Jedinstvena lista Srba u FBiH?

Poslednjih dana aktuelna je priča o jedinstvenoj srpskoj listi u Federaciji BiH za predstojeće oktobarske izbore. Šta o tome kažu Srbi iz Sarajeva?Da li u tom gradu ima dovoljno Srba da čak i na jedinstvenoj listi uspiju da pređu izborni cenzus?

Republika Srpska 17.06.2018 | 20:23
Jedinstvena lista Srba u FBiH?
Dušan Šehovac, sociolog, predratni asistent na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, nakon rata osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba, podržava ideju o formiranju zajedničkih srpskih izbornih lista Federaciji BiH. Cilj je da Srbe u izvšnoj i zakonodavnoj vlasti tog entiteta predstavljaju legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda. Međutim, da li se to u praksi može provesti?

Jedinstvena srpska lista, pod uslovom da sve srpske nacionalne stranke budu u jednoj koaliciji, imala bi šansu samo kada bi svi Srbi koji žive u Federaciji BiH bili tretirani kao jedna izborna jedinica.

Prema važećem Izbornom zakonu BiH to je nemoguće. Pri tome ne treba zaboraviti činjenicu da u četiri Kantona Srbi nisu konstitutivan narod, iako im je Ustavom to zagarantovano.

Dušan Šehovac je primjer da i tamo gdje su Srbi zvanično konstitutivan narod, u praksi ništa ne znači. On slikovito kaže da "ima pravo samo na vazduh".



BN televizija

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

BERJAN SAVO

17.06.2018 18:30

Dusan Sehovac nije zastupnik srba iz Sarajeva ni kompetentan lik da prica o bilo cemu. Dosao je kao monak iz jednog sela kraj Kalinovika na Ilidzu, trenutno je blizak s nacelnikom Ilidze Senaidom Memicem , a Sehovac posreduje u prodaji nekretnina srba s te opstine za Senaida i arape. Dusan zivi kao grof, ko ga ne zna skupo bi ga platio. Ti neces sigurno nikog predstavljati

ODGOVORITE
Name

re

17.06.2018 19:08

Dovoljno si rekao...a i ova slika govori puno o njemu da" ima pravo samo na vazduh"...Pa kad je tako...odkud mu ova kućerina iza...Šta bi tek imao da ima pravo i na nešto drugo a ne samo na vazduh.E moj Šehovac koji si ti demagog...Fuj !

Name

Filipovic Sinisa Osijek Ilidza

17.06.2018 19:49

Sto Dusan ne kaze na koliko je srpski porodica uticao da prodaju arapima kuce i imanja na Ilidzi i koliko je para dobio za to??!!! Uvijek je bio blizak i u ratu s bosnjacima, on nasao da soli , fali jos Maksim Stanisic da koju kaze. U Dusana vila a ne kuca, bolje mu je sad nego sto je ikad bilo, sto kukas?? Ako ti tamo ne valja znas gdje je RS . Mars lazovcino

Name

Khal Drogo

17.06.2018 19:11

Овдје је једноставно проблем број Срба у фед.БиХ, по попису их има 56.570, тек 1/10 од оних који су ту живјели 1991-е, што ће рећи да је успјешно спроведено етничко чишшћење. Тако да није формиран ни клуб Срба у ДН парламента фед.БиХ, недостају четворица (од 17). А и од тих 13 само су 3 из српских странака (тј СНСД), осталих 10 су оз бошњачких парија (СДП и ине), које ће раити у корист својих странака и на штету Срба. Срби ће на изборима ове године добити 3 представника у ДН из кантона 10, остало јако тешко, можда још којег из Унско-санског, Неретвљанско-херцеговачког и подрињског кантона, али и то јако, јако тешко. Српска листа је добра идеја, због груписања то мало гласова што има, она је већ заправо формирана за 6 кантона гдје Срби имају какве такве шансе. Што се тиче кантона Сарајево, ту по попису живи 13.300 Срба а да би прешли цензус (3%) требаће око 7.500 гласова, то је (како ће неки Срби гласати за СДП; ДФ, НС и друге бошњачке партије) реално недохватљиво. Како написах, проблем је мали број Срба, темељити су почишћени 1990их из фед.БиХ.

ODGOVORITE
Name

Walter

17.06.2018 19:32

Pa se zahvali karadicu i koljevicu

Name

EXIT

17.06.2018 20:20

Zahvali se Momi Krajsniku sto građana srpske nacionalnosti ima ovoliko u KS.

Name

MM

18.06.2018 04:18

Pitaj srbe u Bratuncu sta im je receno ako ne presele u RS..Ali ne od bosnjaka. Srbi iz Sarajeva znaju dobro ko je "taj"

Name

re

18.06.2018 04:56

Aha, počišćeni. A da, bila je ona akcija kopanja grobova kako bi se selilo, ali nećemo o tome :D

Name

Re

18.06.2018 08:28

A sta kazete na cinjenicu da svi Bosnjaci u Vladi RS dolaze iz SNSD I DNS,ja bih rekao Miloradovi Bosnjaci,koji sigurno nisu predstavnici Bosnjaka u RS i ne zastupaju njihove interese?Cak i nesretni Vlajki koji je bio potpredsjenik RS iz hrvatskog naroda,izabran je srpskim glasovima i bio je Miloradov igrac,tako je isto i u FBIH.Matrica je ista.

Name

Ma daj

17.06.2018 19:23

Bas ima Srba u federaciji ? Sta kaze Duduk ? To oni sada vise nisu izdajnici...

ODGOVORITE
Name

sarajlija

17.06.2018 19:38

Dušan u Sarajevu bolje živi nego 99% Srba u RS.Provjereno i garantovano!

ODGOVORITE
Name

Exit

17.06.2018 20:16

Svi trebaju da imaju ista prava bez obzira na pol,vjeru,naciju,rasu,boju očiju,težinu ,visinu...Najsposobniji nek se biraju.Sada imamo diskriminaciju unutar svakog korpusa,samo zavisi koja je partija osvojila vlast.Na najvažnija mjesta dolaze podobni a ne sposobni.Dok god je tako nema napretka.Sposobni će biti trazeni u Njemačkoj ,Austriji...

ODGOVORITE
Name

To je nemoguće

17.06.2018 21:20

Jer mnogi Srbi su ratovali protiv VRS, bilo je srba majora, pukovnika koji su bili u Armiji BIH... jel oni trebaju ići na tu listu?

ODGOVORITE
Name

neko

17.06.2018 22:06

Zar nisu sve stranke kod Srba jedinstvene? Za pljacku spremni.

ODGOVORITE
Name

borac

18.06.2018 04:24

Sjetite se srba samo pred izbore kad nastaje vasa velika briga . ogulili ste i gulite ove u RS sad je kapamanja u inostranstvu i federaciji kako uzeti nesto od nji ako nista a ono glasove posle cemo mi po svome .

ODGOVORITE
Name

Turboskara

18.06.2018 05:47

A da jednom se prestane sa tim nacionalizmom da se na liste stavljaju pametni provjereni stručni učeni fakuteltetski obrazovani ljudi a ne podobni stranački botovi poslušnici idr.Da nam ministar zdravlja nije rokan vodoinstalater i sa kupljenim diplomama .Evo cura završila faks u BG regularno sa svim desetkama mlada pametna pohadjala školu godinama i godinama i sad takvoj osobi koja je puna znanja treba da joj naredjuje jedan vodoinstalatter .E neide .Ali zato ide i ode takav kadar u inostranstvo.Eto i to je problem kod izbora .U 21vjeku u nekom ej kantončiču jedan narod nije konstitutivan .Zašto pa zato što su nam na vlasti idioti steanački podobni prosti neuki.Pa jel bolje da mi djete lječi stručnjak koji se razumije u medicinu bio on Mujo Dragam ili Franjo.Nego nek je moj makar i vodoinstalater sa diplomom iz Širokog Brega.Narode uništili su nas zajebite više nacionaliste koji kradu nevidjeno kako se ovde kod nas krade ovako otvoreno.Unistava državna imovina privatizuje državno kao da je njijovo.e to nema nigdje.Neglasajte za budale dajte stručnjake koji če podiči privredu ekonomiju prosvetu radna mjesta .Dajte ljude koji če narodu dsti platu od 1000evra. vratiti dostojanstvo vjeru u život.Pa čete vidjeti kako če se onda pričati o nacionalizmu ili planiranju na odmor na more ili zimi na planinu kako kupiti novi namještaj i ostalo.Dok glasamo za ove druge budale imamo mizeriju plate prosjek 500km,ne govorim ovdeno ministrima neukom i ostalim koji imaju po nkoliko hiljada i više za svoje neznanje.A ima mladi stručni ljudi.Trebao bi neko osnovati stranku učeni stručni visoko školovaniprofesionalaca omladine sastavljene od Srba Bošnjaka Hrvata i da imaju timski rad Siguran sam da bi ta omladina za godinu dana postigla uspjeh kakav ova bagra nije ni za 20godina harača nad ovim narodom.

ODGOVORITE