veliku razliku prilikom igranja u Primeri. Fudbal u Srbije je bio sličan onom u Španiji, zato promena nije bila ogromna. Sad je drugačije, o čemu svedoči činjenica da u prvih 11 reprezenatcije Srbije četvorica igrača iz Premijer lige i još četvorica iz Serije A“.

Jedan od njih je u žiži javnosti. Sergej Milinković Savić svaki dan negde „prelazi“. Juventus, Pari Sen Žermen, Mančester junajted, pa i Real. Sve opcije su u igri kad je reč o zlatnom Orliću sa Novog Zelanda, koji polako postaje i jedan od bitnih šrafova A tima.

„Visina, način igre, vizija i odluke koje donosi na terenu čine ga drugačijim od drugih. Odigrao je vrlo dobro protiv Kostarike, bio jedan od naših najboljih igrača. Sergej je vezista budućnosti, koji može sve da natera da se zaljube u njega“.

Utakmica na kojoj je palo najviše golova impresionirala je i nekadašnjeg trenera Partizana.

„Najviše mi se svidala utakmica Španija - Portugalija. Ostale su bile, manje-više, izjednačene. Otvorene do poslednjeg minuta. Uživam u svakom meču“.

Kad smo već kod Španaca, tamošnje kolege zanimalo je da li će se smena na klupi (Fernando Jero umesto Đulena Lopetegija) dva dana uoči početka Mundijala odraziti na ambicije Crvene furije da se vrati na tron.

„Situacija nije uobičajena, ali ljudi moraju da se prilagode svakoj okolnosti, pa i ovoj. U španskom timu ima dosta kvaliteta. Sad je on u rukama Fernanda Jera, ali cela ekipa je toliko iskusna da ne mora da plače za odlazkom trenera, već je sposobna da nastavi da igra kao i dok je na klupi sedeo Lopetegi“.

Pojedinci na Iberijskom poluostrvu idu toliko daleko da čak prizivaju i smenu na golu posle neubedljivih reakcija Davida de Hee na premijeri sa Portugalcima. Nije Jokanović za velike rezove.

„Pozicija golmana je veoma komplikovana, ali ovde se ne radi o tome da li menjati čuvara mreže ili ne. De Hea je golman ogromnog kvaliteta i značajnog iskustva. Jednostavno, greške golmana su vidljivije od onih koje prave igrači u polju. Sve mi ovo deluje kao zagrevanje za super važno takmičenje“.

A na njemu prvi put gledamo VAR.

„Ako se koristi dovoljno brzo može da bude korisna alatka. Sve i dalje zavisi od sudije u polju, jer je on taj koji deli pravdu“, ne ostavlja dilemu Slaviša Jokanović kad je reč o upotrebi tehnologije u svetu fudbala.

POTREBNA SU NAM TRI POJAČANJA

Odmah posle Mundijala u centru pažnje biće početak nove klupske sezone. Fulam još nikog nije doveo, ali hoće.

„Potrebna su nam pojačanja. Naročito na poziciji štopera, veziste i napadača koji će nam dati garancije i gurati nas napred. Dosta novca je ušlo u klubu, svi pričaju u platama, ali moramo da budemo spremni, jer je ovo ključni period za nas. Narednoj sezoni prilazim s ogromnim entuzijazomom. Napravili smo korak napred, prešli na viši nivo, sad moramo da ostanemo na istom i da se takmičimo“, smatra Jokanović.

VOLIMO ŠPANSKI STIL, NE KOPIRAMO GVARDIOLU

S obzirom da je osam sezona proveo u Španiji (u dva mandata) jasno je da je Jokanović veliki ljubitelj tamošnje fudbalske filozifije.

„U Španiju sam stigao 1993. i postao važan igrač. Moj stil je da imam loptu, dominiran u posedu i da držim situaciju pod kontorlom, a ne da čekam grešku protivnika. U stručnom štabu imam tri Španca (Havijer Pereira, Alberto Eskobar i Hose Sambede), po jednog Italijana i Engleza. Manje-više svi isto razmišljamo, što nam je omoćilo određene privilegije u Engleskoj. Znali smo kako da se prilagodimo drugačijim sistemima i da na različite načine igramo sa Votfordom i Fulamom. Ne radi se o kopiranju Pepa Gvardiole, već o tome da vidiš čime raspolažeš i kako možeš da se prilagodiš protivniku“, dodao jeJokanović.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar