"Orlovi" poslije šest godina na SP!

Rukometaši Srbije uspeli su da se posle šest godina plasiraju na Svetsko prvenstvo pošto su u dvomeču baraža bili bolji od Portugala.  Srbija konačno na Svetskom prvenstvu! Rukometaši Srbije kroz baraž mečeve sa Portugalom obezbedili učešće na šampionatu sveta.  Bogdan „silni“ Radivojević! Fantastično desno krilo sa šest pogodaka predvodilo izabranike Ljubomira Obradovića do ostvarivanja zacrtanog cilja.

Ostali sportovi 15.06.2018 | 00:09
"Orlovi" poslije šest godina na SP!
Srbija je u revanšu odigrala 25:25 što je bilo dovoljno za plasman na SP jer je pre pet dana u Nišu pobedila Portugal 28:21.

Najefikasniji na srpskoj strani je u remiju bio Bogdan Radivojević sa šest golova, Nemanja Ilić je dao četiri koliko i Zelenović, a Pušica tri pogotka. Na drugoj strani su Baros i Portela sa po četiri bili najbolji u portugalskoj selekciji.

Svetsko prvenstvo u rukometu se naredne godine igra u Danskoj i Nemačkoj od 9. do 27. januara, a prethodni put je Srbija na Svetskom šampionatu igrala još u Španiji 2013. godine. 

Rukometaši Srbije su ušli u meč opuštenije nego pre pet dana u Nišu kada su od početka "grizli". 

Portugalci su to iskoristili i dobrim skok-šutevima Fernandesa, kontrama Portele, Soareša i Barosa uspevali da stvore prednost od jednog do dva gola sve do finiša prvog poluvremena. 

Domaćini su igrali na granici nesportskog u odbrani, prednjačio je Dajmaro Amador Salina koji je takvim pristupom uspeo da isprovocira Marsenića u poslednjim minutima prvog dela igre da Mijailo dobije isključenje. 

Srbija je sa igračem manje u polju probala da napadne bez golmana, Kintana je uhvatio "živu" loptu i prosledio je u mrežu Srbije, a Portugalci su bržom igrom napravili i četiri gola prednosti 13:9. 

"Orlovi" uspevaju da postignu još gol do kraja poluvremena, ali nervozno počinju i drugi deo igre. Rizična dodavanja po sredini su njihovi rivali presecali, igralo se na individualne poteze Zelenovića dok stvari u napadu nisu preokrenuli Vujić i Radivojević. 

U odbrani su to učinili svi igrači Srbije i odatle je krenuo preokret i na semaforu. Prostor i viškovi koje su Portugalci pronalazili u prvom delu igre bili su uglavnom zatvoreni u nastavku. 

Radivojević je još jednom igrao sa mnogo samopouzdanja, Vujić je dodavanjima otvarao prostor za šuteve pa je Srbija od 15:11 za Portugal, uspela golom Marsenića da dođe do prvog vođstva 18:17 polovinom drugog dela igre. 

Naša reprezentacija je povela i 19:17, Portugal je odgovorio sa igračem manje tako što je dao dva gola, a od 21. minuta ponovo je bilo nerešeno 20:20. 

Portugalci su do kraja pokušali da napadaju sedam na šest i to im se osvetilo kroz nekoliko kontri Srbije za konačni trijumf i plasman na Svetsko prvenstvo.

Vidimo se u Nemačkoj i Danskoj!

Dosta izmenjena rukometna reprezentacija Srbije, predvođena iskusnim stručnjakom Ljubomirom Obradovićem, obezbedila je plasman na smotru svetskog rukometa, koja će se od 9. do 27 januara 2019. održati u Nemačkoj (Berlin) i Danskoj (Kopenhagen i Herning).

Portugal - Srbija 25:25 (13:10)!

"Plus sedam" (28:21) obezbeđenih pre nekoliko dana u Nišu, bili su dovoljni da "orlovi" posle šest godina odu na SP.

Srbija je propustila dva prethodna Mundijala!

Rukometna reprezentacija Srbije će posle šest godina pauze i dva vezana propuštena Svetska prvenstva, ponovo učestvovati na najvećoj svetskoj smotri ovog sporta. Izabranici Ljubomira Obradovića remizirali su sa domaćom Portugalijom u drugoj utakmici baraža (25:25), što je bilo više nego dovoljno da se odbrani kapitalnih 28:21 iz niškog Čaira.

Srbiju je tokom čitave utakmice predvodio sjajni Bogdan Radivojević, koji je postigao šest golova i prednjačio u borbi i motivaciji na ovoj utakmici. Mada je voljni momenat kod čitavog tima bio na izuzetno visokom nivou.

Orlovi nisu blistali, imali su dosta oscilacija, ali je tako igrao i domaćin, koji je na kraju prvog i početkom drugog poluvremena imao četiri gola prednosti, ali ne samo da nije uspeo da je uveća, već je ju je potpuno ispustio. Srbija je prvi put na utakmici povela polovinom drugog poluvremena, kada je Marsenić zatresao mrežu rivala za 18:17, a već u narednom napadu Cuparaje sa čitavog terena zatresao mrežu potpuno pogubljenog rivala u tim trenucima za dva gola prednosti.

Oscilacije sa obe strane su se nastavile do kraja meča, pa se nerešen ishod može smatrati više nego pravednim.

Kod Orlova su po četiri pogotka postigli Nemanja Ilić i Nemanja Zelenović, dok je Cupara ostvario sedam odbrana. Kod Portugalaca su Portela i Baroš dali po četiri gola.

Svetsko prvenstvo se igra od 9. do 27. januara naredne godine u Danskoj i Nemačkoj.

Na Svetskom prvenstvu učestvovaće domaćini Danska i Nemačka, prvak sveta iz 2017. Francuska, prvak Evrope iz 2018. Španija, zatim Austrija, Hrvatska, Mađarska, Island, Makedonija, Norveška, Rusija, Švedska, Srbija, Angola, Egipat, Tunis, Saudijska Arabija, Bahrein, Katar, Južna Koreja i Japan.

U toku su Pan-američke kvalifikacije i one se završavaju 24. juna, kada će biti poznata i poslednja tri učesnika Mundijala u rukometu.

REZULTATI BARAŽA

Portugalija - Srbija 25:25, prvi meč 21:28
Rumunija - Makedonija 26:25, prvi meč 24:32
Mađarska - Slovenija 22:26, prvi meč 29:24
Švedska - Holandija 26:20, prvi meč 25:26
Austrija - Belorusija 31:26, prvi meč 28:28
Island - Litvanija 34:31, prvi meč 27:27
Crna Gora - Hrvatska 32:31, prvi meč 19:32

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar