I tužioci treba da odgovaraju

Predsjedavajući neformalnog Poslaničkog antikoruptivnog tima /PAK/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo rekao je danas u Banjaluci da će uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Republika Srpska 07.06.2018 | 12:07
I tužioci treba da odgovaraju
Šukalo je nakon sjednice PAK o predloženim zakonima u vezi sa zaključcima Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića rekao novinarima da ove izmjene zakona idu u korist rješavanja predmeta “Dragičević”, ali i drugih, iz oblasti privrednog kriminala i korupcije.

On je naveo da treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u vršenju službene dužnosti biti krivično gonjeni i odgovarati u građanskom postupku.

– Ne želimo izvršiti pritisak na rad tužilaštava, ali ne želimo da u Srpskoj i BiH sve zavisi od tužilačke volje. Od tužilačke volje zavisiće ishod slučaja ubistva Dragičevića. Postupajući tužilac u ovom slučaju nije okvalifikovao način na koji se vodi istraga. Prekršio je time sve ono što su mu službene dužnosti i ne može odgovarati po postojećem zakonu i članu 29. zakona – rekao je Šukalo.

On je naglasio da su izmjene Zakona o krivičnom postupku Srpske potrebne da se ne bi dopustilo da tužilačka volja bude presudna i da se na taj način završi slučaj “Dragičević”.

– Ako tužilac odluči da nema elemenata krivičnog djela i obustavi istragu, taj se predmet zatvara i ne može se više nigdje otvoriti. Građanima se mora vratiti ustavno pravo na pravično suđenje i mogućnost da u slučaju odustajanja tužioca od gonjenja mogu sami ići u taj postupak – rekao je Šukalo.

On je dodao da su razlozi zbog čega na narednoj sjednici parlamenta Srpske hitno treba usvojiti ove izmjene zakona ne samo pravna neuređenost, već i osjećaj građana da su nezaštićeni od praktično najvažnijih institucija, a prije svega pravosudnih.

Šukalo je dodao da zbog toga “raste tenzija u kojoj građani žele da uzmu pravdu u svoje ruke”.

– Stvari na ovaj način treba normirati, kako bi svako pred pravosudnim institucijama Srpske mogao iznijeti svoje dokaze i saznanja ako nema povjerenja ili se ne slaže sa tužilačkom odlukom da se negdje obustavi istraga – rekao je Šukalo.

On je rekao da jučerašnje izjave ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira koji su odbacili zaključke Anketnog odbora Narodne skupštine s ciljem sagledavanja činjenica u vezi sa smrću Dragičevića govore da će “vladajuća koalicija uraditi sve da pomenuti zaključci ne budu usvojeni na sjednici parlamenta”.

(Srna)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Mile

07.06.2018 10:14

Tako je,tuzioci su vece zlo od policije.Svi oni rade zajedno .

ODGOVORITE
Name

Nepismena Slavica

07.06.2018 10:25

Treba dopuniti ekipu iz Dodikovog tužilaštva i pozvati na saslušanje i nepismenu Slavicu Matijaš koja je upletena u likvidaciju Davida Dragičevića i koja je član pravosudnopoliciske zločinačke organizacije! PRAVDA ZA DAVIDA! ✊✊✊✊✊✊✊✊✊✊

Name

O čemu vi

07.06.2018 10:26

Re :Mile Da ima pošteni tužilac da radi na slučaju, pošteni sudija da pošteno presudi sve ostale institucije bi morale da rade svoj posao inače je to državni udar. Dok ne dobijemo te dvije stavke možemo samo mlatiti praznu slamu.

Name

clan 29

07.06.2018 10:47

Je clan koji amnestira zlocine, pljacku i druga nedjela preko korumpiranih tuzioca, sudija.

Name

Glas naroda

07.06.2018 14:57

Kakvih idiota u nasoj politici sve postoji!!!

Name

vanja

07.06.2018 10:15

Svaka profesija mora da bude pod lupom i to mora da bude neovisno od politike. Kod nas je to preslo svaku mjeru sa sudijama i advokatima. Za propuste se mora odgovarati. Leptire sto si letio, letio si.

ODGOVORITE
Name

re vanja

07.06.2018 11:31

Tako je.... Ne treba dozovoliti linč i hajku na tužioce, ali mora postojati bolji kontrolni mehanizam jer tužilaštva očigledno ne rade posao kako treba. Nije to naše subjektivno viđenje, pogledajte zvanične statistike. Najgori smo po korupciji, kriminalu, niti jedna pravomoćna presuda za zloupotrebu položaja velikih guzonja, a čitava država opljačkana! Nestaju dokazi u transportu od suda do tužilaštva, ključni svjedoci se samoubijaju i ujeo vuk magarca... strava i užas gdje živimo! Nije lako u takvoj atmosferi časnim i poštenim tužiocima raditi posao, a sigurno da ih ima i časnih i poštenih...

Name

Mihajlo

07.06.2018 13:35

Leptir je sve ove godine dobro letio i skupljao marke, dolare i ostale valute, tako da treba da odgovara, i da naravno zapamti da je Gospod Bog ipak iznad svega i sve ce naplatiti.

Name

Ranko

07.06.2018 10:16

Svašta,tužioci da odgovaraju zašto je neko prijan i drogiran upao u rijeku i udavio se.

ODGOVORITE
Name

vrrrjeme je

07.06.2018 10:27

Jok,tužioci trebaju počet gurati u vodu ,pod kola,vješati ,sipati u kavu supstance LIČNO!Jednostavnije je,tj zahtjeva angažovanje maje ljudskih resursa

Name

Re

07.06.2018 10:27

e KOJI SI TI KRE... kRE KRE

Name

Coa

07.06.2018 10:31

Ko, neko ?

Name

Mister No

07.06.2018 10:36

Glupsone jedan..Kako imas obraza to napisati??Botu jedan..

Name

Mister No

07.06.2018 10:37

Koju rijeku??Glupsone

Name

za Ranko

07.06.2018 10:40

Da upravo tako.

Name

za Ranko

07.06.2018 10:41

Da upravo tako, treba da odgovaraju! A i ti sa njima

Name

Skeptik

07.06.2018 10:46

Pa Ranko, BOTU IDIOTU, šta da čovjek kaže na tu tvoju provokaciju...Nisi ti za psihijatrije, ti tamo ne pripadaš jer nisi lud. Ali si BOLESNO DRZAK i BEZOBRAZAN,POKVAREN I LOŠ ČOVJEK, OLOŠ, LJUDSKI ŠLJAM, MORALNA SEPTIČKA JAMA.. Ukratko, takav si smrad u ljudskom obliku da te ni ROĐENA MAJKA NE MOŽE OČIMA GLEDATI. FUJ!

Name

Tako je

07.06.2018 10:47

Naravno, nego šta! Tužioci su sve podržali. Nisu oni nevidljiva sila već obični smrtnici koji lažu.

Name

Mouse za ranko

07.06.2018 11:02

Da odgovaraju nego šta,otkuda mučeniku onolike grdne rane i uboji ako se samo utopio,otkad to voda nanosi tjelesne povrijede po cijelom tijelu,sa posjekotinama i podlivima.Razmisli dobro o tome što si rekao,ako uopste imaš namjeru da misliš svojom glavom.Ti svojim komentarom vrijedas žrtvu,roditelje i sve dobronamjerne ljude.Pravda za Davida.

Name

za ranko

07.06.2018 11:09

Bote, tebi treba ljekarska pomoć u ustanovi zatvorenog tipa

Name

Re

07.06.2018 11:10

Sad kad te napadnu glupi botovi hahaha.

Name

Re Ranko

07.06.2018 11:26

E Ranko, Ranko da tužioci rade posao kako treba ne bi BiH bila najgora crna rupa po korupciji i kriminalu... Ti si se dobro uhljebio, ne bi da se išta mijenja... Mislim da čovjek mora biti monstrum da gleda ovaj silni jad i čemer oko sebe bez imalo empatije

Name

re Ranko

07.06.2018 11:26

E nek se neko od tvojih ukućana isto tako udavi!!!! Kako možeš napisati ovakav komentar , skote!

Name

Re Ranko

07.06.2018 12:00

Vidi ti njega, čovjek ne smije ni da upita kako mu je dijete stradalo. Onako kako su se kreteni dogovorili. Opljčkao kuću, pojeo burek, nadrogirao se i poslije otišao i utopio se u kanalizaciji dubine 11 cmm. To samo ima u ovoj našoj državi Entitetu u kome vladaju Dodikovi, Markovi i Peričini kriminalci. Gaze na pješačkim prelazima, ubijaju po stanovima, guše u kanlizacijama, neviđeno a hoće u Evropu, hoće strane investitore, hoće bolji život. MMF im jke najbolja fabrika. Svoje su uništili.

Name

vrrrjeme je

07.06.2018 15:46

Mislim da je zaista vrijeme da mi komentarišemo šta treba da rade tužioci i kako!!!!!Građani su svoje rekli i protestima i dugo već pišu da su ne zadovoljni radom mnogih institucia ,i da stvarno ima mnogo nepravilnosti tamo gdje bi najmanje trebalo biti!!Ako nosioci vlasti to ne čuju,onda građani trebaju na izborima kazniti vlasti!A ako do toga ne dođe,onda jedino preostaje bjeg tj iseljenje

Name

www.nezavisnikandidat.info

07.06.2018 10:30

DAVANJE MOGUCNOSTI GRAĐANIMA DA MOGU DA GONE ZA KRIVICNO DJELO UKOLIKO ODUSTANE TUZILASTVO JE U CILJU POSTIZANJA PRAVDE I VLADAVINE PRAVA.

ODGOVORITE
Name

Tako je

07.06.2018 11:39

Tako je! Umjesto da im bude drago što javnost pomaže u rasvjetljavanju Davidove smrti, oni se busaju i dalje ko to njima smije prigovori ti, pomagati.

Name

BOBA

07.06.2018 11:08

GLUPO JE I POMISLITI DA ĆE NARODNA SKUPŠTINA USVOJITI ZAKLJUČKE ANKETNOG ODBORA U VEZI DAVORA DRAGIČEVIĆA ,PA NISU VALJDA LUDI DA PRIZNAJU PORAZ. ONI IMAJU VEĆINU ONI SU VLAST A VLAST JE MOĆ.KADA JE NEKO REKAO DA JE KRIV .JEDINO AKO JE UHAPŠEN PA PRIZNA KRIVICU I NAGODI SE SA TUŽILAŠTVOM.NIKADA NI POMISLILA NISAM DA ĆE PRIZNATI PORAZ I NEŠTO PRIHVATITI PO CIJENU ŽIVOTA.BOGAMI GORI IM POD NOGAMA ALI MOĆ JE MOĆ.ČVRSTO SIJEDE NA STOLICI I PUNE SVOJE DŽEPOVE,DOK IMA BUDALA.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Razloga mnogo

07.06.2018 11:13

Pa i oni su "neki" gradjani i za njih treba postojati zakon a ne da po ladicama drze predmete i stite ove koji nas ukopase...znaci jednim udarcem dvije muve...usvojiti zakon po kom ce isti odgovarati za eventualan nerad ili svjesno zataskavanje nedjela i tada ce se njihovo djelovanje bar do nekle poboljsati kao i situacija u Drzavi....

ODGOVORITE
Name

nn ZA rANKA!

07.06.2018 12:08

Ja ne poznajem ni jednu zivotinju na kugli zemaljskoj sa kojom bi tebe mogao uporediti(da ih nebi uvrijedio)! MLADI ZIVOT JE UGASEN! Institucije koje su nadlezne za to neka dokazu kako je momak nastradao( a samo se to trazi) i vise niko nece izaci na ulicu!

ODGOVORITE
Name

REKET

07.06.2018 13:26

Trebalo bi promijeniti i Zakon koji se odnosi na ODGOVORNOST inspektora Poreske uprave RS kao i svih državnih organa. Naime, ja sam imao malu preduzetničku radnju gdje su me Inspektori Poreske uprave zastrašivali i prijetili velikom kaznom za navodne propuste u poslovanju. Moji prihodi su na godišnjem nivou iznosili manje od 20 000 KM, napominjem prihodi. Jedva sam održavao preduzetniču radnju, ali neka radi. Pošto me nisu dovoljno isprepadali da im se javim i pozovem ih u kafanu da im uručim kovertu, dobio sam RJEŠENJE za propuste u poslovanju za 2.5 godine koliko je firma postojala. Kazna je iznosila nevjerovatnih 32 000 osnovnog duga + 5 000 KM kamata. Žalio sam se i Drugostepeni organ je poništio Rješenje i vratio na prvostepeni postupak kojim mi je kasnije utvrđeno 0.00 KM duga, mada su imali osnova da mi napišu kaznu od nekih 500 KM, ali vjerovatno da bi me odobrovoljili to su izostavili. Advokat mi je reko da ja ne mogu tružiti inspektore, jer za eventualne propuste odgovara Država. Znači morao bih državu tužiti. To znači da INSPEKTORI mogu napisati koliku god hoce kaznu bez ikakve posljedice po njih ukoliko dokažem da nisu u pravu. Advokat uzima nadoknadu u procentima od visine kazne. To se zove GENOCID. Ovo se može desiti svakom, a naročito u procesima pred PU RS i Geodetskom upravom. Znači INSPEKTOR ne može biti bez odgovornosti, samo zato što u Rješenju ostavi mogućnost pravnog lijeka tj. ŽALBE. Ipak je to PROCES, koji dugo traje i traži i živce i finansije. ODGOVORNOST ORGANA UPRAVE ??????

ODGOVORITE
Name

Laktasi

07.06.2018 14:32

Mi imamo krug vladajucih institucija gdje su pojedinci iznad istitucija i svi smo zarobljeni u njihove kanbze, neznam samokako se to moze vise podnositi, ovo je teror nad sopstvenim narodom alo do istrebljenja

ODGOVORITE
Name

ok

07.06.2018 14:43

Slažem se sa predlogom šta je tužilac Bog u čitavoj priči.ako se sutra moje dijete nađe u ovakvoj situaciji a guzonje su umješane onda ja moram da likvidiram sve po redu jer sam “niko i ništa “po njihovim kriterijumima.

ODGOVORITE