SP: Englezi jedva dobiše Tunis, u nadonadi!

Kejn u 91. minutu spasao Engleze očajnog starta Mundijala! Pogotkom kapitena Harija Kejna fudbaleri Engleske pobedili su Tunis u drugoj utakmici prvog kola grupe G Svetskog prvenstva u Rusiji – 2:1 (1:1).  Hari Kejn je heroj Engleske! Engleska golom Harija Kejna u sudijskoj nadoknadi pobedila Tunis 2:1, u drugom meču prvog kola grupe G na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Fudbal 18.06.2018 | 22:10
SP: Englezi jedva dobiše Tunis, u nadonadi!
Glavom i bradom Hari Kejn! Fenomenalni kapiten Engleske sa dva gola srušio Tunis na mundijalskoj premijeri - 2:1.

Kejn, koji je bio dvostruki strelac na ovom susretu, u samom finišu susreta je sačekao otpadak na drugoj stativi posle kornera i glavom zatresao mrežu za veliku i važnu pobedu.

Englezi su odigrali dva različita poluvremena – prvo, u kojem su bili dominantni i drugo, u kojem nijednom nisu ugrozili gol Tunisa, sve do već opisanog gola napadača Totenhema, posle kojeg navijači neće biti zabrinuti da će im se ponoviti scenario od pre četiri godine, kada su takmičenje u Brazilu završili već u grupnoj fazi.

Englezi su meč u Volgogradu dočekali kao veliki favoriti, što su potvrdili već u prvih pet minuta, kada su imali dve stotpostotne šanse – prvo je promašio Džesi Lingard, da bi u sledećem napadu poslužio Rahima Sterlinga koji ispred praznog gola nije uspeo da dobro zahvati loptu.

Ipak, ‘Gordi Albion’ je stigao do ranog vođstva preko kapitena Harija Kejna. Posle udarca iz ugla, najviši u skoku je bio Džon Stons, njegov udarac glavom fantastičnom paradom zaustavio je Hasen. Ipak, čuvar mreže Tunisa nije imao sreće jer je lopta pala na nogu Kejnu koji je poslao u praznu mrežu – 0:1.

Posle tog pogotka prvi golman Tunisa morao je van terena zbog povrede ramena, a Englezi su do kraja poluvremena propustili nekoliko velikih prilika.

Najbliži da uvećaju prednost bili su ponovo Lingard (u dva navrata), Dele Ali, kao i spomenuti štoper Stons, a kazna za promašaje stigla je nakon nešto više od pola sata igre.

Gotovo ni iz čega Tunišani su stigli do šanse da izjednače – Bron je centrirao sa desnog boka, lopta je preletala sve igrače u kaznenom prostoru, ali je onda Kajl Voker neshvatljivo laktom udario Ben Jusefa i sudija je opravdano pokazao na belu tačku.

Siguran izvođač najstrože kazne bio je Bendžani Sasi, iako je Džordan Pikford zakačio loptu koja je završila u donjem levom uglu, pa se na odmor otišlo nerešenim rezultatom.

Ako je prvi deo igre bio zanimljiv i pun prilika, drugi je bio sušta suprotnost – iako Tunis nije uopšte napadao, uspeo je da otupi sve napade rivala, pa su Englezi tek sporadično pokušavali, obično udarcima iz prekida ili centaršutevima sa boka.

Jedine dve dobre šanse ekipe Gareta Sautgejta u drugih 45 minuta stigle su nakon kornera, a druga im je donela tako važan i željen gol.

Kejn je sačekao odbitak na drugoj stativi i, slično kao kod prvog, potvrdio da mu je osnovna karakteristika da se nađe na pravom mestu u pravo vreme.

Engleska je došla do tri boda koliko u grupi G ima i Belgija, a Panama i Tunis su ostale na nuli.

U sledećem kolu Tunišani idu na noge moćnim Belgijancima u subotu od 14 časova, dok će Englezi u istom terminu, dan kasnije igrati sa Panamcima.

Pakao je prošla Engleska kroz Volgograd…

U počeku je delovalo da će "gordi Albion" do vrha napuniti mrežu Tunisa, a na kraju je jedva, tek u sidijskoj nadokandi drugog poluvremena, iščupao pobedu i stao uz rame Belgiji, koja je ranije u ponedeljak ubedljivo savladala Panamu.

Engleska – Tunis 2:1 (1:1)!

Motivisano, vrlo raspoloženo i pre svega snažno su izabranici Gereta Sautgejta započeli takmičenje na 21. Mundijalu u Rusiji. Ređale su se šanse u prvih desetak minuta, ali i veliki promašaji. Ipak, spasa od Harija Kejna za odbranu Tunisa nije bilo.

Kapiten je odigrao kapitenski i sa dva postignuta gola poveo Ostrvljane ka osmini finala. Bio je najbolji igrač Engleske, bio je prva figura susreta. Engleska definitivno konačno ima pravog vođu, spremnog da "krstaše" povede do najvećih visina. O tome svedoči i njegov učinak na poslednjih osam utakmica – 10 golova!

Prvi na meču protiv Afrikanaca je postigao u 11. minutu. Doduše, imao je i sreće, ali je ključni bio osećaj za gol. Posle maestralne intervencije Mueza Hasena, koji je "skinuo" udarac glavom Džona Stonsa, lopta se odbila do napadača Totenhema, koji je rutinski pogodio mrežu.

Džesi Lingard i Rahim Sterling su se propisno ispromašivali, a Stons je pored propuštene prilike da on postane strelac prvog pogotka neposredno pre "upisa" Kejna, imao još jednu idealnu šansu, ali je sa pet metara od gola Tunisa promašio čitav fudbal.

Kajl Voker je u 33. minutu napravio neverovatnu glupost. Bio je to napad Tunisa koji nije obećavao. "Sveća" je padala u kazneni prostor kada je igrač Mančester sitija laktom udario Anisa Badrija, a arbitar iz Kolumbije Vilmar Ronald bez mnogo razmišljanja pokazao na "kreč". Siguran sa 11 metara u 35. minutu bio je Ferdžani Sasi.

Tunis je u 14. minutu doživeo veliki peh, jer je odlični golman Hasen zbog povrede ramena morao da napusti teren.

Afrikanci su uspevali u drugom delu da zaustave napade Engleza i vrlo uspešno su "gušili" svaki njihov pokušaj da pritisnu i izazovu poniku u odbrani Tunisa. Sve do 91. minuta… Posle gužve, lopta je iz kornera nekako stigla na "drugu stativu", gde je spreman bio Kejn. Engleska je pobedila 2:1 i mnogo opuštenija čeka duel sa Panamom 24. juna.

Harijeva pesma u Volgogradu! Kapiten Gordog Albiona sačuvao je večeras Engleze na mundijalskoj premijeri i sa dva gola glavom doneo startni trijumf svom timu nad Tunisom - 2:1 (1:1).

Bilo je blizu, malo je falilo da se Englezi obrukaju protiv borbenog, ali i limitiranog rivala, ali su opet imali raspoloženog kapitena koji je nastavio tamo gde je stao u kvalifikacijama. Opet je golgeter Totenhema ispoljio šampionski njuh, dva puta se našao na pravom mestu, tačno gde treba i dva puta matirao golmane Tunisa, prvo Hasena u 11, zatim i njegovu zamenu Ben Mustafu u prvom minutu nadoknade. Važan gol, važna pobeda za momke Gareta Sautgejta koji su nagrađeni za dobru igru večeras.

Da nije bilo glupo skrivljenog jedanaesterca Vokera u 35. minutu Englezi bi mogli da kažu da su imali prvo poluvreme iz snova. Sve im je išlo od noge od samog početka, a pravo je čudo kako je afrički tim izbegao da primi gol već posle uvodnih tri minuta kada su Ostrvljani imali dve izgledne šanse, najbolju preko odličnog Džesija Lingarda. 

Maestralno je golman Hasen reagovao na početku meča, a nesrećan pad posle vodećeg pogotka Kejna iz odbitka, koštao ga je učešća na ovoj utakmici. Sjajno je golman Tunisa ukrotio udarac Džona Stounsa glavom sa 12 metara, ali je lopta pala na nogu kapitena Engleske koji je doneo veliku radost ljubiteljima Tri lava u 11. minutu. Potom je usledio kraći prekid, Hasen je zbog povrede izašao iz igre, a umesto njega među stative je od 16. minuta stao rezervista Faruk Ben Mustafa koji je maestralno da odoli večeras pred brojnim napadima Engleza sve do finiša i Harijeve strele.

Dominirala je Engleska u prvom delu, Tunis je bio doslovno sateran u svoj peterac sve do "slučajnog" izjednačenja, ali je lopta čudesno završavala što na prečki, što pored gola. Džesi Lingard se neverovatno ispromašivao, posebno posle izjednačenja Sasija sa bele tačke, kada je propustio dve lepe šanse u samom finišu. Pre njega je i Dele Ali mogao da se upiše u strelce, ali nije imao sreće. 

Bila je Engleska u prvih 45 minuta dobra u svakom pogledu, iz vazduha posle prekida ili akcija po krilima, Sautgejtova ekipa sa trojicom u zadnjoj liniji i pojačanim napadom je igrala dobar fudbal. Probali su u drugom delu da dođu do gola, napadali sa svih strana, ali se Tunis junački branio. Nije Afrikance večeras zanimalo da krenu ozbiljnije u napad, bod im je bio sasvim dovoljan, a njihov najpoznatiji repreznetativac Vahbi Kazri tek nekoliko puta je zapretio Pikfordu.

Na drugoj strani Sautgejt je uveo i Rašforda i Loftus Čika u samom finišu. Dugo rešenja u napadu nije bilo. Nekoliko pokušaja iz slobodnih udaraca preko Ešlija Janga i Tripijea bilo je sve što smo videli do trenutka odluke. A onda se desio korner, nebeski skok Harija Megvajera koji je spustio loptu na glavuHariju Kejnu, a ovaj bio nepogrešiv. Veliki gol za Pevca, drugi glavom večeras za veliko slavlje Engleza i tradicionalno loženje na početku Mundijala.

Svetsko prvenstvo – grupa G:

Tunis – Engleska 1:2 (1:1)
(Sasi 35p – Kejn 11, 90+1)

Volgograd
stadion: Volgograd arena
broj gledalaca: 40.000
sudije: Vilmar Roldan (Kolumbija) Aleksander Guzman (Kolumbija), Kristijan de la Krus (Kolumbija), Rikardo Montero (Kostarika)

Tunis (4-3-3): Hassen (Mustafa 15) – Bron, S. Ben Jusef, Ali Malul, Merija – Škiri, Badri, Sasi – F. Ben Jusef, Kazri (Kalifa 85), Sliti (Ben Amor 73)

Engleska (3-1-4-2): Pikford – Voker, Stons, Megvajer – Henderson – Tripije, Dele Ali (Loftus-Čik 80), Lingard (Dajer 90+3), Jang – Sterling (Rašford 68), Kejn

GRUPA G

Belgija - Panama 3:0 (0:0)
/Mertens 47, Lukaku 69, 75/

Tunis – Engleska 1:2 (1:1)
/Sasi 35p - Kejn 11, 90+1/

TABELA: Belgija 3, Engleska 3, Tunis 0, Panama 0.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar