Ustuknuo pred Anketnim odborom

Dok se prašina oko slučaja stradanja Davida Dragičevića se ne smiruje već treći mjesec, javnost polako gubi strpljenje čekajući istinu i pravdu od institucija koje, čini se, rade sve da se one ne isporuče.

Republika Srpska 14.06.2018 | 22:36
Ustuknuo pred Anketnim odborom
Najviše kontroverzi izaziva svojim izjavama Milorad Dodik, koji, obavljajući funkciju predsjednika svojim izjavama, manipulacijama i izvrtanjima polarizuje javnost, unosi konfuziju, pokušava da ispolitizuje cio slučaj i odgovornost za propuste koje su načinili odgovorni u institucijama prebaci na upravo one koji su spremni da se ovaj slučaj dovede do kraja.

Upravo je poslednjom izjavom kako je „postojala vidljiva zloupotreba kroz sve što su činili“ pokušao da diskretiduje Anketni odbor NSRS koji je formiran na sam prijedlog SNSD-a (što znači Dodika lično), a nakon što je Branislav Borenović, predjsednik PDP-a pokrenuo inicijativu da se taj slučaj nađe na Vanrednoj sjednici NSRS.

Poslije početnog negodovanja, Dodik je popustio te je formiran Anketni odbor sa ciljem da donese relevantne zaključke NSRS vezano za slučaj, što je i sam Dodik na kraju  podržao. Čak je i lično predložio Borenovića za predsjedavajućeg tog tijela, davši mogućnost da većinu članova čine poslanici opozicije.

Anketni odbor je tražio da se izjasne svi koji su relevantni i nadležni za slučaj. Kako je Milorad Dodik, na zahtjev Davora Dragičevića oca nastradalog Davida, zatražio novu obdukciju tijela, Anketni odbor mu je uputio zahtjev za dostavljanje svih informacija i spoznaja u vezi sa slučajem kao i saznanjima koja su ga motivisala da naloži ponovnu obdukciju.



U odgovoru dostavljenom 16.05.2018. godine, na pola stranice kucanog teksta, Dodik se poziva na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima kao i Zakon o krivičnom postupkustavljajući sebe u poziciju nenadležne osobe.

„Istovremeno vas podsjećam da predsjednik Republike djeluje isključivo u okvirima nadležnosti koje su definisane Ustavom Republike Srpske, a koje su, pored ostalih nadležnosti, prevashodno usmjerene na predstavljanje Republike Srpske i uzražavanje njenog državnog jedinstva“, navodi Dodik u svom šturom dopisu kojim ne govori ništa bježeći od odgovornosti.



Nakon što je Anketni odbor dostavio izvještaj u kome na 323 strane iznosi stavove o tome kako su učinjene mnoge pogreške, prekršene procedure te osuđuje tendenciozno izvještavanje javnog servisa i nacionalne novinske agencije SRNA, Dodik ponovo preuzima inicijativu i zapaljivim izjavama šokira javnost.

(Nasportal)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

libom etaki

14.06.2018 20:40

Pa zašto više to RELEVANTNO, zašto ne upotrijebite našu, srpsku riječ ODGOVORNO, ZNAČAJNO

ODGOVORITE
Name

re: libom etaki

14.06.2018 21:38

Веома, веома се слажем са Вама. 'Релевантно' НИЈЕ наша ријеч него изведена од енглеског глагола relate /ri'lejt/ што би значило 'односити се на', 'бити у вези са...'. Српски је данас преплављен туђицама, ваљда да се истакне 'ученост' онога који те туђице користи а врло често не знајући суштину њиховог значења. Имамо данас, перцепцију, перципирати.....јер то звучи 'памећу'.

Name

lwrst

15.06.2018 04:07

Jasno je da je Dodik politicki dripac.. Bez Lukaca, zakodjer kriminalca, ostao bi bez licne zastite i zato je sada u pat poziciji.

Name

moralna nakaza

15.06.2018 04:31

Predsjednice, tuzite samog sebe da vidimo jel tuzilastvo proradilo!?

Name

Za libom etaki

15.06.2018 05:29

Tako je, potpuno se slažem! Podrška Srpskom jeziku, stop tudjicama!

Name

Re

15.06.2018 05:34

Apsolutno se slazem s vama.Pa nije nam dosta sto nam djeca pricaju polusrpskim jezikom,ubacujuci pregrst engleskih fraza i rijeci,tako da ih jedva mozes razumjeti,nego i vi novinari pokusavate se uklopiti u te "ucene" ljude...

Name

Dario

14.06.2018 20:43

JOS JEDAN DOKAZ DA ZIVIMO MAFIJASKOJ BANANA KOLONIJI,GLAVNI BAJA KAO SEF KLANA POTVRDJUJE DA VLAST KRIJE KO JE UBIO DAVIDA DRAGICEVICA NE PRIZNAVANJEM ZAKLJUCKU ANKETNOG ODBORA O STRADALOM MLADICU.

ODGOVORITE
Name

Nepismena Slavica Matijaš

14.06.2018 20:44

Nepismena tužiteljica Slavica Matijaš je član pravosudnopoliciske zločinačke organizacije i Dodikov je privatni tužilac,a najslabija je karika među saucesnicima Davidovog ubistva i treba je ispitati. Brzo bi pristala na saradnju i otkrila bi istnu o razlozima za brutalno ubistvo studenata DAVIDA DRAGIČEVIĆA! PRAVDA ZA DAVIDA!

ODGOVORITE
Name

Poenta

14.06.2018 20:48

Oni na vlasti kontrolišu budžet i resurse...sve ostalo je drugo, sekundarno.

ODGOVORITE
Name

SPAS

14.06.2018 20:58

Imamo dvije potpuno realne i različite opcije. Prva, da je Dodik vlast u RS i da diktira svima, od svojih kadrova, koalicionih partnera pa do javnih medija, šta će ko raditi i govoriti. Ili druga opcija, da Dodik nije vlast već mafija na čelu sa Lukačom i da oni njemu ali pomenutim kadrovima i medijima govore šta će reći i uraditi. Dodik zna šta se dogodilo sa Zoranom Đinđićem koji se usprotivio mafiji...Boji se. Od kada je izbila ova afera u vezi ubistva Davida Dragičevića Dodik meni izgleda UPLAŠENO I IZGUBLJENO , a takav je izgledao kada je Davoru išao kući, kada je bio na Davidovoj sahrani ali i na protestima precd sudom u Banja Luci. Njegova procjena je naravno, da ne prođe kao Đinđić. Ali teško će sačuvati svoju kožu čitavu svu. Došao je đavo po svoje.

ODGOVORITE
Name

Lutka

15.06.2018 04:45

Od Baje postao baja na koncu

Name

ODGOVOR

14.06.2018 21:12

Хахаха. Баш сте смешни. Направите паузу бар 3 дана те смислите нешто коћимало паметно да просипате народу о Додику. У ове оволике глупости више ни ви сами не вјерујете, али џаба млатите ли млатите из дана у дан.

ODGOVORITE
Name

ZA ODGOVOR

15.06.2018 01:14

SVAKA DIKTATURA JE PALA PA I VAŠA KRIMOGENA SEKTO

Name

Borislav

15.06.2018 01:30

Ко је предложио анкетни одбор и ко га је изгласао у скупштини? Није Бореновић сам себе предложио. Скупштина је дала мандат одбору да утврди чињенице о Давиду. То што је одбор предложио мора и НРС прихватити.

Name

Predsjednik

15.06.2018 07:14

Kada bi predsjednik obavljao samo Ustavom propisane poslove, kada bi sve druge institucije obavljale poslove iz svoje nadležnosti, onda ne bi trebali pisati komentare na ovakavo maloumnno misljenje!

Name

Re

15.06.2018 14:18

Zna se šta je bila uloga i zadatak Anketnog odbora, pa Vas sve pitam otkud u izvještaju tog odbora RTRS i SRNA? Meni ne treba crtati ko je i šta je uvijek bio,a i biće RTRS, jer njega uvijek koristi vlast pa ma ko ju činio, ali Anketni odbor da u svom izvještaju piše o tome je glupost i van njegovog zadatka.

Name

Nije mi jasno.

14.06.2018 21:31

U ovom dokumentu pise: "Anketni odbor s ciljem sagledavanja svih relevantnih cinjenica vezanih za slucaj stradanja Davida Dragicevica." Danas je izjavio: "Anketni odbor izabran je sa namjerom da pokaže koliko su oni /opozicija/ nedostojni bilo kod državnog zadatka." Sad meni nije jasno za sta je ustvari Mile tj. njegovi uspostavili i izglasali ovaj odbor. Jesu oni ono nekog optuzivali za politizaciju ovog slucaja??? Dakle neko stvarno misli da je ovaj narod bezocno glup.

ODGOVORITE
Name

MALO IH JE

14.06.2018 21:49

jESTE GLUP NAROD . I TO VEOMA. KAD CETE SHVATITI DA PARE LEZE U RUKAMA SELJAKA(ne postenih zemljoradnika) I NEPISMENJAKA KOJI KUPUJU I DOKTORE I SUDIJE I POLICIJU I INSPEKCIJE I SVE NAZOVI SKOLOVANE LJUDE, DO PARA SU NARAVNO DOSLI VARAJUCI I KRADUCI DRZAVU I POSTENE GRADJANE. ALI PRED IZBORE ONI FINO DIO OPLJACKANOG NOVCA DAJU BAJI I BAJA IH OSTAVI DA NA MIRU KRADU JOS DVE GODINE I TAKO U KRUG DOK IMA STA DA SE UKRADE.TO JE VEC TOLIKO UVEZANO DA TI NELJUDI NEZNAJU VISE IN DA ZIVE DRUGACIJE PA KAKO DA GLASAJU ZA DRUGOG.

Name

Joj-NIJE MI JASNO

15.06.2018 06:06

Upravo tako kako ste zakljucili ali ovaj put su se preracunali.Ovim su htjeli da izloze opoziciju i da nju optuzuju ali narod je bio koliko toliko upucen u rad anketnog odbora pa ce sam odluciti ko je radio pravu stvar.

Name

derventa

14.06.2018 21:41

Koliko lica imas moj milokrade,koliko? Idemo redom,kada je pocela frka oko ubistva Davida Dragicevica 1.prvo si psovao Boga u basti kafica sav u bijesu i pun mrznje pitajuci se sta hoce roditelji nastradalog mladica. 2.onda si isao kuci kod Davora da mu izjavis saucesce. 3. protestovao si sa clanovima grupe Pravda za Davida ispred tuzilastva u Banja Luci 4.izjavio si da vjerujes institucijama i ako svi dokazi idu u pravcu da sprega policije i tuzilastva aktivno zataskava ovaj slucaj 5.uvalio si opoziciji anketni odbor i rekao neka sada oni rijese slucaj 6. sada kazes da ne zelis da prihvatis izvjestaj anketnog odbora koji je formirala tvoja vecina. Samo dragi Bog zna sta ces sutra misliti,koliko lica imas moj milokrade???????

ODGOVORITE
Name

TORRO

15.06.2018 00:52

KAKO NE RAZUMIJETE POENTU - CILJ OPRAVDAVA SREDSTVO.... DOBIO JE U VREMENU SKORO DVA MJESECA I OČEKUJE DA " VRIJEME POJEDE OVAJ SLUČAJ"... MOŽDA SU UPRAVO PROTESTI ZBOG CIJENE GORIVA STRAMPUTICA KOJA TREBA DA SKRENE PAŽNJU JAVNOSTI SA OVOG SLUČAJA

Name

Petar

15.06.2018 03:26

Da anketni odbor nije formiran nebi znali koliko su nesposobni.

Name

Re

15.06.2018 04:08

Sve si pobrojao na narodu je da procita i u OKTOBRU zauvijdk zavrsi pricu sa tim likom

Name

RAJNA

15.06.2018 07:07

Odlično što neće i bolje za narod da neće. Tom izjavom predsjednik RS se odrekao Ustava RS , zakona i poništio sve odluke NS . Ova izjava predsjednika RS da ne prihvati izještaj anketnog odbora kojeg je formirala NS je dokaz da predsjednik ne poštuje Ustav RS , da ne poštuje niti odlučuje po zakonu, da ne poštuje odluke najvišeg zakonodavnog organa u RS, NS , čime pokazuje da u RS na velika vrata ulazi bezakonje i sila , te da sve druge institucije trebaju da postupe na isti način, jer neće biti sankcionisane niti od sudova , niti od tužilaštva. Vrijeme je sudije iz Ustavnog suda RS da se oglasite o postupcima predsjednika RS , jer ovo vodi direktno u anarhiju i anuliranje cijelokupnog zakonodavsva u RS.Predsjednik entiteta Republika Srpska isti vodi kao partiski sastanak SNSD-ea, na kojem on predlaže i odlučuje, al Miloraaaaaaaaaaaaaaaade , neće moći tako, jer svi građani RS nemaju tvoju crvenu knjižicu pa da im ti naređuješ.

Name

Ruža

14.06.2018 21:44

Mile izgubio kompas, a čovjek koji ne zna kud ide, ne može ni narod za sobom voditi.

ODGOVORITE
Name

Joka

14.06.2018 21:46

Al' će biti blago nama ako nam on u predsjedništvu završi. Kada mislim da nema više nikakvu nebulozu da izjavi, uspije da nadmaši samog sebe. Urazumite se, ovakvi nas vode u propast!

ODGOVORITE
Name

dusanculi

14.06.2018 21:59

Kako se ova individua uvukla u naše živote? Ni u jednoj civilizovanoj državi ne bi odradio više od jednog mandata ako ništa drugo onda zbog primitivizma. Stalno si postavljam pitanje, kako je to moguće i jesmo li mi uopšte normalni?

ODGOVORITE
Name

ZA DUSANCULI

15.06.2018 01:25

NISMO NORMALNI. IZAZVAO JE KRIZU, SA NJOM UPRAVLJA PREKO KRIMINALACA I SADA SA ISTIM MANIPULIŠE NARODOM.DA BI OVA TRI CILJA OSTVARIO MORAO JE RASTJERATI INTELIGENCIJU, DEVALVIRATI STRUČNE I OBRAZOVANE KADROVE I ZADRŽATI ONE ŠTO GOVERE TAKO JE A ZNAJU DA NIJE TAKO. POSLEDICA OVAKVE METODE RADA U POLITICI JE CJEPANJE STRANAKA, IZNOŠENJE PRLJAVOG VEŠA I MEĐUSOBNI SUKOBI. SVE OVO JE TU SAMO MEDIJSKI REŽIM TO JOŠ AMORTIZUJE.

Name

Baka

15.06.2018 03:29

Slusam juce izjavu naseg predsjednika pa se cudom nemogu nacuditi otkud njemu u naprijed saznanja da vecina u narodnoj skupstini nece podrzati anketni odbor ili je vidovit ili drzi dirigentnu palicu

Name

Nađa

14.06.2018 22:27

Upleo se " predsjednik" k'o pile u kučine. I u strahu od izbornog rezultata, ne preostaje mu ništa drugo nego da se koprca u svojim lažima. Ali kad padne on, padaju svi saučesnici i egzekutori brutalnog ubistva. Pometimo šljam u oktobru!

ODGOVORITE
Name

pravda

15.06.2018 00:04

Ma bi on al se plasi Lukaca ,ako bi njega smjenio ovaj bi mu tek tada dohako jer sve zna o njegovim pljackama i aferama i ko zna sta jos sve ,mnoge stvari bi ministar tad iznio u javnost tako da nasem kim-umu iz Laktasa ne odgovara smjena Ministra i otkrivanje pocinioca . A ti Narode suti i trpi i ako zelite bolji zivot onda podnesite zahtjev (Vladi).....

ODGOVORITE
Name

Marko

15.06.2018 02:53

Ovaj je stvarno prolupao,te podrzava anketni odbor u formiranju,te mu sad idu ja zivce,izvidi policiju na ljude sto mirno protestuju zbog goriva, a ovamo se kune u demokratiju.Al cini mi se da se prepao malo ovog puta,jer je svjestan da je sad "velika zvjerka " na ovim prostorima koji se zamjerio mnogima i da poslije izbora ako izgubi moze sa cijelom familijom,kumovima,zemljacima i ostalim biti prednet tuzilastva ako se ovi nebi solidarisali kao i ranijih godina,ako bi dosli na vlast!

ODGOVORITE
Name

E tako

15.06.2018 02:56

ZATO I JESTE TAKO KAKO JE DOK SI TI PREDSJEDNIK NECES JOS DUGO NADAM SE DA SE NAROD OPAMETIO I TREBA SVE KOMPLETNO MJENJATI

ODGOVORITE
Name

Petar

15.06.2018 04:06

SZP prodali ste državu pa vam Mile kriv,

ODGOVORITE
Name

lela

15.06.2018 04:32

Sta li ga sprječava da se izjasni, da narod optuzi stranim placenicima, huliganima i slično?!?!?!?!

ODGOVORITE
Name

Autogol

15.06.2018 05:18

Ha ha kad okrene situacija kako Baja nije planirao... Dobice nervni slom!

ODGOVORITE
Name

jelena nikolic

15.06.2018 05:53

Mafija na celu drzave.

ODGOVORITE
Name

zux

15.06.2018 07:14

Lako se sprdati sa nepismenim narodom kojem je i lift nerjesiva enigma...siluju nas decenijama radi nepismenih i senilnih staraca koji glasaju onako kako javni servis kaze...ovako ucmalo stanje je bilo i za vrijeme Radovana, nadam se da je doslo vrijeme promjene...

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2018 09:57

E ta rijec je prava.”Ovako ucmalo stanje” To je stanje u RS,to je nas mentalitet,to je naša sudbina.Jedan seljak drži milion ljudi za nos.Jedan i samo jedan radi šta hoće,odlučuje,presudjuje,prijeti,proglašava izdajnike,unapredjuje poltrone i tajkune.Jedan covjek samo jedan jedini.Stidite se Srbi pred svojom djecom unucadima,udarite sami sebi samar.

Name

neko

15.06.2018 09:23

Ima nas mnogo više koji mislimo i znamo, da je predsjednik i te kako u pravu.

ODGOVORITE
Name

derventa

15.06.2018 09:41

Milokrad Dodik organizuje preko predstavnistva Republike Srpske u Stutgartu ZAVICAJNO VECE u gradu Eslingen! Dakle novcem nasih poreskih obveznika ON organizuje svoj predizborni skup u Eslingenu! Sta je posebno zanimljivo u cijeloj prici,nastupa Mitar Miric a ULAZ JE BESPLATAN! Dakle Tarmi Ricmi nece zaraditi od ulaznica vec mu je nastup omogucio onaj ko ga je doveo (predstavnistvo Republike Srpske u Stutgatu) Dakle nase predstavnistvo koje mi poreski obveznici placamo rudonja koristi kao logistiku za svoje stranacke promocije i senlucenje! Sigurno ce i ovaj put sav mastan od svinjetine i On licno arlaukati! Bice zanimljivo kako ce reagovati Njemacka policija buduci da je novim zakonom najstroze zabranjeni predizborni skupovi i stranacka druzenja stranih politicara na teritoriji Njemacke,to su svabe uradile zbog Erdogana! Dakle NASIM parama Milokrad i Zeljka senluce po svijetu i lobiraju da dijaspora glasa za crvenu sektu (SNSD)

ODGOVORITE