Krstajićeva dilema - SMS ili Ljajić?

Ili samo blef na početku današnjeg treninga. . . ?

Fudbal 13.06.2018 | 18:30
Krstajićeva dilema - SMS ili Ljajić?
Imaju običaj fudbalski stručnjaci, posebno u trenucima kada su uključene kamere, da na nekom od treninga pred važnu utakmicu blefiraju, ili namerno sakriju karte. Mogu dešavanja sa početka današnjeg treninga Orlova da se gledaju kroz tu prizmu, ali mogu i drugačije. Da je pred selektorom srpskog nacionalnog tima, četiri dana pre starta na Mundijalu, velika dilema. Tačnije, da će birati između Sergeja Milinkovića Savića i Adama Ljajića kao jednog od trojice ofanzivnih članova našeg manevra.

Opet se ograđujemo rečenicom da do nedelje ima mnogo vremena, ali... Na početku današnjeg treninga jednu četvorku, koja je vežbala osnovne elemente fudbalske igre, činili su Branislav Ivanović, Nikola Milenković, Duško Tošić i Aleksandar Kolarov. Jasno je da je u pitanju sastav naše odbrane, poznat još od priprema u Austriji. Tada je nekadašnji štoper Partizana Nikola Milenković iskoristio šansu, pokazao da je defanzivac sadašnjosti i budućnosti. Bio je na zavidnom nivou u duelima sa Čileom i Bolivijom i kaparisao mesto startera, ispred Veljkovića i Spajića.

Pomenuta četvorka nosila je narandžaste markere, baš kao i četvorka iz srednjeg reda. Dakle, Tadić, Matić, Filip Kostić i Luka Milivojević. Uz pretpostavku da će se Aleksandar Mitrović oporaviti do nedelje (a svi su izgledi da hoće, jer je radio na današnjem treningu), jasno je da se traži još jedan starter.

A to znači da će Mladen Krstajić morati da bira između Adema Ljajića i Sergeja Milinković Savića, pošto je očigledno namirisao da je prisustvo Luke Milivojevića ovom timu Orlova prosto neohodno. 

Bez ikakve sumnje - ako bude birao između Sergeja i Ljajića - biće to najteža odluka u tek započetoj trenerskoj karijeri nekadašnjeg štopera Šalkea i Verdera.

Postoji određeno mišljenje da superstar Lacija, najskuplji srpski igrač, ne može da deluje u tandemu saLjajićem. Odnosno da se guše. Možda je to laičko razmišljanje, ali setite se da je SMS ostao bez jakog uticaja na igru Orlova i protiv vrlo skromnih Bolivijaca. Tada je delovao nešto povučenije u tandemu saMatićem.

Može mnogo toga da se napiše šta u toj varijanti, kada bi se Luka Milivojević našao na terenu, selektor Srbije gubi ili dobija sa Sergejem ili Ljajićem. Obojica su tehnički superiorni, SMS je fizički jači, ali i neiskusniji... Međutim, očigledno je da će Krstajić u tom slučaju morati da bude više psiholog, a manje fudbalski stručnjak. Da na kantaru sopstvenog osećaja izmeri čija sujeta i ego bi bili podložniji eksploziji kada čuju naredbu da će morati da sednu na klupu.

Oni koji su godinama uz razne selekcije Srbije znaju da kažu kako je Adem Ljajić u ranim danima karijere znao jednim potezom da sruši harmoniju u svlačionici. Isti sada tvrde da se kreativni vezista promenio i da je shvatio da treba da bude jedan od predvodnika A selekcije, ali... Kreativci kao on imaju izražen ponos. Sa druge strane SMS posle brojnih natpisa u medijima i blistavih nekoliko sezona sigurno misli da je za njega samo nebo granica. Ima i pravo. Trenutno je igrač sa najvećim rejtingom i cenom u taboru Orlova. Deluje prilično simpatično u ovim prvim ruskim danima. Ozbiljan je, ali i nasmejan, posebno kada je u društvu Nemanje Radonjića. Oslušnuo je glas o tome kako Srbija od njega mnogo očekuje. Možda i previše...

Ono što treba i SMS i Ljajić da znaju ako budu prinuđeni da sede na klupi jeste da Mundijal nije sprint na sto metara, već maraton. Tamo posle Kostarike čeka nas Švajcarska. Pa posle i Brazil. Verovatno će biti prostora za sve...

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar