Priznali: Akcize nam nisu korisne

BiH nije postigla željene rezultate agresivnim povećavanjem akciza na cigarete i zbog toga će najvjerovatnije ove godine biti predložene izmjene zakona kako bi se usporio rast akciza na duvanske proizvode, rekli su za portal CAPITAL ministri finansija RS i FBiH Zoran Tegeltija i Jelka Milićević.

Bosna i Hercegovina 18.06.2018 | 18:21
Priznali: Akcize nam nisu korisne
Analize proizvođača cigareta pokazuju da je povećanjem akciza na cigarete i rastom nelegalne trgovine BiH od 2010. godine do danas izgubila oko 1,5 milijardi KM poreskih prihoda.
 
Sve to uvidjeli su i predstavnici vlasti u BiH zbog čega je nedavno radna grupa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) pripremila izmjenu Zakona o akcizama kojom je predloženo uvođenje moratorijuma na dalje povećanje akciza na cigarete, najvjerovatnije u naredne tri godine, a UO UIO zatražio dodatnu analizu.
 
Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je za CAPITAL da su se uslovi dramatično primijenili od trenutka kada su akcize počele da se povećavaju i da bi rješenje bilo usporavanje rasta akciza, al ne i njihovo smanjenje.

Tegeltija: RS pogodno pogodno tlo za plasman cigareta sa tržišta sa manjim opterećenjem
 
„Sa ovim cijenama RS je, nažalost, pogodno tlo za plasman cigareta sa nekih drugih tržišta koja imaju manje opterećenje. Nadam se da će biti dovoljno spremnosti i saglasnosti da uvedemo moratorijum, koji neće biti dugoročan, već da samo usporimo rast akciza koji trenutno imamo“, rekao je Tegeltija.
 
Govoreći da li je realno očekivati takvo rješenje u izbornoj godini, Tegeltija je rekao da dobre odluke treba donositi bez obzira na to da li je godina izborna ili ne.


 
„Mi u RS smo spremni donijeti takvu odluku. Da li postoji raspoloženje i kod ostalih koji čine većinu, nisam siguran, ali kada su u pitanju minsitri finansija RS, FBiH i BiH mislim da postoji spremnost, jer smatramo da ovo što se sada dešava nije dobro“, kazao je Tegeltija.
 
Ministar finansija FBiH Jelka Milićević je konstatovala da povećanje akciza ne prati povećanje prihoda i da je ovim stvoren veliki prostor za rast crnog tržišta.
 
„Prihodi nam nisu ni pali, ali je to nama indikativno, jer se nije smanjio broj pušača. Stvorili smo prostor za ljude koji se bave tim poslom, a nisu u legalnim tokovima, tako da je ispravan stav radne grupe koju je formirao UO UIO. Vlade RS i FBiH su na zajedničkoj sjednici definisale program aktivnosti za suzbijanje sive ekonomije i jedna od pozicija je upravo i usporavanje povećanja akciza na cigarete i duvanske prerađevine. Razmatrali smo izvještaj radne grupe i rekli smo im da ga moraju doraditi i napraviti potpunu analizu jer nam je lakše izaći sa pripremljenim izmjenama i dopunama zakona pred parlament i to braniti“, rekla je Milićević.
 
Ona je priznala da, s obzirom na to da je izborna godina, možda i nije najbolje vrijeme za izmjene zakona, ali da se može učiniti da to, ipak, bude moguće.

S druge strane, proizvođači upozoravaju da je stanje alarmantno i da je neophodna hitna reakcija vlasti kroz izmjenu zakonskih propisa.
 
Generalni direktor Filip Morisa za BiH Srđan Lazović ističe da je stabilizacija tržišta duvanskih proizvoda jedino moguća kroz hitnu izmjenu zakona o akcizama u dijelu duvanskih proizvoda.


 
"Zbog toga odluku Upravnog odbora smatramo pozitivnim pomakom u tom smjeru i verujemo da je uvođenje moratoriuma ispravno kratkoročno rešenje. Sa druge strane, da bi najavljeni moratorijum zaista i stupio na snagu za 2019. godinu neophodno je da on bude i formalno predložen od strane Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje te usvojen od strane Savjeta ministara i Parlamenta BH“, rekao je Lazović.
 
Direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan Tobacco International za Zapadni Balkan Goran Pekez kaže da ova kompanija snažno podržava preporuke eksperata UIO BiH koji su predložili trogodišnji moratorijum na povećanja akcize na duvan.
 
„Pozivamo vlade i ministarstva finansija u BiH da nastave i sa sveobuhvatnim akcijama borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine, što bi uključilo pojačanu kontrolu nelegalnog prometa u prodavnicama kroz tržišne i poreske inspekcije, kontrole policije na graničnim prelazima, prometnim tačkama i pijacama, rigorozne kontrole uzgoja duvana, kao i druge mjere koje će dovesti do značajnog povrata poreskih prihoda“, rekao je Pekez.
 
Iz ove kompanije navode da velika poreska povećanja, čak i kad su predviđena kalendarom, ukoliko ne uzimaju u obzir kupovnu moć dovode do šokova na tržištu, ekspanzije ilegalne trgovine i gubitaka poreskih prihoda.
 
Podsjećaju da je u BiH akciza povećana sa 28 evra u 2010. na čak 83 evra na 1.000 cigareta u 2018 te da  takav porast akciza i cijena duvanskih proizvoda je, istakao je JTI, bio preveliki teret za potrošače koji su se okrenuli ilegalnim alternativama.
 
„Minimalno akcizno opterećenje u zemljama članicama EU iznosi 90 evra na 1.000 cigareta, ali prema pravilima EU, to je cilj koji zemlje kandidati za ulazak u EU treba da postignu u roku od četiri godine nakon dana pristupanja EU“, navode u JTI.

(Capital)
 

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Fiska

18.06.2018 16:36

Treba to kod nas dici na 180 Eura, ima narod para.

ODGOVORITE
Name

Re

18.06.2018 18:18

Uvesti akcize na hljeb, mlijeko i jaja.

Name

Zvornik

18.06.2018 16:37

Ovoj vladi treba objasniti staje promasena investicija.A toje kad posadis duhan a popusis k....

ODGOVORITE
Name

Re

18.06.2018 19:12

Ova vlada je kao africka sljiva .Nikako je spustit da se nedize previsoko.

Name

Đuro

18.06.2018 16:39

Mene su natjerali da prestanem pušiti.Ja sam im zahvalan.

ODGOVORITE
Name

Re

18.06.2018 21:06

Mnogi su prestali pusiti upravo zbog visokih cijena. Lijepo neko rece da pusac koji pusi tridesetak godina “popusi” stan. O zdravlju nekom drugom prilikom.

Name

Razum

18.06.2018 16:52

Tegeltiji ne treba vjerovati ni kada kaže da se zove Zoran. Floskule ovog tipa ne treba ozbiljno shvatati. Promjena u oktobru ako ne bude, treba spakovati i otići sa Balkana za sva vremena. Takođe ako bude promjena a ne bude odgovornosti, kao i sankcionisanja istih, isto treba protumačiti kao pravo vrijeme za definitivni ODLAZAK.

ODGOVORITE
Name

dr prof

19.06.2018 05:57

Akcize povecati uvesti sto vece namete na jaja.

Name

Re

19.06.2018 06:48

Ja u prave promjene ne vjerujem. Moguće da će biti personalnih promjena, ali sistem funkcionisanja ostaje isti. Do oktobra sam sa porodicom u EU, pred kraj je spajanje porodice...da bar djecu izvučem odavde i da ne znaju za Balkan na ružan način.

Name

Bojkot

18.06.2018 17:37

Bojkotujmo kupovinu cigareta, prestanimo pušiti! Tako ćemo pomoći sebi i svome zdravlju, a ovim lopovima smanjiti mogućnost pljačke.

ODGOVORITE
Name

Re

18.06.2018 21:06

Slazem se.

Name

ex pusac

18.06.2018 17:50

Cigare su nerealno skupe za naš standard, ovakve cijene su samo produkovale crno tržište i smanjen prinos u budžete, cijene cigara bi trebale biti duplo jeftinije

ODGOVORITE
Name

Re

18.06.2018 21:10

Cigare su luksuz i ne moze se govoriti o standardu. Ko zeli da se truje neka izvoli i neka plati. Treba mu i uplate za zdravstveno osiguranje povecati, jer i te kako kosta njegovo lijecenje zbog bolesti uzrokovanih pusenjem. Otidjite u KBC na “plucno” odjeljenje, ORL itd, pa ce vam biti jasno o cemu govorim.

Name

Tiito

18.06.2018 18:32

Nezapamćena pljačka ove jadne sirotinje.

ODGOVORITE
Name

Re

18.06.2018 19:15

Sve je to dobro dok se nepocnu jesti kao kanibali.Tek ce onda da progledaju na oci i skinu ovu vlast

Name

CIK

18.06.2018 18:56

Svako sa gram mozga zna koliko je pušenje štetno. Pušaći su prvi koji bi trebali podržati povećanje cijena do te mjere da ih natjera da prestanu. Ako država smanji alcize na cigare, treba ih tužiti Sudu za Ljudska Prava zbog svjesnog navođenja na konzumaciju kancerogenih proizvoda!!!

ODGOVORITE
Name

Marke Ting

18.06.2018 20:35

Gdje ti zivis,reklame za kockanje i kladjenje ubijaju sa svih strana.Njima je to ok.kada sirotinja potrosi i poslednju marku na kocku.

Name

Tako je

18.06.2018 21:12

Ne samo da truju sebe, nego i svoju djecu, porodicu, okolinu...

Name

re .

19.06.2018 00:20

Bravo strucnjace. Tvoj auto ispusti za 1 minut vise kancerogenih materija nego pusac za 100 godina. Zasto ne dignu poreze na kuce preko 200 kvadrata i auta preko 5 000 km.Poreze na prazne stanove koje banda gradi samo da proda lokale ispod zgrade a stanovi ostaju prazni.itd... Po meni ,vlasnik auta od 100 000 km bi na registraciji placao 17 000 km poreza + registraciju.Pa (kako ti kazes) neka ne vozi tako skupo auto u zemlji gdje treba 500 penzija da se kupi takvo nesto.

Name

Petyr Baelish

18.06.2018 20:22

Zaletila se bratija da usklađuje cijene cigareta sa Evropskom Unijom, a plate sa Gambijom. Bratijo budite malo realni, predugo ste među oblacima. I sam kupujem cigarete ispod tezge za 2 - 2,5 KM već godinu dana. Ne dam iz principa ni marku u vašu kasu, a što bih? :)

ODGOVORITE
Name

Buba

18.06.2018 22:02

A tek fabrika duvana jedina u Republici srpskoj!!! Ala su je rasturili junacki!! Pokradena radnici rastjerani obespravljeni dno dna

Name

re

19.06.2018 04:43

Sve kupujem od svercera nas narod pametan pa nadje kanale kada oni nece da povecaju plate necu ni ja da placam pdv.

Name

Novomatic Admiral

18.06.2018 21:48

Kako ministar žvaljo Zoran Tegeltija ne objavi koliko je štete nsnio Novomatic Admiral od 2009 do danas? Žvaljavi ministar Zoran Tegeltija o Novomaticovoj pljački neće da priča jer je na Novomaticovom platnom spisku kao i Jovo Radukić glavni Revizor RS!

ODGOVORITE
Name

Goran

19.06.2018 05:16

Posto su digli sve cijene i uveli akcize na gorivo,sad ce da stopiraju rast cijena cigareta.U prevodu...neka narod pusi!

ODGOVORITE
Name

Nn

19.06.2018 07:59

Da li se zapitate koliko je ljudi napustilo BiH! Jos malo nece imati ko kupovati cigarete.

ODGOVORITE