Stomačne infekcije mogu da pokvare odmor

Problemi izazvani virusima uglavnom se javljaju u blažoj formi, bakterijsku zarazu prati teža klinička slika.

Zdravlje 18.06.2018 | 11:48
Stomačne infekcije mogu da pokvare odmor
STOMAČNI problemi koji mogu da nastanu kakozbog unosa lako kvarljivih namirnica, tako i zbog nagle promene sredine, klimei vode za piće, inače su česti leti, a posebno tokom putovanja. Imunitet crevne flore se narušava, zbog čega odrasli i deca osećaju tegobe poput bolova u stomaku, povraćanja i proliva. Unostečnosti, dijeta i nakoknada izubljenih elektrolita je prvapomoć u ovakvim situacijama, dok teži slučajevi zahtevaju infuziju i detaljni lekarski pregled.

Virusne infekcije manifestuju se uglavnom u blažoj formi, a najčešći uzročnik je rota virus. Bakterijske crevne infekcije su češće tokom toplih dana i daju težu kliničku sliku. Izazivaju ih patogene i nepatogene bakterije, odnosno salmonela, šigela i stafilokok.

- Stomačnim infekcijama su najpodložnije osobe sa već oslabljenim imunitetom. Kada se pre putovanja iz bilo kog razloga koriste antibiotici, zatim naglo promeni klima i koristi voda za piće drugačijeg sastava, to je dovoljan razlog da se crevna flora naruši i da organizam postane podložan infekcijama - kaže, za "Novosti", dr Nevenka Dimitrijević,specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac.

Simptomi virusne i bakterijske crevne infekcije najčešće su bolovi u stomaku, povraćanje i proliv. U težim situacijama, dolazi do povišene temperature i nesvestice. Deca su najosetljivija, jer njihov imuni sistem nije dovoljno razvijen.

- Kod dece, simptomi ponekad mogu da deluju dramatično, uz mučninu i bolove. Ali ukoliko dolaze i prolaze u naletima, dok se dete u međuvremenu oseća dobro i raspoloženo, znači da je najverovatnije u pitanju blaži oblik infekcije - kaže za "Novosti", pedijatar dr Olivera Todorović iz Doma zdravlja Palilula. - Ukoliko se jave malaksalost i neraspoloženje, postoji mogućnost da je u pitanju ozbiljnija forma infekcije.

Mirovanje i dijetalni režim ishrane, koji uključuje unos proverenih namirnica, neophodni su kako bi se oporavak ubrzao. Nadoknada tečnosti u obliku čajeva i supe, takođe će doprineti bržem oporavku.

- U određenim slučajevima preparati protiv bolova u stomaku su neophodni. Kod bakterijskih infekcija antibiotike treba uzimati isključivo uz savet lekara, nikako na svoju ruku. Ukoliko simptomi ne prođu nakon dan ili dva, neophodno je obratiti se lekaru koji će utvrditi zbog čega tegobe i dalje traju - kaže dr Nevenka Dimitrijević.

Ukoliko postoji sklonost ka infekcijama, neophodno je pre svakog putovanja pripremiti organizam.

- Osim dobrog opšteg stanja organizma, uzimanje probiotika nekoliko dana pred put može značajno da doprinese očuvanju sluzokože creva i pospešivanju stvaranja dobrih bakterija, što je najvažnije kako bi se organizam zaštitio - kaže dr Olivera Todorović.

PREVENTIVNE MERE

Pažljiva obrada namirnica na temperaturi iznad 70 stepeni, temeljno pranje ruku pre, u toku i posle pripreme hrane jesu osnovne preventivne mere.

- Važno je da se pripremljena hrana jede odmah, da se čuva na niskim temperaturama i ne duže od dva sata. Kuvana hrana treba dobro da se podgreje. Potrebno je koristiti proverenu, flaširanu vodu, na koju je naš organizam navikao - kaže dr Nevenka Dimitrijević.

Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

REE

18.06.2018 19:27

Jedina stomačna nepogoda je kada vidim Dodika

ODGOVORITE
Name

Milija

18.06.2018 19:30

Na svako Dodikovo lupetanje treba se pet puta oglasiti,što se odnosi na opoziciju i one sa zdravim razumom

ODGOVORITE