Istorijat SP - Francuska 1998: Eksplozija Zidana!

Misterija Ronaldove bolesti i Mijatova prečka. . .  Prvi Mundijal sa 32 selekcije obeležili su i Hrvati osvojivši treće mesto na debiju. . .

Fudbal 20.06.2018 | 23:45
Istorijat SP - Francuska 1998: Eksplozija Zidana!
ŠESNAESTO SVETSKO PRVENSTVO odigrano u Francuskoj obeležila je misteriozno loša partija nove svetske fudbalske zvezde u finalu (šta se zaista dogodilo sa Ronaldom u Parizu? Najki? Zavera FIFA, ili je za sve kriva plava pilula?); sazrevanje Zinedina Zidana u najboljeg fudbalera planete; te jedan od najubedljivijih trijumfa u utakmicama za titulu. Majstora je, u odnosu na ranije decenije, ponovo manjkalo, kao i golova, ali genijalnosti Zube i Zizua nadomestile su donekle staru i zauvek iščezlu romantiku.

Zanimljiva je bila anketa uoči početka Mundijala. Čak osam od deset ispitanih Francuza u proseku pokazalo je rasnu netrpeljivost, a u njihovom timu „pravih, čistih“ Francuza bilo je toliko da su se mogli nabrojati na prste jedne ruke...

Španci su bili najveće razočaranje, ispali su u grupi, a neutralna publika priklonila se Hrvatima koji su igrali vrlo atraktivan fudbal. Kockasti su imali Prosinečkog, Bobana, Šukera, Jarnija, Bilića, Asanovića... I naravno Ćiru Blaževića na klupi. Hrvati su u četvrtfinalu istamburali stari i istrošeni Nemački tim sa 3:0, da bi ih tek u polufinalu zaustavio domaćin – 2:1. Lilijan Tiram dao je tada dva jedina gola za reprezentaciju. Brazilcima je forma padala kako se bližio kraj. Protiv Čilea 4:1 u osmini finala, sa Dancima 3:2 u četvrtfinalu, pa protiv Holanđana prolaz tek posle penala.

U utakmici za treće mesto Hrvatska je krunisala sjajan turnir savladavši Holandiju sa 2:1. Pogađali suRobert Prosinečki i Davor Šuker. Na drugoj strani Bundevajn Zenden.



FINALE na Sen Deniju... Selektor Brazila Mario Lobo Zagalo spisak startera predao je 72 minuta pre početka utakmice. Šetajući ispred svlačionica delegat nije mogao da veruje šta vidi. Pozvao je Zagala:

– Čekajte malo, gospodine Zagalo, gde je Ronaldo? Sigurni ste da ovo nije neka greška?

Odgovora nije bilo.

U tom trenutku mladi superstar nalazio se u bolnici jer mu je naglo pozlilo. Pojavio se neposredno pred početak utakmice. Korekcije u sastavu su dozvoljene i Zuba je zaigrao. A bolje da nije. Nigde ga nije bilo tih 90 minuta i Francuska je zgromila Brazil kao retko ko pre – 3:0. Sva slava „obećana“ i namenjenaRonaldu otišla je ruke Zinedina Zidana. Zizu je dao dva gola glavom u prvom poluvremenu. Emanuel Petistavio je tačku u sudijskoj nadoknadi.

JUGOSLAVIJA je poslednji put imala veliki tim u Francuskoj. Piksi Stojković, Dejo Savićević, Peđa Mijatović, Vlada Jugović, Siniša Mihajlović, Darko Kovačević, Savo Milošević, Jokanović... I sve je stalo u jedan tren. Mijatov penal protiv Holanđana u osmini finala kod rezultata 1:1. Još se trese u Tuluzu prečka... Prethodno smo dosta lako izašli iz grupe u kojoj su bili Nemačka, SAD i Iran. Pamti se i taj meč sa Nemcima, kada smo prokockali 2:0...



AKO NISTE ZNALI...

* Po prvi put na šampionatu sveta učestvovale su 32 selekcije.

* Nemac Lotar Mateus odigrao je svoj 25. meč na Mundijalima i tako postavio rekord.

* Danac Ebe Sand ušao je u igru umesto Petera Melera na meču protiv Nigerije (4:1) i samo 16 sekundi kasnije imao prvi kontakt s loptom. Dao je gol. To je rekordno brzo postignut pogodak igrača koji je ušao s klupe...

* Reprezentacija Italija po treći put zaredom izgubila je na penale. U njihovoj zemlji 1990. tukla ih je Argentina, četiri godine kasnije Brazil u finalu, a 1998. Francuska u četvrtfinalu.

* Marokanac Said Belkola prvi je Afrikanac što je sudio finale Mundijala.

* Reprezentacija Hrvatske po prvi put je učestvovala na SP kao samostalna država.

* Dok su se Brazilci i Holanđani pripremali za izvođenje penala koji će odlučiti finalistu, u većim holandskim gradovima došlo je do kolapsa vodovoda. Publika kraj TV ekrana morala je da se olakša, pa su se u pogonu našli gotovo svi vodokotlići.

 * Po prvi put na Mundijalu korišćeno je pravilo „zlatnog gola“. Kako ideja FIFA da tim pravilom pospeši ofanzivniju igru u produžecima nije uspela, ono je 2004. godine ukinuto.

* Tada 18-godišnji Majkl Oven spektakularnim golom protiv Argentine u osmini finala (2:2, Gaučosi prošli posle penala) najavio je blistavu karijeru. To je ujedno bio i jedan od najlepših pogodaka na prvenstvu.

* Na tu majstoriju, u četvrtfinalu, takođe protiv Argentine, odgovoriće Denis Bergkamp posle onog maestralnog pasa De Bura. Lopta je letela više od 50 metara, Bergkamp ju je uspavao na stopalu, u letu izbacio iz igre Ajalu i matirao Karlosa Rou.

* Dva dana pre početka prvenstva Sep Blater nasledio je Žoaa Avelanža na čelu FIFA.

* Iranci su u svojoj zemlji dočekani kao heroji jer su u grupi uspeli da savladaju Sajedinjene Američke Države. Na dočeku, na aerodromu u Teheranu, bilo je „čak“ i žena...

* Nakon što je u sukobu s nemačkim navijačima teško stradao francuski policajac David Nivel, Fudbalski savez Nemačke predložio je organizatorima da njihovu selekciju izbace sa prvenstva. U znak podrške Nivelu hrvatski selektor Ćiro Blažević nosio je kapu francuskih policajaca.

FAKTI

Broj učesnika: 32
Broj utakmica: 64
Postignuto golova: 171
Golova po meču: 2,67
Najbolji strelac: Davor Šuker, Hrvatska (šest golova)
Najbolji igrač: Ronaldo (Brazil)
Ukupna poseta: 2.785.100
Poseta po meču: 43.517

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar