Migrantski centar ruši bezbjednost

Na region bi negativno uticalo ukoliko bi se u pojedinim državama Zapadnog Balkana osnovali centri koji bi primali protjerane migrante iz Evropske unije, čime bi bila ugrožena bezbjednost zemalja, uključujući i Crnu Goru, smatra stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović.

Bosna i Hercegovina 18.06.2018 | 23:09
Migrantski centar ruši bezbjednost
On je, komentarišući navode iz pojedinih svjetskih medija da je Austrija skovala radikalnu strategiju za protjerivanje većeg broja migranata tako što će ih smjestiti na Balkan, kazao da se takvoj ideji treba suprotstaviti. 

“Te osobe uglavnom dolaze sa Bliskog istoka, a mi živimo u multietničkim sredinama i svaki poremećaj tog balansa na ovim prostorima, u odnosu na etničku pripadnosti i tako dalje, izazvao bi destabilizaciju. Na ovim prostorima se zbog takvih stvari ratovalo”, rekao je Trifunović Pobjedi. 

Prema pisanju pojedinih svjetskih medija, skoro je izvjesno da će se strategija Austrije realizovati, jer je navodno tamošnja Vlada već počela da pregovara sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom i Kosovom o osnivanju prihvatilišta u tim zemljama. Dogovor još nije pao, jer su te zemlje, kako pišu mediji, zauzvrat zatražile novac, te Beč trenutno razmatra i neke pravne mogućnosti.

Beč je, kako ukazuje tamošnja štampa, počeo da insistira na promjeni paradigme o evropskoj politici prema migrantima, dvije sedmice pred preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom. 

Takva politika austrijske Vlade, sudeći prema riječima srbijanskog stručnjaka za bezbjednost Trifunovića, nije principijelna. 

“Prijemom migranata Evropa je sistematski, na organizovan način dolazila do određene jeftine radne snage, dok se nije ,popunila određena crta. Ne možemo da budemo žrtva nedostatka radne snage u Evropi, a kad popune svoje kapacitete onda kažu: evo vama rješavajte, to nije principijelno”, rekao je Trifunović. 

On je poručio da Evropa treba da nađe mehanizam kako će da rješava svoje probleme, te da ne može to da radi tako što će ih gurati pod tepih.

“Taj pokušaj da se vruć krompir prebaci na prostor Balkana, to im je najlakše, ali mi ne treba da budemo kanta za đubre Evrope. Zašto bismo mi trpjeli lošu politiku Evropske unije, da postanemo kanta za đubre za migrante”, pitao je Trifunović. 

Trifunović je rekao da na ovim prostorima postoji sklad između pripadnika različitih religija, da je konačno uspostavljena harominija, te da bi svaki disbalans mogao da dovede do novih sukoba.

On zato smatra da balkanske države, uključujući i Crnu Goru, prosto treba da reaguju na austrijsku ideju tako što će donijeti set zakona kojim će zabraniti migrantima da se zadržavaju duže od 90 dana. 

“Zakonom se jedino možemo zaštititi”, zaključio je Trifunović.

(Agencije) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

TORRO

18.06.2018 22:00

OVO JE OČITO DOGOVOR.... SADA ĆE SE POSAVITI NOVI USLOV ZA ULAZAK U EU.... UHLJEBITE MIGRANTE NA NAJVISIM HUMANIM STANDARDIMA... PREDNOST ZA ZAPOSLJAVANJE, UDOBAN SMJESTAJ I KVALITETNA ISHRANA

ODGOVORITE
Name

Kiki

18.06.2018 22:08

Ovaj smrad naziva ljude djubretom..fuuj. Ko fol on bi da vodi svjetsku politiku a nije Jos shvatio da se kod nas nije vodio vjerski rat nego gola borba za teritoriju..od Slovenije do Kosova.

ODGOVORITE
Name

Па

19.06.2018 07:36

Баш није ли? Зашто смо онда сабијени у 3 тора?

Name

Re KIKI

19.06.2018 08:40

Pravi gradjansko-vjerski, nego sta?! Od svega sto je Trifunovic rekao vama je to zapalo za oko. A broj izbjeglica i svega onog sto bi to donijelo, odgovara, a?

Name

Dire Straits

19.06.2018 09:21

Ova njegova analiza sa prijedlozima je sasvim korektna. Što se tiče ovo teme, ovaj čovjek je u pravu. Nije nikog' nazvao đubretom, već je metaforički govoreči upotrebi "kantu za đubre". Prije da neko drugi /SAD,EU/ ove ljude smatra tako, jer su svojom politikom u tim zemljama izazvali rat, pa migracije, i na kraju ih žele smjestiti na Balkan. Znači, oni neće to "đubre".

Name

Kiki

19.06.2018 14:30

Cuj gradjansko-vjerski ..ja bi to nazvo seljacko-teritorijalni.

Name

Па

19.06.2018 02:43

Одкуд сад то?

ODGOVORITE
Name

kkk

19.06.2018 04:21

Vrli ministar Mektic kaze da nista ne moze narusiti bezbjednosnu situaciju u BiH!

ODGOVORITE
Name

Zero

20.06.2018 09:33

Ovde se i ne spominje BiH nego druge drzave na balkanu, zato se i pitam zasto pjenite...prvo treba procitati.

Name

Lemi

19.06.2018 04:47

Za narodne pare uspjeli su zasrati i u Njemačkoj,i još usput napraviti teški skandal u drugoj državi poslije zabrane Erdoganu da održi isti takav skup.

ODGOVORITE
Name

Novomatic Admiral

19.06.2018 09:12

Ko da se suprotstavi kad naši predsjednici za Austrijski kriminalni koncern Novomatic Admiral peru novac?

ODGOVORITE
Name

sve zaposliti

19.06.2018 10:24

Kada su vidjeli kako izbjeglice zive ,uredjeni stanovi,pare na vrijeme,sjedi ljebe da te jedem,imaju vise od onih koji rade i placaju poreze, kazu dolazi 30 miliona izbjeglica ,vec su na putu.

ODGOVORITE
Name

nanovija vest

20.06.2018 02:10

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je danas u Briselu da je Crna Gora preduzela ‘sve neophodne’ mjere za ‘mogući’ priliv migranata, saopšteno je danas iz Vlade. Nuhodžić je u Briselu razgovarao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom i ministrima unutrašnjih poslova Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Srbije, Austrije i Bugarske.

ODGOVORITE