SP, predstavljamo - Peru: Kokainska telenovela!

Paulo Gerero se vratio. Džeferson Farfan je spreman da se bori. Kristijan Kueva da oduševi. . .

Fudbal 13.06.2018 | 11:45
SP, predstavljamo - Peru: Kokainska telenovela!
Euforija se brzo tranformisala u raspršene snove. Paulo Gerero je bio taj koji je povukao Peru do istorijskog uspeha, prvog plasmana na Mundijal posle 36 godina. Ali Paulo Gerero je bio naivan mada će poneko reći da to nije bilo baš tako slučajno. Bilo kako, zvanična verzija kaže da je Gerero uživao u čaju od lista koke i pao na doping testu. Sve komisije su utvrdile da je to uradio nesvesno, da nije bilo nikakvog efekta na njegovu igru, Fifa je bila voljna da mu dozvoli da igra, ali Sud za arbitražu u sportu i Svestska antidoping agencija nisu. Gerero je suspendovan. I taman što su se Peruanci već pomirili sa odlaskom na planetarnu smotru bez najveće zvezde – veleobrt.

Sud u Švajcarskoj je uslišio molbe Peruanaca, pa i brojnih ličnosti iz sveta fudbala – uključujući kapitene rivala iz Grupe C Uga Lorisa, Simona Kjera i Mileta Jedinaka, te predsednika Fife Đanija Infantina - iGerera delimično pomilovao. Moraće da odsluži kaznu, ali putuje u Rusiju. Nacija se ponovo smeje!Gerero pokušava da se fizički dotera za najveće izazove.

A i bez njega Peru je delovao veoma solidno. U martu je savladao Hrvatsku i Island, zatim i Škotsku. Isprsili su se pre svih Gererov školski prijatelj Džeferson Farfan, zatim Andre Kariljo, još više plejmejkerKristijan Kueva, koga je svojevremeno tražila Crvena zvezda. Otprilike u to vreme je i dovela štoperaMigela Arauha, koji nije prošao u Beogradu, ali i on ide na Svetsko prvenstvo. Kuevu sada mnogi vide kao jedno od potencijalnih iznenađenja turnira. Ugledni Gardijan ga je svrstao na listu šest igrača iz senke koji bi mogli da eksplodiraju u Rusiji. Sjajan pregled igre, briljantne ideje, tehnika... Ništa mu ne nedostaje. I sad je vreme da to konačne pokaže i na evropskom tlu.

Dobra vest je i igra štopera Alberta Rodrigeza, koji – kako ni golman Pedro Galese – dugo nije igrao zbog teške povrede, ali je protiv Škotske dobio sve duele.

Te duele Gareka je iskoristio i da proba formaciju sa dva napadača, koju će koristiti ako Peruanci budu morali da napadnu. Realno, njima je najbitnija prva utakmica. Protiv Danske će se verovatno odlučivati koja će od te dve ekipe uz Francusku u nokaut fazu takmičenja. Generalna proba zato baš protiv Švedske i obećavajućih 0:0. Šveđani jedva da su im zapretili, mada se oni već neko vreme muče u napadu. Mučio se ranije i Peru, ali se onda vratio Gerero. Pre utakmice sa Švedskom, dva Gererova gola u pobedi od 3:0 protiv Saudijske Arabije u njegovom prvom reprezentativnom nastupu još od oktobarske kvalifikacione utakmice sa Argentinom. Nije zaboravio da daje golove. Samo još da se Stari kontinent podseti. Dobro ga znaju iz vremena kada je igrao po Bundesligi. Znaju ga po golovima, po kratkom fitilju koji može da dovede do tekstonskih poremećaja na terenu. Nije Gerero najstabilniji momak na svetu. Ali nije do sada ni imao ovakav motiv. Uspe li Peru nešto da uradi u Rusiji, Gererovo ime će biti odmah uz ime Teofila  Kubiljasa, koji je Inke doveo do četvrtfinala na SP 1970. i 1978.  A kažu da je Peru 1970. bio toliko jak da bi možda bio i prvak sveta. Samo da Brazil nije imao Pelea.

Samo još da prebrodi taj strah od letenja koji mu se javio još u dečačkom dobu pošto je njegov ujakHoze Gonzalez Ganoza bio u avionu Foker F27-400M koji je pao u Tihi okean i odneo živote kompletnog tima Alijance iz Lima, kluba u kojem je i Gerero ponikao. U Rusiji: Danska u Saransku, pa Francuska u Jekaterinburgu i Australija u Sočiju. Nije baš putovanje za automobil.

U svakom slučaju, veliku podršku Gerero će imati u Farfanu. Obojica dobro znaju šta znači kad treba da se boriš za svoje. Farfan je pre samo dve godine jedva uspeo da pobegne iz Al Džazire u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zbog te avanture godinu dana nije bio u nacionalnom timu. Tri meseca je bio bez kluba. Sve dok ga Erik Štofelhaus, koji ga je znao iz Šalkea, nije odveo u Lokomotivu. U Moskvi “izraubovanog” Farfana nisu primili sa oduševljenjem, iskusni trener Juri Semen kao da nije znao ni ko je, pa ga je na konferencijama često oslovljavao kao “Forlana”. Ali saigrači su ga branili sada je Lomotiva šampion Rusije. Farfanov doprinos je bio nemerljiv. Nisu to samo golovi i asistencije, a bilo ih je. Dovoljno je samo reći da je tokom baraž mečeva sa Novim Zelandom u novembru, prvo putovao u Velington, pa Limu, pa nazad u Moskvu na meč sa Kopenhagenom u Ligi Evrope i potom leteo devet sati do Habarovska. Dao je gol i tamo i ranije na Novom Zelandu. Rekosmo, zna šta znači kad treba da se boriš za svoje.

Što se tiče onih koji nisu tu, selektor Rikardo Gareka je razmatrao brojne opcije, čak i o 39-godišnjem Klaudiju Pizaru, ali je ipak odustao. Iznenađujuće, poziv nije stigao na adresuKristijana Benaventea, igrača Šarlroe sa nadimkom “peruanski Ronaldinjo”, strelca 12 golova u Belgiji, dok je tu recimo bio Serhio Penja, koji je izgubio mesto startera u španskom drugoligašu Granadi. Na kraju je i on otpao. Prosto, Gareka je zvao igrače koji se uklapaju u njegovu viziju fudbala. Vratio je fudbal Peruancima i vratio je Peruance fudbalu. Posle dugo godina nije to ekipa koja samo “krlja”. Sad zaista igraju lopte. Ali svi moraju da trče. Besomučno.

Sve veće dileme odavno je razrešio, pa ovde ne bi smelo da bude previše iznenađenja kad je postava u pitanju. Na goluGalese, na bekovima Luis Advinkula i Migel Trauko, štoperi su Rodrigez i Kristijan Ramos, ispred Renato Tapija i Jošimar Jotun ili u nešto ofanzivnijoj varijanti Edison Flores, vezista Alborga, arhitekta nekih ključnih pobeda u kvalifikacijama. Nadimak mu je “Orehas” (Uške, u slobodnom prevodu) i nema sumnje da se neće dugo zadržati u danskom fudbalu.

Ispred najjači deo tima: Farfan, Kueva, Kariljo – Flores u uobičajenoj 4-2-3-1 formaciji može da uskoči i umesto ovog poslednjeg – sasvim napred Gerero.

To je valjda i najbitnije. Da nije bilo njega i gola iz indirektnog udarca (da je David Ospina nije dirao ne bi se priznao) za 1:1 protiv Kolumbije peruanski narod bi kao i toliko puta do sada Mundijal pratio preko TV ekrana. A svet bi i dalje o Peruancima mislio kao o zemlji trećeg sveta, koji umeju dobro da se provedu, još više da zabrljaju kao što je to Gerero i činio mnogo puta do sada.

Ali sada su dobili drugu šansu. Da zajedno zagrizu metak. Pa kud puklo da puklo. Ako Gerero i drugovi i prođu grupu čuće se taj prasak širom Južne Amerike.

SELEKTOR - RIKARDO GAREKA

Iskupio se Peruancima za Svetsko prvenstvo 1986. Tada je kao reprezentativac Argentine postigao gol koji je Peruance sapleo na putu do Mundijala. Argentinci su kasnije podigli pehar, ali Rikardo Gareka nije bio u timu. I konačno, evo ga na Svetskom prvenstvu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar