Predstavljamo: Zvezdini rivali na putu ka LŠ - Spartaks i Apoel...

Gazda bokser iz Diznija, sumnjivi vlasnik iz senke, gazila ih Voša, mučili Astanu, imaju trojicu odavde! Nema bojazni za crveno-bele. . .  APOEL - Milojević i Stojiljković nisu hteli, hoće li Ugo Vijeira? Bez najboljeg na Zvezdu, ali sa 21 strancem. . .  Zvezda ima da naplati i neke dugove iz prošlosti. . .

Fudbal 19.06.2018 | 19:00
Predstavljamo: Zvezdini rivali na putu ka LŠ - Spartaks i Apoel...
Spartaks Jurmala iz Letonije je protivnik taman po meri za početak Zvezdinog evropskog puta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Niti izazivaju bojazan, ali nisu ni amateri protiv kojih se samo treba pojaviti na terenu. Uostalom, početak kvalifikacija u Evropi nikada ne daje pravu sliku kvaliteta za favorite i jedina bitna stvar je proći dalje, a utisci o igri se ostavljauju za kasnije...

S obzirom da je Zvezda mogla da izvuče Spartak iz Trnave koji je šampion Slovačke i nezgodan tim, može se reći da je sa Letoncima odlično prošla. Spartaks je mlad klub, osnovan 2007. godine kada se ekspresno plasirao u drugoligaški karavan. Tamo je proveo četiri sezone pre nego što je debitovao u elitnom rangu letonskog fudbala. Od tada napreduju korak po korak i došli su do vrha. U prethodne dve sezone su bili šampioni Letonije, a pretprošle sezone su igrali i finale nacionalnog kupa.

Ime su dobili po vlasniku i osnivaču kluba Spartaksu Melkutjanu čije ime nema nikakve veze sa slavnim Spartakom iz Moskve. Otac mu je Jermen, a majka Ruskinja. U Jurmalu su se doselili 1970. gde je Spartaks odrastao. Nikada nije trenirao fudbal niti ga je igrao, već se bavio boksom kao tinejdžer. Kada je odrastao, napustio je Letoniju, počeo da radi na američkim kruzerima i nekako došao do kompanije Volt Dizni u kojoj je radio 10 godina i obogatio se. Posle toga se vratio u domovinu i zajedno sa ocem osnovao Spartaks Jurmalu. Ipak, sumnja se da je stvarni gazda klub Italo-ruski fudbalski menadžerMarko Trabuki koji poseduje klub preko jednog nemačkog investicionog fonda. Klub posluje netranasparentno, način finansiranja nije poznat javnosti i niko ne zna ko zapravo vuče konce u klubu. U žiži su bili zbog transfera 19-godišnjeg Sergeja Jeremenka koji je došao iz Bazela i odmah je prosleđen u moskovski Spartak na pozajmicu. Nikome nije jasno kako je toliki talenat kakav je Jeremenko došao u Spartaks.

U Evropi im je ovo četvrta sezona u kojoj će učestvovati. Debitovali su u kvalifikacijama za Ligu Evrope pre tri leta kada su napravili iznenađenje i eliminisali Budućnost iz Podgorice pobedom u gostima od 3:1 i remijem kod kuće 0:0. U sledećem kolu su naleteli na Vojvodinu koja ih je isprašila sa 3:0 u Novom Sadu i potom odirgala 1:1 u revanšu, da bi na kraju došla do plej-ofa sa Viktorijom Plzenj.

Sledećeg leta su Letonci lagano eliminisani od Dinamo Minska koji je vodio Vuk Rašović. Belorusi su slavili sa 2:0, 2:1. Prošlog leta su debitovali u kvalifikacijama za Ligu šampiona i ostavili prilično dobar utisak rotiv favorizovane Astane koja je sezonu ranije igrala Ligu šampiona. U prvom meču u Letoniji, Astana je slavila golom Tvumasija u 73. minutu, a u revanšu u Kazahstanu je bilo 1:1 i Spartksu je nedostajao gol za prolaz dalje. To je dobra opomena za crveno-bele...

Trener ekipe je Rus Aleksandar Grišin koji je odigrao preko 150 mečevea za moskovske klubove CSKA i Dinamo, a imao je kratak selektorski mandat u omladinskoj selekciji Rusije. Spartaks je preuzeo u aprilu, pošto je prethodni trener Jožef Vukušić otišao nakon titule.

Prvenstvo u Letoniji se igra po letnjem kalendaru i došlo je do 22. kola pre mundijalske pauze. Spartaks se nalazi na drugom mestu sa 22 boda u 11 mečeva.

U igračkom kadru nemaju zvučna imena, ali imaju neka poznata za one koji detaljno prate srpski fudbal. Član Spartaksa je nekadašnji član Partizana, Rada i Radničkog, Aleksanadar Kosorić. Članovi tima na početku sezone su bili i nekadašnji napadač Jagodine i Novog Pazara Marko Simić, kao i bivši defanzivac Vojvodine Nikola Kovačević. Ali njih nema u protokolima u poslednjih nekoliko mečeva.

U sastavu su i trojica Rusa, dvojica fudbalera iz Nikaragve, a ostatak čine domaći fudbaleri. Imaju sedmoricu reprezentaztivaca Letonije od kojih je najbolji Aleksej Višnjakovs. On je ofanzivni reprezentativac i kapiten selekcije Letonije za koju je odigrao 81 meč i dao devet golova. Trenutno je u prvi strelac lige sa osam golova.

APOEL - Milojević i Stojiljković nisu hteli, hoće li Ugo Vijeira? Bez najboljeg na Zvezdu, ali sa 21 strancem... Zvezda ima da naplati i neke dugove iz prošlosti...

Ako sve bude kako treba i ako Crvena zvezda u prvom kolu kvalifikacija eliminiše letonske autsajdere Spartaks Jurmalu, u drugom kolu sledi ono pravo i ozbiljan rival - APOEL iz Nikozije. Pod pretpostavkom da će i Kiprani savladati svoju prvu evropsku prepreku i eliminisati litvansku Suduvu.

APOEL je jedan od rivala po meri koje je Zvezda mogla da dobije u drugom kolu. Ni najteži, ali ni najlakši.

Kiparski klubovi su u evrokupovima do početka ovog veka služili za popravljanje gol-razlike, a onda kreće uspon na osnovama uloženog novca i ogromnog broja stranih fudbalera, uglavnom iz Španije, Portugalije i Brazila. Perjanica uspeha kiparskog fudbala je bio baš APOEL, a jedna od prvih slavnih epizoda je bila eliminacija Crvene zvezde u kvalifikacijama za UEFA kup 2008. godine. Zvezda je tada doživela šokantnu eliminaciju s obzirom da je bila favorit. Posle 2:2 na Kipru, isti rezultat je posle 90 minuta bio i u Beogradu, da bi APOEL prošao posle 3:3 u produžecima. Posle tog meča je smenjena kompletna uprava Crvene zvezde na čelu sa Toplicom Spasojevićem, a otišao je i trener Zdenjek Zeman.

Bio je to vesnik Zvezdinih nesrećnih godina i najvećih uspeha u istoriji APOEL-a. Kiparski klub se sledeće sezone plasirao u Ligu šampiona, pošto je sa Nenadom Mirosavljevićem kao udarnom iglom prethodno eliminisao Partizan. U eliti se nije obrukao upisavši remije protiv Čelsija i Atletika. Arhitekta tog tima je bio naš stručnjak Ivan Jovanović koji je u klubu proveo pet godina i ispisao mu najlepše stranice istorije.

U sezoni 2011/2012 APEOL je bio prva senzacija evropskog fudbala. Jovanovićev tim je tada došao do četvrtfnala Lige šampiona pošto je bio prvi u grupi sa Zenitom, Šahtjorom i Portom, a potom je u osmini finala izbacio i Lion! U četvrtfinalu ih je zaustavio Murinjov Real.

U poslednjih pet godina, APOEL je redovan učesnik grupnih faza evrokupova, od čega dva puta Lige šampiona. Prošle sezone je bio u grupi s Realom, Borusijom i Totenhem gde je osvojio dva boda.

Prošlo leto su počeli turbulentno i posle samo tri meča u Evropi smenili holandskog trenera Marija Bijna. Interesantno je da su pre njega žarko želeli da dovedu Vladana Milojevića koji je imao sjajnu sezonu u Panioniosu, ali je on izabrao Crvenu zvezdu.

U prethdnoj sezoni su osvojili titulu u dramatičnoj trci sa Apolonom. Presudio je derbi tri kola pre kraja u kojem je APOEL preokrenuo golovima iskusnog Igora de Kamarga i pobedom od 2:1 preoteo Apolonu prvo mesto.

Upravo je De Kamargo bio najzvučnije ime šampionskog tima u prethodnoj sezoni. I najbolji igrač sa 15 golova na 25 mečeva. Kažemo „bio“ jer je napustio klub i preselio se u Mehelen.

Tokom svih ovih godina, APOEL je bio kolonija stranaca sa tek ponekim kiparskim fudbalerom poput golmana Hjotisa koji su imali koliko-toliko ozbiljnu ulogu. Španci, Brazilci, Portugalci su bili nosioci igre. U šampionskom sastavu iz prošle sezone, samo dvojica kiparskih fudbalera su imala veću minutažu.

Odlaskom De Kamarga su izgubili udarnu iglu i želeli su da taj nedostatak nadomeste dovođenjemNikole Stojiljkovića. Ali i on je poput Milojevića godinu dana ranije, izabrao Crvenu zvezdu pre njih. Potom su se okrenuli nekadašnjem Zvezdinom napadaču Ugu Vijeiri koji im je glavna želja u ovom prelaznom roku. Međutim, PAOK i AEK im kvare planove jer takođe žele Portugalca. Ipak, vrlo je moguće da vidimo Uga Vijeiru kao predvodnika napadačke linije kiparskog šampiona u dvomeču sa Crvenom zvezdom.

Trenutno u igračkom kadru imaju 21 inostranog fudblera!

Napustio ih je prvi golman Nauzet Perez koji se vratio u Španiju, a zameniće ga Venecuelanac RafaelRomo koji se vratio sa pozajmice kao najbolji golman Druge lige Belgije. On ili iskusni Vaterman koji je nekada branio za PSV će početi sezonu.

Ovog leta je APOEL napustio i dugogodišnji levi bek Roberto Lago i vratio se Španiju, a umesto njega su doveli Brazilca Kajua iz Santosa. Standradni štoperi su iskusni Jorgos Merkis, Španac Hesus Rueda i Brazilac Karlao, oni se menjaju na dve štoperske pozicije, a nedavno su doveli prekaljenog štopera Joana Tavaresa. Desni bek je nekadašnji mladi reprezentativac Španije Emilijano Nsue.

Trenutno najbolji igrač tima je vezista Gajas Zahid. Norvežanin je je bio nezamenjiv prethodne sezone i već ima neke ozbiljne ponude iz Evrope. Zanimljiv igrač je i ofanzivni vezista Lorenco Ebesilio koji je ponikao u Ajaksu, a triling opasnih igrača u veznom redu kompletira Roland Salaj. Mađar je najskuplje pojačanje u istoriji kluba, prošlog leta su ga Puškašu platili 2.000.000 evra i ostavio je vrlo dobar utisak u prvoj sezoni.

Srce tima i živa legenda kluba je Portugalac Nunjo Morais, najstandardniji igrač prethodnih sezona. Došao je iz Čelsija 2007. godine i od tada je pogonsko gorivo kiparskog tima.

Posle odlaska De Kamarga, najozbiljnije opcije u špicu su iskusni Afrikanac Pote i australijsko krilo TomiOar, ali to kapitalno pojačanje u napadu se još čeka.

Trener ekipe je portugalski stručnjak Bruna Balatazara koji je preuzeo ekipu od Grka Domnisa u martu, uspeo da posloži kockice i da osvoji titulu.

APOEL je rival protiv kojeg se Zvezda jednom već opekla, pa nema nikakvog razloga za potcenjivanje. Pogotovo to ne treba očekivati od aktuelne garniture u Zvezdi koja je do sada pokazala neke druge manire u Evropi, za razliku od prethodnih sezona.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar