Vilander: Đoković ne bi trebalo da igra Vimbldon!

Oštri komentator "Eurosporta" smatra da Novaku Đokoviću, u ovom trenutku, nije potreban prelazak na travu.

Tenis 07.06.2018 | 12:30
Vilander: Đoković ne bi trebalo da igra Vimbldon!
Novak Đoković ne bi trebalo da nastupi na Vimbldonu, ako pitate Matsa Vilandera.

A, pitao ga je novinar agencije "Rojters", s kojim je oštri komentator "Eurosport" mreže razgovarao o Đokovićevoj najavi da će možda preskočiti sezonu na travi.

"Izgleda da nije dovoljno spreman fizički", prokomentarisao je Vilander izjavu našeg tenisera, datu nakon velike borbe i poraza u četvrtfinalu Rolan Garosa od malo poznatog italijanskog takmičara Marka Čekinata.

"Možda nije dovoljno blizu u smislu fizičke pripreme... možda samo ima drugačiji pristup, ali moguće je da mu nastupi na travi nisu potrebni trenutno, jer je ona neprikosnoveni ubica samopouzdanja", dodao je Vilander i pojasnio.

"Čak i kada igrate dobro, odskok loptice na travi je uvek loš, teško je naći dobre terene za trening, ne možete lako da se krećete jer se klizate i proklizavate u koju god stranu da krenete... Ukoliko je zaista, zaista odlučan da se vrati u najbolju moguću formu, a za njega je to uvek bila sezona na betonu, onda je i logično što ne želi da igra na travi narednih nedelja".

Vilandera, koji je tokom karijere osvojio svaki gren slem osim Vimbldona, nije iznenadila Đokovićeva najava kratke pauze, ali jeste tajming. Kaže da nije očekivao da će o toj temi naš as govoriti odmah, vruće glave, na konferenciji za medije posle bolnog poraza.

Međutim, nešto ga je i pozitivno iznenadilo u Novakovom nastupu na "Suzan Leglan" stadionu u utorak uveče - to što je raspalio onu staru vatru i udario sa svim što trenutno raspolaže tokom epskog taj-brejka četvrtog seta.

"Pored toga što je igrao dobro u nekim mečevima, ovog puta je prikazao pravu borbu, mislim da je na dobrom putu. Inače, nikada nisam ni smatrao da je njegov problem fizičke, već mentalne prirode. I deluje mi da opet ima onaj 'drajv' da ne želi da izgubi teniski meč", rekao je Vilander o 31-godišnjem Beograđaninu sa 12 gren slem titula, od čega su tri bile na Vimbldonu.

"Pravo pitanje je šta sada. Ali osveženje je videti ga opet. Sve što je nedostajalo je pomalo samopouzdanja u četvrtom setu. Imao je nekoliko šansi, ali je oklevao da povuče oroz i opali slobodno, bez razmišljanja".

Vilander tvrdi da će, kada i fizički bude bio besprekorno spreman, najveći izazov za Đokovića biti da povrati samopouzdanje i da će tada, neminovno, rivali ponovo početi da zaziru od susreta sa njim.

"To vam je samopouzdanje, nije želeo da bude taj koji će sam sebe pobediti tim udarcima. Kada ste puni vere u sebe i osvajate gren slem turnire, ne pada vam na pamet da razmišljate o greškama, sve što želite je da se pojave prilike za takve udarce. On ih je ovog puta propustio", analizirao je Šveđanin presudne trenutke u veoma emotivnom, kako na terenu tako i na tribinama, sudaru srpskog i italijanskog tenisera.

Na kraju, dodao je i da odmor možda ne bi loše došao Đokoviću nakon što je tokom sezone na šljaci uložio ogroman napor da zaustavi pad na ATP listi uporedo trenirajući i podižući formu.

"Možda da bude malo kod kuće, da se odjavi iz hotela, da pruži sebi jedan 'blok' od mesec dana treninga i života u svom domu. Ukoliko je počeo da igra dobro i ukoliko je zaista na 80 odsto od maksimalne forme, kao što čujem da jeste, sve što bi trebalo da uradi je da pruži šansu sebi da bude 100 odsto spreman. A, onda je samo pitanje kada će sve da 'klikne' i kada će i mentalno biti onaj stari".

Vilander tvrdi da je samo takav, apsolutno spreman na najveće napore, Novak Đoković onaj kog pamtimo.

"Radi se o nijansama. Ako je pad i od samo tri odsto, primetiće se. On nema Del Potrov servis ili Nadalov govor tela. Da bi imao prednost i bio ispred ostalih, on mora da bude maksimalno spreman", zaključio je Vilander, svojevremeno oštar kritičar našeg tenisera.

A, ATP lista?

Plasmanom u četvrtfinale Rolan Garosa, Đoković je odbranio 360 bodova osvojenih prošle sezone i zadržao se na 1.665 što će ga verovatno ostaviti negde oko 20. mesta na ATP listi. Ali, ukoliko bi preskočio sezonu na travi, ostao bi bez 250 bodova za titulu u Istbornu i 360 za četvrtfinale Vimbldona, što znači da bi pred start američke turneje imao svega 1.055 poena. Toliko danas ima 47. igrač sveta, Benoa Per.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar