Građani hoće blokadu Sobranja

Demonstranti u Makedoniji koji već pet dana protestuju protiv sporazuma sa Grčkom o konačnom rješenju spora o imenu, kojim bivša jugoslenska republika postaje Republika Sevjerna Makedonija, pozvali su na blokadu Sobranja, gdje će se danas raspravljati o tom dokumentu.

Region 19.06.2018 | 08:44
Građani hoće blokadu Sobranja
Predsjednik Sobranja Talat Džaferi zakazao je za danas u 11.00 časova sjednicu parlamentarne Komisije za evropska pitanja na kojoj treba da se razmotri prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma, koji je juče usvojila Vlada.

Nakon debate u Komisiji za evropska pitanja, sporazum će biti upućen u Sobranje, a za njegovo usvajanje neohodna je prosta većina od 61 poslanika.

Džaferi očekuje da parlament do petka, 22. juna, ratifikuje sporazum, nakon čega će biti upućen predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu na potpisivanje.

Demonstranti su sinoć pozvali lidera opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da napusti parlament i priključi se protestima.

Za sada nije jasno ko stoji iza protesta u Skoplju.

Ratifikacija u parlamentu je uslov koji treba da ispune makedonske vlasti, a zatim grčka strana treba da obavijesti EU i NATO da je prevaziđena najveća prepreka za nastavak integracionog procesa Makedonije.

Makedonija krajem juna očekuje poziv za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU, a početkom jula poziv za članstvo u NATO. 

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dzoo

19.06.2018 06:54

Cuj gradjani ma to su idioti isti kao nasi koji rade protiv EU.Hoce da sa Rusima da muljaju pogan ziva.

ODGOVORITE
Name

ODGOVOR

19.06.2018 07:20

Џоо ти ли си.