Istorijat SP - Njemačka 2006: Zizuov posljednji ples...!

Nemci su još jednom podigli standarde kada je organizacija u pitanju, toliko da se među učesnicima i novinarima u šali govorilo kako bi Mundijal možda trebalo da se održava samo u toj državi.

Fudbal 22.06.2018 | 23:55
Istorijat SP - Njemačka 2006: Zizuov posljednji ples...!
OSAMNAESTO SVETSKO PRVENSTVO. Nemci su još jednom podigli standarde kada je organizacija u pitanju, toliko da se među učesnicima i novinarima u šali govorilo kako bi Mundijal možda trebalo da se održava samo u toj državi. Nažalost, kvalitet fudbala nije bio na tom nivou. Finale je opet rešeno penalima, a računajući sve utakmice u četvrtfinalu i polufinalu samo na jednoj postignuta su više od dva gola. Svetski kup u Nemačkoj obeležili su Italijani. Na čelu s Marčelom Lipijem Azuri su usled Kalčopolija ispraćeni bez ikakvih očekivanja, u atmosferi potpunog linča i raspada tamošnjeg fudbala – očekivale su se žestoke kazne i izbacivanje najboljih klubova iz Serije A zbog nameštanja – pa se s te strane konačni trijumf Italijana može smatrati ozbiljnim iznenađenjem. Čak jednim od većih u istoriji Mundijala. Italija je neobično lako prošla grupu (dve pobede i remi), onda se namučila s Australijom u osmini finala (gol Totija iz penala u 95, minutu), da bi u četvrtfinalu s Ukrajinom (3:0) uspela da uštedi dovoljno snage za Nemce i polufinale. Groso u 119. i Del Pjero u 121. minutu – 2:0 za Azure i šok u Nemačkoj. Francuska je na krilima Zinedina Zidana stigla do finala. Izbačeni su Španija, Brazil i Portugalija. Teže nije moglo. I Domenekov tim je bio veliki favorit u borbi za tron.



FINALE na Olimpijskom stadionu u Berlinu trebalo je da bude poslednji Zizuov ples. Bajka za kraj. I počelo je kao bajka kada je jedan od najvećih igrača koji je ikada zaigrao na SP „panenkom“ prebacio Bufona sa 11 metara. Minut sedmi. Ali drugi glavni akter ovog finala ubrzo poravnava – Marko Materaci, naravno. Još veći posao od tog gola Materaci će za svoje odraditi u produžetku. Minut 110. Italijan „grli“ Zizua tu negde oko Bufonovog šesnaesterca, čupka ga za dres i dobacuje... Zidan isprva prolazi, čini se da je odoleo, ali na sledeću provokaciju pada. Korak unapred, glava u grudi i... Prekid filma. Orasio Elizondo je tu, pred očima sve crveno. Italija je tog trena postala šampion sveta, penali će predstavljati samo overu, pečat na „boginju”. Zidan je, nažalost, otišao kao tragičar. Promašeni penal Trezegea niko neće pamtiti...



SRBIJA I CRNA GORA po prvi (i poslednji) put učestvovala je na Svetskom kupu i provela se kao bosa po trnju. Izgubili smo sve tri utakmice, imali gol-razliku 2:10, a poraz od Argentine (0:6) jedan je od najtežih u istoriji loptanja na ovim našim prostorima...



AKO NISTE ZNALI...

* Šveđanin Markus Albak postigao je u remiju (2:2) protiv Engleske 2000. gol na Mundijalima.

* Trojica argentinskih navijača u invalidskim kolicima sedela su jedan do drugoga na utakmici protiv Holandije. Kada je masa počela da skandira „Ko ne skače, taj je Englez“, jedan od ustao je iz kolica i počeo da skače. Zamislite samo zaprepašćenje ljudi koji su bili okolo...

* Lionel Mesi igrao je u kopačkama na kojima je bilo ispisano „Božja ruka 86“, što je bila aluzija na poslednje SP koje su Argentiunci osvojili. 

* Švajcarska je ispala od Ukrajine u osmini finala posle izvođenja penala. Ono što je zanimljivo jeste da su Sajdžije otišle kući, a da nisu primile nijedan gol, čak ni u grupi.

* Građanski rat u Obali Slonovače nakratko je bio prekinut nakon što je ta zemlja izborila plasman na SP. Obe zaraćene strane želele su da proslave veliki uspeh svojih fudbalera...

* Reprezentacija Toga pretila je da će napustiti Mundijal jer im čelnici njihovog saveza nisu isplatili dogovorene premije. Plašeći se skandala, FIFA je dugove preuzela na sebe i smirila situaciju.

* Samo četvorica igrača uspela su da se upišu u strelce u dva finala Mundijala: Vava (Brazil, 1958. i 1962), Pele (Brazil, 1958, 1970), Paul Brajtner (Nemačka, 1974. i 1982) i Zinedin Zidan (Francuska, 1998, 2006).

* Zinedin Zidan dve godine posle incidenta u finalu s Materacijem ispričao je da mu je Italijan opsovao majku, te da je to bio razlog što ga je udario. Prethodno, pošto ga je Materaci konstantno povlačio za dres, Zidan mu je kazao: „Daj prestani, ako zaista hoćeš moj dres, daću ti ga posle utakmice“.

* Primer pravog timskog rada: nijedan Italijan na SP u Nemačkoj nije postigao više od dva gola, a u strelce se upisalo ukupno deset fudbalera.

* Na SP u Nemačkoj igralo se dosta grubo. Sudije su podelile 345 žutih kartona i čak 28 crvenih. Apsolutni pobednik bio je Rus Valentin Ivanov sa 16 žutih i četiri isključenja.

* Uoči gola Kambijasa za 2:0 u 31. minutu meča Argentina – Srbija i Crna Gora Gaučosi su razmenili čak 24 dodavanja bez da su naši pipnuli loptu, što je apsolutni rekord Mundijala.

FAKTI

Broj učesnika   32
Broj utakmica  64
Postignuto golova         147
Golova po meču             2,30
Najbolji strelac                Miroslav Klose, Nemačka (pet golova)
Najbolji igrač    Zinedin Zidan, Francuska
Ukupna poseta                3.352.605
Poseta po meču              52.384

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar