"Kosovski božuri" stazama Amerike

Od Dečana do Gračanice ukratko bi se moglo opisati gostovanje „Kosovskih božura“ u Americi, kako po repertoaru koji je bio inspirisan ovim srpskim manastirima, tako i po učesnicima - deci iz srpskih enklava sa Kosova i Metohije, ali i po mestima u kojima su koncerti održani – srpskih hramovima na području Čikaga i dela Indijane.

Srbija 12.06.2018 | 09:34
"Kosovski božuri" stazama Amerike
Desetodnevni susreti „Božura“ sa najbrojnijom srpskom zajednicom u Americi počeli su 1. juna koncertom u hramu „Svetog Stefana Dečanskog“ a među poslednjim je održan 9. juna u Gračanici, onoj, novoj, u Americi, manastiru u kojem je sedište istoimene eparhije SPC.



Tokom ovog koncerta osnivač ansambla Ivana Žigon uručila je vladiki Longinu knjigu „Simonida kao poetska inspiracija“ u kojoj je njena majka, nedavno preminula glumica Jelena Jovanović Žigon, sakupila 101 pesmu o Svetoj carici Simonidi. Tom prilikom je istakla da vera u srcima Srba nije prostorno ograničena, što dokazuje i postojanje Gračanice u Americi.





- Kosovski zavet je inspiracija koja je održala naše pretke i drži nas ovde u Americi da ostanemo verni pravoslavlju i srpskom imenu. Hvala vam što nas na svoj način inspirišete i podsećate na naše svetinje, zahvalio se „Kosovskim božurima“ na gostovanju u Americi episkop novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin.



Gostovanje u Americi desetočlani ansambl „Kososvskih božura“, koji su održali koncerte u deset srpskih hramova, završio je u nedelju 10. juna nastupom u hramu „Svetog Arhangela Mihajla“ u Lensingu kraj Čikaga.



(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar