SP: Švajcarci šokirali Brazil, Srbija prva u grupi!

Fudbaleri Brazila odigrali su nerešeno sa Švajcarskom 1:1 u prvom kolu Grupe E Svetskog prvenstva u Rusiji.  Ovo komplikuje stvari: Švajcarci odoleli Brazilu! Vrhunsko drugo poluvreme "sajdžija" u kom su fantastično parirali Brazilu i uspeli da "ponište" maestralan gol Kutinja. Srbija ostaje lider grupe posle 1. kola, ali sada je jasno - moramo da pobedimo Švajcarsku! Senzacija! Švajcarski sat zaustavio Brazil s plaže.  Srbija prva u grupi!

Fudbal 17.06.2018 | 22:20
SP: Švajcarci šokirali Brazil, Srbija prva u grupi!
Strelac za Brazil bio je Filip Kutinjo u 20. minutu, a za Švajcarsku je pogodio Steven Zuber.

Od početka se činilo da Švajcarci mogu da pariraju. U prvih nekoliko minuta prvu izgledniju šansu stvorili su Švajcarci kada je Džemaili dobio loptu sa boka i u padu iz kaznenog prostora šutirao preko gola.

Izuzev prilike Džemailija uvodnih desetak minuta je proteklo u međusobnom "opipavanju pulsa" na terenu.

Brazilci tada počinju da polako prisvajaju loptu i stvaraju šanse. Počeli su da napadaju po levom boku gde su odbranu Švajcarske "maltretirali" Nejmar i Marselo i upravo je sa te strane došla prva velika šansa za Brazil.

Lopta je prošla kroz noge Fabijanu Šeru, došla do Paulinja na petercu, a ovaj iz stopostotne prilike promašio.

To nije uradio Filipe Kutinjo u 20. minutu. odbila mu se lopta a on je sa 25 metara desnom poslao savršenu loptu koja se od stative odbila u gol za 1:0.

Do tada su Brazilci dve trećine vremena imali loptu u svom posedu, ali od tog trenutka prepuštaju posed Švajcarcima.

Delovalo je kao da mogu da postignu gol u bilo kom trenutku, najbolju šansu za to je imao Tijago Silva u nadoknadi prvog dela igre kada je posle kornera glavom šutirao malo iznad prečke.

Ležerniji pristup se Brazilcima osvetio već na početku drugog dela igre. Videlo se da Švajcarci kreću motivisanije, ali je malo ko mogao da očekuje da će u 50. minutu Zuber posle kornera skočiti sam na tri, četiri metra od gola i zakucati loptu u mrežu.

Taj gol se delom može pripisati i golmanu Alisonu Bekeru jer nije istrčao na loptu. Bilo kako bilo, Švajcarci su u nastavku dobili više samopouzdanja dok su držali loptu, a bolje su se branili imajući jasnu metu u Nejmaru koga su faulirali deset puta.

Brazil je probao da napada, nekoliko dobrih prilika su propustili Žezus i Firmino, Švajcarci nisu opasno pretili izuzev jednog udarca Džemailija, ali su uspeli da "iščupaju" bod daleko kvalitetnijem rivalu.

Srbija tako posle ovog remija ostaje prva u grupi sa tri boda. Brazil i Švajcarska imaju po jedan, a Kostarika nema ni bod.

Još jedan favorit koji nije pobedio na startu Mundijala!

Brazilci su napadali gotovo čitav meč u Rostovu protiv uporne Švajcarske, a jedna od retkih situacija u kojoj su bili opasni po gol Alisona - ispostavila se kao i dovoljna za njih i za bod u 1. kolu Mundijala u Rusiji.

Stiven Cuber je nadvisio igrače Brazila, malo i odgurnuo Mirandu, za pogodak u 50. minutu, a pre toga je Kutinjo napravio majstoriju u 20. i "kiflom" savladao odličnog Zomera.

Srbija posle prvih mečeva u grupi "E" ostaje lider sa tri boda, ali ovo komplikuje stvari pošto naši direktni konkurenti za prolazak dalje danas "dele plen". U narednom kolu igramo protiv Švajcarske i sada je jasno da bi tri boda sigurno značila i prolazak dalje, ali bi remi mogao da donese veliki broj komplikacija i kalkulacija do kraja grupne faze.

Brazil - Švajcarska 1:1 (1:0)

"Selesao" je fantastično počeo meč, pokazao igru kao iz kvalifikacija i strahovitim udarcem, koji već postaje "trejdmark potez" Kutinja uspeo da povede.

Međutim, Švajcarci nisu gubili fokus jednog trenutka...

Odlučili su se na to da čvrstim blokom uspore ritam, a da čestim faulovima nad Nejmarom nateraju najboljeg fudbalera Brazila da nastupi nervoznije. Dobijao je često batine od Behramija, koji ga je neverovatno dobro čuvao danas, a za deset prekršaja nad njim - arbitar iz Meksika pokazao je tek tri kartona, što ih je verovatno ohrabrilo da ne menjaju recept.

Potpuno odsečen od igre bio je Gabrijel Žesus koji sem sumnjivog pada u šesnaestercu kada je želeo jedanasterac nije pokazao ništa, dok Vilijan nije imao podršku Danila.

Trenutak nepažnje, koliko arbitra toliko i golmana Alisona, značio je poravnanje rezultata pošto je Cuber lukavo "gurnuo" Mirandu sa leđa, oslobodio se čuvara, i pravo niotkuda doneo poravnanje Švajcarcima koje su mudro sačuvali do kraja meča.

Tite je menjao svoje neubedljive vezne igrače, pa su Kazemiro i Paulinjo ustupili mesta Augustu i Fernandinju, ali je zapravo ulazak Firmina razmrdao tim.

Dobili su novu dimenziju u igri, konačno počeli da ulaze u šanse, ali se potom istakao Zomer koji je u tri situacije odlično reagovao. Reagovali su odlični i Fabijan Šer i Stefan Lihtštajner odličnim ulascima u blok, a bilo je i malo sreće na kraju kada su neki šutevi odlazili malo pored gola.

Švajcarska naredni meč na Mundijalu igra 22. decembra protiv Srbije u Kalinjingradu, dok Brazil istog dana igra protiv Kostarike, ali u Sankt Petersburgu.

Nova senzacija na Mundijalu! Ovoga puta i najveća. Švajcarska je zaustavila prvog favorita takmičenja Brazil i remijem od 1:1 zakuvala situaciju u našoj grupi E. Posle prvog kola, Srbija je prva sa tri boda, Brazilci su razočarali, a Švajcarci najavili ozbiljnu kandidaturu za drugi krug. Način na koji je švajcarski sat odoleo Brazilcima, zaista poziva na upozornje Maldesn Krstajića i njegove izabranike pred ključni meč u Kalinjingradu za pet dana. Ako je upozorenje uopšte i bilo potrebno... 

Švajcarci su večeras u punom svetlu pokazali svog najboljeg igrača - SISTEM! Ekipa koja je godinama na okupu nema talenat da se nadigrava s Brazilom, verovatni ni sa Srbijom, ali ima automatizme u igri koji su dovedeni do savršenstva i sportski bezobrazluk da se potuče sa svim. Pa i sa brazilskim perlama koje u prvom mundijalskom izdanju izgledaju kao da su došle s plaže. Ovo svakako nije ishod koji može da raduje Srbiju, ali je možda i dobra poruka da nema nikakvog prostora za kalkulacije i da Srbija protiv "Ujedinjenih Nacija" ispod Alpa mora svim silama da juriša na pobedu i da se ne zanosi ničim manjim.  

Brazil je počeo i u većem delu meča odirgao opušteno kao da će biti dovoljno vremena za sve je. Kao da je ovo neka vrsta zagrevenja i kao da će Švajcarska sama sebe da pobedi. Lagana igra do noge, poneki atraktivan potez i nonšalantno trčkaranje Brazilaca nisu impresionirali Švajcarce koji su tačno znali šta žele. Kompaktne linije, igra bez rizika, čvrsti - a ponekad i pregrubi - u duelima... Pokazivali su mišiće Brazilcima od starta. Kad već ne mogu da se nadigravaju sa njima... Nešto slično što su odigrali nedavno u prijateljskom meču protiv Španije. Ispostavilo se da im je to bila sjajna proba za Brazilce i da do maksimuma testirali svoje defanzivne kapacitete.

Brazilci su probali na čist individualni kvalitet da probiju oklop Sajdžija i uspeli su posle dvadeseak minuta igre. Filipe Kutinjo je maestralno sa 20 metara plasirao kiflu u suprotan ugao Zomerovog gola i tada je delovalo da je Brazil otpočeo kanonadu.

Švajcarci ni posle primljenog gola nisu odustali od svoje igre. Sistem je i dalje funkcionisao. S tim što su bili još grublji u duel igri i na taj način izbacival iNejmara i drugove iz zone komfora i pshiološkog balansa. Kutinjov momenat inspiracije je bio jedino što su Brazilci večeras uradili... Sve ostalo je bilo preterano soliranje koje je bilo prekriveno rezultatskim maskom i vođstvo za koje se mislilo da može samo da raste, a nikako da bude neutralisano. 

Švajcarci su dočekali šansu iz prekida da kazne uspavani Selesao. Drugačije nije ni moglo... Šaćiri je centrirao na peterac gde je Cuber odgurnuo uspavanog Mirandu i pored skamnjenog Alisona zakucao loptu u mrežu. Bio je to možda i faul, ali i nedopustivo loša reakcija Mirande i Alisona.

Švajcarci su vratili stvari na početak, s tim što im je ra razliku od poečtka, ovoga puta ostalo samo 40 minuta da brane bod koji su zacrtali. Tite je brzo prepoznao da brazilska mašina štuca i reagovao kako je mogao. Izmešao je vezni red, pojačao ofanzivu, ubrzao tempo... Ali Švajcarci su dobili krila posle izjednačenja, a posle dugo, dugo vremena su brazilski živci bili na proveri kako se ponašaju u situaciju kada pod hitno moraju da napadnu. Odavano Brazil nije imao ovakvu situaciju...

Istina, u poslednjih petnaesteak minuta se igralo samo na švajcarskoj polovini, a potom i pred Zomerovim golom. Brazilci su stezali obruč, očekivali da Nejmar prospe neku magiju, ali je Švajcarska sve izdržala. Imao je Selesao sjajne šanse u finišu, ali je tada i sreća bila saveznik Petkovićevog tima. Firmino je promašio pobedu, Miranda propustio šansu da se iskupi i Brazilu ostaje da žali što ozbiljnije nije shvatio švajcarski ispit. 

Svetsko prvenstvo – grupa E:

Brazil – Švajcarska 1:1
(Kutinjo 20 - Zuber 50)

Rostov
stadion: Rostov Arena
broj gledalaca: 45.000
sudije: Sesar Ramos (Meksiko), pomoćni Marvin Torentera (Meksiko), Migel Ernandes (Meksiko), Džon Piti (Panama)

Brazil (4-2-3-1): Alison – Silva, Miranda, Danilo, Marselo – Kasemiro, Paulinjo – Vilijan, Kutinjo, Nejmar – Žesus. Selektor: Tite

Švajcarska (4-2-3-1): Somer – Lihtštajner, Akanđi, Šar, Rodriges – Džaka, Behrami – Džemaili, Šaćiri, Zuber, Seferović. Selektor: Vladimir Petković

Tabela Grupe E:

1. Srbija 1 1 0 0 1:0 3
2. Švajcarska 1 0 1 0 1:1 1
3. Brazil 1 0 1 0 1:1 1
4. Kostarika 1 0 0 1 0:1 0

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar