Švajcarci su ''propisno istukli'' Nejmara!

Fudbaleri Švajcarske su u meč sa Brazilom ušli sa jednostavnom taktikom u odbrani – zaustaviti Nejmara.  Ovako nikoga nisu tukli. . .  Mali prekršaji i oni veliki kada je već nemoguće drugačije ga zaustaviti. Uspeli su Švajcarci u potpunosti da izbace Nejmara iz ritma.

Fudbal 18.06.2018 | 07:30
Švajcarci su ''propisno istukli'' Nejmara!
U tome su tokom većeg dela susreta sa Brazilcima i uspevali uglavnom grubim faulovima. Nad Brazilcem je napravljeno deset prekršaja i zarađeno je nekoliko žutih kartona.

Poslednji put je nad jednim igračem napravljeno deset faulova još davne 1998. godine.

Tada su igrači Tunisa čak 11 puta faulirali napadača Engleske Alana Širera. Taktika se dvadeset godina kasnije isplatila Švajcarcima koji su uspeli da unervoze Brazilce i golom Stevena Zubera iz 50. minuta izbore remi.

Nejmar je protiv Švajcarske postao najviše faulirani brazilski igrač još od 1966. godine.

Kako zaustaviti Brazil? 

Švajcarci su posegnuli za onim najstaromodnijim, često i najkorisnijim rešenjem - zaustavi, odseci i iznerviraj im najboljeg fudbalera.

Malo je reći da su u tome uspeli pošto iz Rostova nose bod protiv Brazila (1:1) i zdravo raspoloženje pred meč sa Srbijom za pet dana u Kalinjingradu. Istina, imali su sreće u finišu meča kod šuteva Mirande i Firmina, ali su to pošteno zaradili na terenu.

Tim Vladimira Petkovića ciljano je faulirao Nejmara, birao kada će napraviti "nemilosrdan" prekršaj za žuti karton, a kada će sitnim povlačenjima samo zaustaviti meč i prekinuti ritam.

Statistika kaže da je nad Nejmarom napravljeno čak deset faulova večeras (odnosno možda ih je bilo i više - ali nisu dosuđeni), što je najviše u poslednjih dvadeset godina na Mundijalima. Pre njega je Alan Širer fauliran 11 puta 1998. godine protiv Tunisa....

Kada je u pitanju reprezentacija Brazila - od 1966. godine i Mundijala u Engleskoj jedan fudbaler ove selekcije nije ovoliko puta zaustavljen od strane protivničkog.

Ako se uzme u obzir da je Nejmar fauliran deset puta - onda se može reći i da su Švajcarci dobro prošli kod meksičkog arbitra koji je opomenuo samo trojicu njihovih fudbalera: Lihtštajnera, Šera i Behramija kojima je to bilo poslednje sredstvo odbrane. 

Švajcarci su takođe gledali i da Nejmara zaustavljaju čim primi loptu i ne priđe mnogo golu, bili su to faulovi na 25 i više metara, najčešće iskosa sa leve strane, a vidno je nervozan zbog toga bio najbolji igrač Brazila i često protestovao kod sudije.

Perfektan meč je odigrao Behrami koji je bio verna senka Nejmara, dobio svaki vazdušni duel sa njim, uspeo nekoliko puta i da mu oduzme loptu, ali i da ga faulira baš kada je to bilo potrebno.

Sigurni smo da će Brazilci nakon ovoga izvršiti veliki pritisak na sudije i da će se oštrije kažnjavati oni koji pokušaju da fauliraju Nejmara, sa ili bez lopte...

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar