Uz gubitke raste i broj zaposlenih

U većini javnih preduzeća u BiH evidentan je konstantno nizak stepen likvidnosti, pokazuje bazu podataka Transparensi internešnela, koja je danas predstavljena u Banjaluci. Podaci pokazuju da javna preduzeća i dalje povećavaju broj zaposlenih i izdatke za plate.

Republika Srpska 14.06.2018 | 18:41
Uz gubitke raste i broj zaposlenih
Negativni trendovi prate poslovanje javnih preduzeća u BiH. Željeznice Federacije i Republike Srpske najveći su gubitaši. Teško je dobiti podatke od svih javnih preduzeća, kažu u Transparensi internešnelu.

Prosječne plate zaposlenih u javnim preduzećima značajno su veće od plata u privredi.

U Republici Srpskoj primanja direktora su ograničena na tri hiljade maraka, a taj iznos imaju direktori Šuma Republike Srpske, Pošta, Autoputeva Srpske i drugih javnih preduzeća, bez obzira na finansijsko stanje u kom se ona nalaze. Podaci pokazuju i da konstantno raste broj zaposlenih.

U bazi podataka o poslovanju 230 javnih preduzeća analizirani su i troškovi reprezentacije javnih preduzeća, a najveće iznose u tu svrhu potrošile su Šume Srpske i Hidroelektrane na Trebišnjici, koji su samo za godinu dana utrošili po više od 400 hiljada maraka.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

14.06.2018 16:56

Predizborno unistavanje RS.

ODGOVORITE