Ovaj sok prije upotrebe treba držati u zamrzivaču

Sok od pomorandže je mnogo zdraviji kada se zaledi pa odledi, tvrde naučnici.

  • Magazin
  • Zdravlje


Naučnici su otkrili da telo može da apsorbuje mnogo više antioksidanata iz soka pomorandže kada se voće odledi, nego kada se pije svež ili pasterizovan sok, piše Dejli mejl.

Kada se prirodan sok pomorandže zaledi a potom odledi, hranljive materije đusa se razdvajaju na sitnije čestice.

Ovi delovi, pod nazivom karotenoidi, deluju snažno protiv raka, pretvaraju se u vitamin A, imaju antiupalno dejstvo i jačaju imuni sistem. Smatra se i da mogu da spreče bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Sevilji su ispitivali kako zaleđivanje ili pasterizovanje (sterlizacija toplotom) soka od pomorandže deluje na antioksidante. Oni smatraju da zaleđivanje, koje se sprovodi u industriji hrane kako bi se povećala trajnost namirnice, povećava zdravlje soka.

Istraživači se nadaju da će svoju teoriju testirati van laboratorije. Studija se fokusira na ono što naučnici zovu bioprihvatljivost antioksidanasa - odnosno njihovu mogućnost apsorbovanja iz hrane u krv, putem creva.

B 92
foto:internet

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

REE

14.06.2018 21:28

Kakve kvalitete za predsjednika Srpske ima Željka osim da je bila u NATO,kakve kvalitete ima ministar Lukač osim da je istjerao legalnog predsednika Poplašena sa NATO.

Svetozar

14.06.2018 21:29

tAJ sOROŠ DIJELI PAREKAPOM I ŠAKOM,NEKI DAN JE NA mANJAČI DJELIO PARE ZA OVE OBOJENE REVOLUCIJE.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.