Otmice novinara nije bilo

Protiv novinara Stefana Cvetkovića pokreće se istraga za lažno prijavljivanje otmice – saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu i navelo da je istraga pokazala da nije bilo otmice i da je Cvetković zvao svoju majku u noći u kojoj je navodno otet.

Srbija 19.06.2018 | 12:15
Otmice novinara nije bilo
– Nakon analize do sada utvrđenih i dostavljenih podataka i dokaza, Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu nije utvrdilo da je došlo do izvršenja krivičnog djela Protivpravno lišenje slobode iz čl. 132 KZ,ili Otmica iz čl. 134 KZ, ili bilo kog drugog krivičnog djela sankcionisanog Krivičnim zakonikom Republike Srbije, u kome se Cvetković Stefan javlja kao oštećeni – saopštilo je tužilaštvo.

Kako je saopšteno, utvrđeni materijalni dokazi i izjave svjedoka, uključujući i izjavu samog Cvetković Stefana, ne potvrđuju ključne navode njegove izjave date nadležnim policijskim službenicima, a u kojoj tvrdi i time prijavljuje izvršenje nekog od navedenih krivičnih djela na njegovu štetu.

– Naprotiv, utvrđeni materijalni dokazi, odnosno izolovani DNK profil koji je izuzet sa sata i koji je po iskazu Cvetkovića otrgnut sa njegove lijeve ruke od strane NN izvršioca koji nije imao rukavice na rukama sadrži samo nesporni DNK profil Stefana Cvetkovića i nema drugih DNK profila – saopštilo je tužilaštvo.

Kako dodaju, analizom 21 brisa uzetih spolja i iz unutrašnjosti putničkog vozila marke „folskvagen polo“ izolovani su DNK profili oca Cvetković Stefana, njegove majke i nesporni uzorci samog Cvetković Stefana.

– Nema izolovanog profila NN eventualnog počinioca koji bi bio u skladu sa izjavom Cvetković Stefana, pregledom video nadzora sa svih kamera na benzinskoj pumpi „Lukoil“ u vremenu od 19 do 23 časa utvrđeno je da Cvetković Stefan nije prošao kroz zonu pumpe i samim tim nije uočeno ni vozilo za koje je Cvetković naveo da ga je pratilo, pregledom video kamera postavljenih na vili “Luks” u Bijeloj Crkvi primijećeno je putničko vozilo koje po svojim karakteristikama odgovara vozilu Cvetković Stefana, a nije uočeno nijedno drugo vozilo koje se kretalo u istom pravcu neposredno iza njegovog vozila i koje ga je pratilo – saopštilo je Tužilaštvo.

Kako kažu, listingom podataka mobilnih telefona Cvetković Stefana utvrđeno je da je u periodu kada je navodno bio otet, novinar komunicirao sa svojom majkom!

– Listingom zadržanih podataka za mobilne telefone Cvetković Stefana i to za njegova tri privatna broja i to u periodu od 13.6 do 19.6. 2018. godine utvrđeno je da je u 01.36 časova Cvetković komunicirao sa svojom majkom Dragicom, a kontakt je ostvaren u vremenu kada je Cvetković po sopstvenim navodima otet – saopštilo je tužilaštvo.

Istraga za lažno prijavljivanje
Tužilaštvo je saopštilo da je Cvetković počinio krivično djelo lažno prijavljivanje, zbog čega se protiv njega pokreće istraga.

– Isti ti materijalni dokazi i činjenice, koje su utvrđene tokom predistražnog postupka, ukazuju i predstavljaju osnovanu sumnju da je Cvetković Stefan izvršio krivično djelo lažno prijavljivanje iz čl. 334 Krivičnog zakonika. Imajući navedeno u vidu, nadležno javno tužilaštvo će protiv navedenog lica za navedeno krivično djelo preduzeti zakonom predviđene radnje radi utvrđivanja mogućeg postojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti učinioca, nakon čega će donijeti odluku o daljem toku krivičnog postupka – saopštilo je tužilaštvo.

Hitna i opsežna potraga za novinarom Stefanom Cvetkovićem pokrenuta je u periodu od 14. do 15. juna nakon što je na teritoriji opštine Bela Crkva uočeno napušteno putničko vozilo za koje je utvrđeno da pripada Cvetković Stefanu.

– Imajući u vidu ranije prijavljene prijetnje po bezbjednost navedenog lica, kao i Sporazum o mjerama za unapređenje bezbjednosti novinara, odgovarajuće policijske službe i jedinice su, u saradnji sa mjesno i stvarno nadležnim javnim tužilaštvom, preduzele sve raspoložive mjere i radnje radi pronalaska Cvetković Stefana i utvrđivanja činjeničnog stanja – dodalo je tužilaštvo.

Cvetković je pronađen nešto više od 30 sati kasnije u dobrom stanju, na ulici, nedaleko od svoje kuće. Policiji je ispričao da je bio otet, ali da ne može da otkrije ko ga je i kako spasao, kao i gdje se nalazio dok su MUP i BIA tragali za njime.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nindža

19.06.2018 10:25

Ma,ovo je neki petljanac,ne ide mu istraživačko novinarstvo,pa se malo oprobao u trileru,ali los mu je scenario.Treba ga isključiti iz novinarstva,pa onda kazniti po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Treba

19.06.2018 11:18

ga kazniti i zabraniti bavljenje novinarstvom,ko zna cim se sve bavi?

Name

M.R.

19.06.2018 11:36

Tako ti je to, kad politicari podkupe ovaj slajm od novinara, pa isplivaju na pvrsinu kao i svako nezrelo g ..no.

ODGOVORITE
Name

Dokle vise

19.06.2018 19:06

Ako je pravio cirkus od sebe i policije treba ga dobro kazniti. To jes treba ga nagraditi jednu godinu kopanja uglja u rudniku.

ODGOVORITE