Skandal u sudnici Suda BiH

Sud BiH danas je ponovo dokazao da pred pravdom nisu svi jednaki.

Bosna i Hercegovina 13.06.2018 | 19:09
Skandal u sudnici Suda BiH
Sudija Džemila Begović prihvatila je da general tzv.Armije BiH Nehru Ganić optužen za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Čemerno može biti vještak odbrane Mensura Đakića optuženog za zločin nad Srbima u brčanskom selu Bukvik. 

Tužilaštvo BiH tereti Mensura Đakića nekadašnjeg komandanta 108.brigade HVO-a i Begdaza Kajtazija za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru  92. u brčanskom selu Bukvik.

 Đakić se tereti da nije spriječio vojnika da ubije tri osobe srpske nacionalnosti, a nakon toga je propustio da kazni počinioca. Kajtazi, bivši pripadnik HVO-a, optužen je za ubistvo dvije žene srpske nacionalnosti – Milku i Radojku Brestovački.

Odbrana optuženih je angažovala Nehrua Ganića kao vojnog vještaka-eksperta, ali je postupajući tužilac Miroslav Janjić zatražio njegovo izuzeće.

Pprotiv Ganića, ratnog generala tzv. Armije BiH, potvrđena je optužnica za zločin nad srpskim civilima u selu Čemerno kod Ilijaša. Podsjećamo u maju 92.godine u napadu na selo Čemerno ubijeno je preko 30 srpskih civila, žena, djece i staraca. Ganić je tada bio komandant Teritorijalne odbrane opštine Breza.

Zahtjev tužioca sudija Džemila Begović nije uvažila čime je napravljen presedan u sudskoj praksi. Ovo je jedinstven slučaj da se istoj osobi u jednoj sudnici sudi za zločin nad srpskim civilima,a istovremeno ta osoba u drugoj sudnici istog suda svjedoči kao vještak u korist takođe optuženih za zločin nad srpskim civilima.

Ne želeći da učestvuje u,kako je rekao, omalovažavanju srpkih žrtava, tužilac Janjić je odbio da ispituje Ganića u svojstvu vještaka odbrane. Dodao je da bi ispitivanje vještaka protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine predstavljlo kršenje načela i principa pravde te da on u tom skandalu ne želi da učestvuje.

Tako je Nehru Ganić, general tzv. .Armije BiH optužen da je u ratu počinio zločin nad Srbima nakon rata postao ekspert - vještak koji brani zločince. Ganić je pred Sudom BiH vec bio svjedok odbrane u predmetima zločina nad hrvatskim civilima u Trusini ali i u predmetu optuženim za ratne zločine nad sarajevskim Srbima u logoru Viktor Bubanj, odnosno nekadašnjoj kasarni JNA a danas sjedištu Suda i Tužilaštva BiH.



BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

koga

13.06.2018 17:27

Ta vjest interesuje.Ove huligane, tatine sinove ,potomke dezertera. Ma dajte, njima je bitno da srbin srbinu prolije krv. Pa vidite da pdp, poziva na krvave obracune. Nije im bitno srbi i REPUBLIKA SRPSKA, STOLICE SU NJIMA BITNE.

ODGOVORITE
Name

RE Koga

13.06.2018 18:30

ajd' sad iskreno na koga asociraju riječi tatini sinovi, ratni dezerteri? Ili da te podsjetim...

Name

Drzava sprdacina

13.06.2018 21:12

Drzava sprdacina koju svi pokradaju.Koja napreduje.

Name

Zakon ne postoji i ne sudi vec politika

13.06.2018 17:29

Sud BiH je dno dna tu vam dokazi netrebaju tu sudi politika a ne zakon pravo i dokazi nazalostistina i svedok sam licno takvog procesa....

ODGOVORITE
Name

Kiki

13.06.2018 18:55

Za razliku od nizih sudova taj sud je vrh.

Name

Khal Drogo

13.06.2018 17:30

Овдје је нарушен и кредибилитет таквог суда, који се претворио у ругло (што и не чуди), и изигравање правде, јер ратни зликовац никако не може бити вјештак, тако нешто је у нормалинм земљама непојмљиво, наравно и да је пристрасан и да ће свједочити у корист своје зликовачке братије, но ово је и изругивање српским жртвама, и судиница Џемила Беговић је овим показала и доказала да истој бранши припада, и да јој трагови јаднако као и овим зиковцима Ганићу и Џакићу, нечовјештвом смрде. Тужилац Јањић је поступио принципијелно, наравно да није очекиват од таквог судије правичну пресуду, и ову сподобу од судинице, Џемилу, није лоше упамтити, оно за сваки случај.

ODGOVORITE
Name

pop

13.06.2018 17:48

I kako misle da ce obstati ova frankestajn drzava.

ODGOVORITE
Name

Znate Li

13.06.2018 17:52

Ko postavlja sve sudije?Milan Tegeltija milina podrepna muva.VSTS je nadlezan za sav kriminal u BiH.

ODGOVORITE
Name

brecalo

13.06.2018 17:55

Taj sud bosne i hercegovine vazi samo za sprdnju i bosnjake da oslobadjaju aj uzdravlje pravoaudje bih.

ODGOVORITE
Name

Za "kako"

13.06.2018 19:35

Boze moj, ti koji se predstavljas tako jadno, kako te nije stid tog svog komentara?! Pored ovako uzasne vijesti po srpske zrtve i njihove porodice, ti si nasao, po uzoru na vlast u Rep. Srpskoj, da svojim glupim komentarima, dijelis narod na patriote i izdajnike..sram te bilo fuuj!!!

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.06.2018 14:50

Zlocinac se vratio na mjestu zlocina u ulozi neke vrste vrsioca pritiska na zrtve. Oni koji su mu to dozvolili su jos bolesniji.

ODGOVORITE