Kreće bitka za evropsku krunu: Šampion bez Prlainovića!

Mađarski Solnok brani titulu iz Budimpešte, ali će u Đenovi igrati bez prve zvezde, povređenog srpskog reprezentativca. Bogati Pro Reko domaćin F8. Čak 11 Srba na završnom turniru evro elite.

Ostali sportovi 07.06.2018 | 13:00
Kreće bitka za evropsku krunu: Šampion bez Prlainovića!
Od danas do subote Đenova će biti epicentar vaterpola. Na programu je završni turnir Lige šampiona koji od ove godine broji osam klubova (prethodne je bilo šest). Domaćin je najbogatiji klub sveta Pro Reko, koji se direktno kvalifikovao na završni turnir. Izabranicima Vladimira Vujasinovića daju se najveće šanse da se okite krunom najbolje ekipe Evrope.

Čak 11 Srba učestvovaće na F8. Titulu brani Solnok, koji je prošle godine ubedljvo u finalu u Budimpešti na čuvenom bazenu Margit Siget pobedio Jug 10:5. Upravo će te dve ekipe igrati u derbiju četvrtfinala Lige šampiona. Mađarski tim biće drastično oslabljen neigranjem jednog od najboljih vaterpolista sveta Andrije Prlainovića. Zlatni srpski delfin igrao je pod injekcijom meč finala šampionata Mađarske protiv Ferncvaroša, stanje povrede je pogoršano, pa neće biti spreman za turnir u Đenovi. Prlainović je inače jedini vaterpolista u istoriji koji je bio šampion Evrope sa četiri raziličita kluba (Partizan, Pro Reko, Crvena zvezda i Solnok).

Branilac trofeja je izgubio titulu u prvenstvu naših severnih suseta posle poraza 8:7 od Ferencvaroša.

„Posle gubitka igrača poput Martona Vamosa i Denesa Varge prošlog leta, znali smo da ova sezona neće biti ista kao i prethodna. Međutim, prvi deo je bio uspešan i činilo da bismo mogli da nastavimo kao u prethodnim godinama. Kasnije je naša forma pala i počeli smo da gubimo važne utakmice. Izgubili smo finale domaćeg prvenstva, što nam je bio težak udarac, ali imali smo deset dana za oporavak i spremni smo za ovaj turnir“, rekao je pomoćni trener Solnoka Zoltan Koš na završnoj konferenciji za medije u Đenovi.

Solnok se oslanja na Srbe. Iako neće igrati Prlainović, biće tu trojica trofejnih vaterolista, bivši zlatni kapiten delfina Živko Gocić i sadašnji reprezentativci Milan Aleksić i Miloš Ćuk.

Protivnik mađarskom timu u reprizi prošlogodišnjeg finala Lige šampiona biće dubrovački Jug, koji je dva puta u nizu poražen u finalima. Ove sezone, ekipa je podmlađena, a u timu je i Srbin Viktor Rašović.

„Ova sezona donela nam je mnogo uspona i padova, ali to je bilo očekivano jer je pet kvalitetnih igrača napustilo našu ekipu. Pre sezone nismo ni očekivali da ćemo biti ovde, ali uspeli smo dosegnemo formu koja nam je omogućila nastup na završnom turniru. Mi smo već ostvarili naš cilj, osvojili smo tri trofeja kod kuće i plasirali se na F8. Sve što postignemo ovde, za nas je sjajna stvar. Jedno je sigurno, igrači su zaista iscrpljeni jer je većina njih morala igrati više utakmica nego ikad pre“, istakao je trener Dubrovčana Vjekoslav Kobešćak.

Zbog izostanka Prlainovića, malu prednost ima hrvatski šampion. Osim tog duela, derbija četvrtfinala, neizvesnost bi trebalo da bude i u meču Egera i Barselonete. U ostala dva susreta, Olimpijakos i Pro Reko su apsolutni favoriti protiv Špandaua, odnosno Breše.

Kapiten reprezentacije Srbije Filip Filipović po deveti put igraće na finalnom turniru Lige šampiona. On će se tako izjednačiti sa Andrijom Prlainovićem po broju učešća. Levoruki srpski bombarder ima tri titule šampiona Evrope sa Pro Rekom (2010, 2012, 2015). Ekipa iz mesta pored Đenove je ove sezone očekivano osvojila titulu u Italiji, a najveći rival upravo im je bila Breša, s kojom će igrati u današnjem poslednjem četvrtfinalnom paru.

„Ne mislim da je Pro Reko favorit. U poslednje dve sezone nismo osvojili Ligu šampiona. Igramo u Đenovi, pa praktično može da se kaže da igramo kod kuće, pa je pritisak mnogo veći nego do sada“, istakao je Filipović za svoj zvanični sajt filipfilipovic.rs.

Ove sezone, Pro Reko je sva četiri puta bio bolji od Breše. Iako je bio siguran putnik na F8, italijanski šampion je ostvario 13 pobeda i samo jedan poraz ove sezone u grupnoj fazi Lige šampiona.

„Iako svi očekuju da ćemo pobediti na ovom turniru, ovo je sport i svaki tim može da dođe do trofeja ovde. Naravno, želimo da budemo prvaci, ali tu su i druge ekipe koje sanjaju isti san. Prva utakmica protiv Breše je pravi test za nas“, rekao je trener najbogatijeg kluba na svetu Vladimir Vujasinović.

Uz Pro Reko najveće šanse za titulu daju se Olimpijakosu. Velikan iz Pireja je skup reprezentativaca Grčke pojačan sa trojicom Hrvata, golmanom Josipom Pavićem, a tu su i Andro Bušlje i Paolo Obradović. Pored italijanskog giganta, u grupnoj fazi najbolji je bio atinski tim, koji je bio lider Grupe A sa 12 pobeda i po jednim remijem i porazom. Nemački šampion nema šta da traži na otvaranju F8 u Đenovi.

„Zadovoljan sam svojim timom u ovoj sezoni, ali mislim da ćemo morati da pružimo još bolju igru u sledeća tri dana, da bismo postigli dobar rezultat. Dosad smo dobro igrali i mislim da smo spremni za ovaj turnir, ali idemo korak po korak pa smo fokusirani samo na utakmicu protiv Špandaua, rekao je trener Olimpijakosa Teodoros Vlahos.

SRBI NA F8 Lige šampiona

Živko Gocić (Solnok)
Milan Aleksić (Solnok)
Miloš Ćuk (Solnok)
Viktor Rašović (Jug)
Branislav Mitrović (Eger)
Strahinja Rašović (Eger)
Marko Avramović (Eger)
Filip Filipović (Pro Reko)
Dušan Mandić (Pro Reko)
Vladimir Vujasinović (trener Pro Reka)
Nikola Dedović (Špandau)

F8 LIGE ŠAMPIONA (ĐENOVA), ČETVRTFINALE:

ČETVRTAK

16.00: Olimpijakos - Špandau  
17.30: Eger - Barseloneta  
19.00: Jug - Solnok  
20.30: Pro Reko - Breša  

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar