BiH izgubila 3,4 milijarde maraka

Od početka primjene privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) do kraja prošle godine Bosna i Hercegovina, zbog smanjenja i na kraju ukidanja carina za robu iz EU, izgubila je 3,4 milijarde KM ili u prosjeku oko 385 miliona KM godišnje.

Bosna i Hercegovina 19.06.2018 | 09:23
BiH izgubila 3,4 milijarde maraka
Recimo, 2008. godine, kada se na robu iz EU plaćala carina, BiH je po tom osnovu prikupila 651 milion KM, a već sljedeće, kada je počela primjena privremenog SSP-a, svega 346 miliona KM.

Dalje, iz godine u godinu prihodi od carina su padali, a, očekivano, najmanje je prikupljeno u 2013. godini, kada su u potpunosti ukinute carine, i to svega 216 miliona KM.

Treba naglasiti i to da cijene tih proizvoda, i pored ukidanja carina, uopšte nisu padale, kako su tada pričali nadležni, već su ostale manje-više na istom nivou i gotovo svi se slažu da BiH nije imala nikakvih koristi sprovođenjem SSP-a.

“Tada je bio veliki pritisak Evropske unije da prihvatimo tako nešto i to smo i uradili uz onu priču da će nama biti bolje, a na kraju smo se doveli u prilično nezavidnu situaciju. Nismo podigli nivo konkurentnosti i žrtva smo tog procesa”, rekao je Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Dodao je da smo ušli grlom u jagode, ne samo kada je u pitanju ukidanje carine, jer sve to, kako objašnjava, nismo pratili ozbiljnom unutrašnjom politikom koja bi amortizovala sve to i kako to možemo nadoknaditi.

“Naša birokratija je išla logikom, rekli su to iz Evropske unije i sigurno je za nas to dobro”, istakao je Radivojac.

Od ukidanja carina i gubitka novca po tom osnovu, po mišljenju stručnjaka, mnogo je gore uništavanje cijelih grana privrede. Primjera radi, ukidanjem carina na određene proizvode, domaći proizvođači zbog tehnološke zaostalosti nisu se mogli nositi s kolegama iz Evropske unije i najbolji primjer je svinjogojstvo, koje danas praktično ne postoji. Sa druge strane, industrija prerade pilećeg mesa u BiH danas je najrazvijenija u regionu i značajno je konkurentna zemljama EU i to zahvaljujući činjenici da su se carine na uvoz tog mesa u BiH zadržale najduže.

“S carinama je trebalo zatezati. Mi smo to prihvatili, a vidimo da još zadugo nećemo ući u Evropsku uniju. Tada je bila priča da kad ukinemo carine, dobijamo pristup nekim fondovima, od čega, kao što vidimo, nema ništa”, rekao je Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodao je da smo jednostavno tehnološki zaostali i jačanjem konkurentnosti to nismo mogli nadomjestiti.

“Puno gore od gubitka novca po osnovu carina je uništavanje nekih grana industrije i privrede”, podvlači Vasić i kao primjer navodi industriju mesa.

“Osim piletine, praktično i ne postoji industrija mesa, jer je ukidanjem carina tržište preplavila uvozna roba s kojom se domaći proizvođači nisu mogli nositi”, zaključuje Vasić.

(Nezavisne)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Milan

19.06.2018 07:38

Pa neka drzava da pidsticaj domacim proizvodjacima hrane (mesa, voca i povrca) kao sto to rade na zapadu. Ne moze piljoprivrednik placati litar nafte 2.50 KM za obradu zemlje vec moraju biti oslobodjeni svih poreza i akciza. Bitno je da politicari imaju svoj lobi kod uvoznika i to jos 100 puta ne kvalitetne robe u odnosu na domacu. Si oni (politicari) imaju svoj veliki dio kolaca.

ODGOVORITE
Name

слобода

19.06.2018 07:57

Причаш глупости! Како држава да даје подстицаје кад домаћи произвођачи упркос свему нису конкурентни....треба увести царине једино тако се може нешто постићи...још се нико од ЕУ није усрећио

Name

Ulica i motka

19.06.2018 07:40

Pa sada mora da ih naknadi na akcizama, to što su ukinute carine da bi se srušila domaća pruzvodnja jer se više domaća proizvona ne štiti carinama i kvotama, sada mora da plaćami astronomskom cenom goriva.

ODGOVORITE
Name

ipe

19.06.2018 07:41

Sto bi ga rekli svako malo To je nas vitalni nacionalni interes,da svi zajedno i Bosnjaci i Srbi i Hrvati nemaju nista od privrede ovdje nego brate da se iseljavmo u Njemacku i onda otud nastavimo da branimo svoje torove i svoje medje.

ODGOVORITE
Name

Pa

19.06.2018 07:46

Jos kad se dobro zaduze na zapdu. Kad je steta, neka je velika steta. Balkan ! ! ! Ma neka je guzonjama doro.

ODGOVORITE
Name

Bez Jake Ekonomije Nama Nema Spasa

19.06.2018 08:03

Bez jake ekonomije nama nema spasa da zivimo od domacih proizvoda otvaranje fabrika i ostslo

Name

Osvit

19.06.2018 07:52

Moze se to i drugacije reci, gradanima BiH ostao taj novac u dzepovima .Nazalost vjerovatno je ponovo uzet kroz akcize takse , poreze visoke cijene telekoma preskupe lijekove, kroz placanje 70.000 prekobrojne administracije koja kosta milijardu i petsto miliona maraka godisnje.Postali smo zemlja bez sadrzaja i perspektive koja sve vise lici na praznu ljusturu a cije pucanje sprecavaju iskljucivo nesretnici koji bjeze odavde i salju novac svojim porodicama za golo prezivljavanje i krckanja domace stednje kroz kupovinu bankama obveznica i trezorskih zapisa ove zbunjene Vlade.

ODGOVORITE
Name

Petar

19.06.2018 08:28

Kada je predsjednik Dodik upozoravao na ovo i tražio da Njemačka kao najjača zemlja EU nadoknadio BiH dio štete Šarović se smijao i negirao gubitke u procesu pridruživanja EU. Mi smo za njih samo kolonija a današnji sistem je sistem modernog neokolonijalizma dok to ne shvatimo za nas neće biti sreće ovdje na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

damir

19.06.2018 10:13

Dodik jedino od EU može tražiti još jedan kredit, nebitno da li je mali ili veliki ;). To što vas srpsku seljadiju lik loži da je neka faca, ne znači u stvarnosti da on to i jeste.

Name

Sinny Boy

19.06.2018 08:36

Pa šta mislite zašto je zapad postavio i drži ovdašnje političare na vlasti u entitetima i na nivou BiH? Pa zato da sprovode politiku i interese zapada. Zašto entiti i BiH mora "ispuniti određene uslove" za prijem BiH u EU? Pa zato da se sprovodi politika i interes zapada. To sa obostranim ukidanjem carina je najveća PREVARA od strane zapada. On nam izvoze robu i hranu po damping i subvencionisanim cijenama a pri tome naša roba im je ne kvalitetna i skupa. To su naši političari sve znali prije potpisivanja takvih ugovora i zakona ali su sve posljedice toga PREĆUTALI svojim narodima i građanima. Evo pitam ja naše političare ZAŠTO MI NE UVOZIMO TRUPCE IZ NJEMAČKE I ITALIJE a u isto vrijeme da im izvozimo namještaj napravljen od tih uvezenih trupaca?

ODGOVORITE
Name

odgovor

19.06.2018 08:43

Radi li iko svoj posao u ovom entitetu i ovoj državi ?

ODGOVORITE
Name

racic

19.06.2018 09:01

Strancima smanjuju i ukidaju carine, a nama domacima podizu akcize ? Super nam je logika. Ali jbg ne moze i jare i mmf pare. A na racun toga neki "nasi" "glavati gospodini" se i obogatise. Sreca pa je sve tako ocigledno. Ostaje nam nada da cemo otvoriti oci, ne da bi vidjeli, vec da ne zmirimo. Dolazi novo vrijeme. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Zizi

19.06.2018 13:00

EU komanduje i zato unistise nasu privredu.Kad se udje u uniju bit ce jos gore. Gledajte na komsije kako zive.Dala baba marku da udje u kolo, a dala bi dvije da izadje.

ODGOVORITE
Name

Dario

19.06.2018 13:39

Tako i treba to je drzava.

ODGOVORITE
Name

Naj

20.06.2018 13:02

Gore je sto su pamet izgubili.

ODGOVORITE