SP: Letelo je perje u Krasnodaru!

Pobuna španske svlačionice: Predsedniče, progutaj svoj ponos! Nije vredelo. . .

  • Sport
  • Fudbal


Besana noć u Krasnodaru, tenzija tokom čitavog jutra i na kraju svilen gajtan za Đulana Lopetegija. Zvanično: zbog nepoštovanja institucije kakva je Fudbalski savez Španije, koji ga je smenio i pre početka Mundijala uverivši se da je dosadašnji selektor radio iza leđa rukovodilaca i u tajnosti pregovarao sa Real Madridom. Što je na kraju i potvrđeno, iako bi 51-godišnji stručnjak svakako okončao misiju onog trenutka kad Crvena furija završi takmičenje.

Priliku da učestvuje na završnom turniru i bori se za povratak svetske krune nije dobio, jer je predsednik saveza Luis Rubaljes istrajao u nameri da ga smeni. Nisu vredela ni ubeđivanja saradnika koji su još sinoć pokušali da ga odvrate od te namere, a kamoli sastanak sa igračima - i to onim najiskusnijim - uverenih da će odbraniti Lopetegijevu poziciju.

Razlog zbog kog je zvanična konferencija za medije kasnila čak sat i po jeste burni sastanak u hotelu u Krasnodaru, bazi španske reprezentacije tokom Mundijala. Skup su inicirali kapiten Serhio Ramos i iskusniji reprezentativci, poput Davida Silve, Pikea, Inijeste... Njihov stav je bio da se ne pravi skandal i da po svaku scenu selektor koji je uspešno prošao kvalifikacije ostane u sedlu. Taj zahtev preneli su predsedniku Rubaljesu.

Saslušao ih je, ali nije popustio. Čak ni posle oštrih reči veterana - možemo samo da pretpostavimo da je u pitanju Ramos i da je letelo perje - da bi kao predsednik trebalo „da proguta svoj ponos“ i da „reprezentacija nije klub u kome prvi čovek ima mogućnost da menja trenere“. Tražili su da, zarad višeg interesa, Lopetegi nastavi posao i da ga, kako su rekli, „puste da osvoje Mundijal“.

Činilo se u prvi čas da će ti zahtevi odneti pobedu, mediji su čak preneli da je Luis Rubaljes poražen izašao iz sale gde je 90 minuta sastančio sa igračima, međutim, onda se mrtav-hladan pojavio na konferenciji i istrao svoje, saopštivši da je Đulen Lopetegi smenjen.

„Svi smo pogođeni situacijom. Obrazložio sam odluku igračima i oni su je razumeli. Ubedili su me da to neće uticati na njihovu posvećenost i da će bez obzira na sva dešavanja dati sve od sebe“, rekao jeRubaljes.

A u petak - Portugalija...

Dosadašnji sportski direktor Crvene furije nasledio je smenjenog Lopetegija.

Požar u taboru Crvene furije koji je izazvala smena selektora Đulena Lopetegija samo dva dana pre početka Svetskog prvenstva u Rusiji probaće da ugasi legendarni kapiten Reala iz Madrida Fernando Jero.

Tako je pedesetogodišnji stručnjak rodom iz Malage iznenada dobio priliku da predvodi Špance ne samo u petak uveče u derbiju prvog kola na Mundijalu protiv Portugalije, već i na celom turniru na kojem Crvena furija ima velike ambicije i slovi za jednog od favorita.

Fudbalski savez Španije je na svojim zvaničnim stranama potvrdio njegovo imenovanje, a promocija je zakazana za večeras od 18.30 časova na stadionu Krasnodara. Fernando Jero je u borbi za funkciju pobedio konkurenciju oličenu u Albertu Seladesu, selektoru mlade reprezentacije Španije.

Po završetku igračke karijere u dresu Boltona 2005. godine, Fernando Jero je radio kao pomoćni trener u Realu (2013/14) i kao šef stručnog štaba niželigaša Ovijeda (2016/17).

Od 27. novembra 2017. Fernando Jero je obavljao funkciju sportskog direktora Crvene furije.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.