Bamberg odustao od EK i ode u FIBA Ligu šampiona!

Višestruki prvak Nemačke odustao je od nastupa u Evrokupu i priklonio se rivalskom takmičenju.  Bamberg odustao od Evrokupa i priklonio se FIBA Ligi šampiona.  Nemci veruju da će doći do promene snaga u evropskoj košarci i žele na vreme da sebi obezbede mesto u novoj eliti.

Košarka 21.06.2018 | 09:30
Bamberg odustao od EK i ode u FIBA Ligu šampiona!
Brose Bamberg, polufinalista plej-ofa Bundes lige, imao je rezervisano mesto u Evrokupu 2018/19, ali je u ponedeljak saopšteno da će se devetostruki šampion Nemačke i poslednjih godina standardni evroligaš, od jeseni takmičiti u FIBA Ligi šampiona!

"Stupili smo u dugoročno partnerstvo sa Ligom šampiona i to nam daje mogućnost da sa sigurnošću isplaniramo narednih nekoliko godina. Uvereni smo da će Liga šampiona sve više dobijati na važnosti i da će postati najbolje evropsko takmičenje. Drugi veliki evropski klubovi će slediti naš primer", izjavio je generalni menadžer Bamberga Rolf Bejer.

Žreb Lige šampiona biće obavljen 11. jula u Ženevi.

Grupnu fazu igraće 32 tima, od toga će 24 imati direktan prolaz iz domaćih šampionata, a preostalih osam će učešće izboriti u kvalifikacijama.

Za Bamberg su ove sezone nastupali Luka Mitrović (ima ugovor i za 2018/19, prošle nedelje operisao patelofemularni ligament kolena) i Dejan Musli (slobodan agent).

Bamberg je odustao od Evrolige i odlučio se da od naredne sezone nastupa u FIBA Ligi šampiona!

Devetostruki nemački šampion (sedam puta prvak u poslednjih devet godina), doduše, nije se izborio za učešće u ULEB-ovom takmičenju, jer nije uspeo da odbrani titulu šampiona države, ali kako Nemačka kroz nacionalni šampionat dobija mesto u Evroligi, Bamberg bi imao šansu da se tamo vrati već 2019. Međutim, čelnici ovog kluba odlučili su da u potpunosti odustanu od elitnog takmičenja i priklone se FIBA, s kojom su potpisali petogodišnji ugovor. To praktično znači da će Bamberg narednih pet sezona sigurno igrati u Ligi šampiona. 

"Za nas je važno da možemo da planiramo dugoročno", kazao je prvi čovek Bamberga Rolf Bejer. "Kroz ovo dugoročno partnerstvo dobili smo sigurnost. Uvereni smo da će Liga šampiona napredovati iz godine u godinu i da će u jednom momentu postati najbolje košarkaško takmičenje u Evropi. Drugi veliki evropski klubovi uskoro će početi da slede naš primer". 

Generalni direktor FIBA Lige šampiona Patrik Kominos poželeo je sreću novom članu.

"Oduševljeni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu novom klubu u našoj organizaciji. Ovo je čvrsta potvrda da se razvijamo u elitno takmičenje". 

Treća sezona FIBA Lige šampiona kreće 9. oktobra. Učešće će uzeti 32 tima, od čeka 24 imaju zagarantovan plasman u ligaški deo. Grupe će brojati po osam ekipa i iz svake će u osminu finala proći najbolja četiri tima. Potom sledi četvrtfinale i na kraju Fajnal for. Dosadašnji šampioni su Tenerife (Španija) i AEK (Grčka). 

Žreb za prve kvalifikacione runde zakazan je za 11. jul. 

Daleko od toga FIBA Liga šampiona može da se nosi sa Evroligom po atraktivnosti klubova, ali ako se radi nešto na tom planu preuzimanja primata ovo i nije loš početak. Uz podsećanje da su se ovom takmičenju još ranije priklonili dvostruki šampion Evrope Virtus Bolonja, PAOK, Bešiktaš, Asvel, Hapoel... A treba smetnuti s uma da ni pretnje Panatinaikosa - koliko god trenutno zvučale nerealno - da bi mogao da istupi iz Đordijevog takmičenja. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar